8 of 1678
De top-100 van 2024
Onze jaarlijkse top-10-wedstrijd is afgelopen. We kennen ons (niche)publiek als een erg verscheiden lezersveld met uiteenlopende smaken en voorkeuren met opnieuw een paar uitgesproken favorieten die zich aftekenend manifesteren in de hogere regionen van de einduitslag. Dat is ook dit jaar weer het geval.
Van alle in 2024 verschenen albums namen de deelnemende lezers in totaal 522 titels op in hun persoonlijke toplijstjes. Die verscheidenheid aan keuzes valt ook dit jaar weer samen in een toplijst van honderd albums die we hieronder aan je voorstellen.
Of deze strips nu goed verkochten of niet, commercieel of wat alternatiever zijn, dit is de ideale stripbibliotheek van het afgelopen jaar, althans volgens de bij elkaar gegooide lijstjes van alle deelnemende lezers. Van winnaar Aimée de Jongh kan je een bedankingsfilmpje bekijken.
De uitslag van De Grenzeloze Top-500 volgt later dit jaar.
De nummers 1 tot 4
- 1. Lord of the Flies - Heer van de Vliegen (Aimée de Jongh naar de roman van William Golding, Scratch Books): Nummer 7 in 2018 met Bloesems in de Herfst. Nummer 33 in 2019 met Taxi!. Nummer 18 in 2022 met Zestig Lentes. Nummer 1 in 2021 met Dagen van Zand. En opnieuw op nummer 1. Het zag er tijdens de puntentelling naar uit dat Aimée de Jongh te duchten concurrentie kreeg van Manu Larcenets De Weg, maar als uiteindelijk zowat de helft van alle deelnemende lezers de Jonghs Lord of the Flies opneemt in zijn of haar top-10 kon er dit jaar maar één duidelijke winnaar mogelijk zijn, ook nu weer. Ze sleept het idee voor de passioneel uitgewerkte stripbewerking van de klassieke Britse roman van William Golding al jarenlang mee. Het resultaat sloeg zodanig aan dat de herdrukken niet snel genoeg aangevoerd konden worden. En met eigen ogen zagen we hoe haar werk in het buitenland, van Dublin over Milaan, Barcelona en Genève tot Kuala Lumpur, in zowel stripspeciaalzaken als gerenommeerde boekenwinkels, vaak de plank deelt met klassiekers als Maus, Persepolis en sinds enkele maanden ook met, jawel, De Weg. Lees ook dit artikel en overzicht.
- 2. De Weg (Manu Larcenet naar de roman van Cormac McCarthy, Dargaud): De Weg is een instant klassieker die naadloos past in het rijtje van Jacques Tardi’s Loopgravenoorlog, Barry Windsor-Smiths Monsters en Art Spiegelmans Maus. Stripboeken die je niet voor je plezier leest maar waar je na het lezen, onmiddellijk weet waarom je die alsnog gekocht hebt. De Weg is een onbetwist meesterwerk. Lees onze bespreking. Medewerker Wouter Porteman kon Manu Larcenet strikken voor een lang diepte-interview over De Weg en dat werd een wederzijds genoegen. Een derde partij, onze lezers, konden er ook van smullen, klik hier voor het interview.
- 3. Een Godverdomse Klootzak 4: Het Ritueel (Olivier Pont + Régis Loisel, Standaard Uitgeverij): Laatste deel van de reeks die in 2019 startte bij Blloan en na twee delen overging naar Standaard Uitgeverij na het versmelten van de uitgeverij met Ballon Media. Intussen verscheen ook het laatste deel van de reeks Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht, waarvoor Régis Loisel eveneens het scenario verzorgde, samen met Serge Le Tendre. Deel 4 evenaart de derde plek van deel 1 in 2019. Deel 2 eindigde in 2020 op plaats 5, deel 3 in 2022 op 7.
- 4. De Laatste Koningin (Jean-Marc Rochette, Concerto Books): Een prachtig verhaal met zowel een relationeel menselijke kant als een ecologische bezorgdheid en bewondering voor onze natuur. In verschillende scènes wordt teruggegaan in de tijd, tot zelfs 100.000 jaar voor Christus toen er alleen dieren leefden, die in de voedselpiramide alleen op hun hoede moesten zijn voor grotere en sterkere predatoren. Wanneer de mens verscheen en er met wapens en vuur werd gejaagd, begon het evenwicht te wankelen om helemaal verstoord te raken als dieren gedood werden louter uit vraatzucht of voor het amusement. Er was geen symbiose meer tussen mens, natuur en dier. Maar zelfs mensen onder elkaar waren niet altijd te vertrouwen. Lees onze bespreking.
De nummers 5 tot 8
- 5. De Adelaars van Rome VII (Enrico Marini, Dargaud): Enrico Marini's reeks loopt na dit zevende, extra dikke deel nog verder. In 2025 volgt deel 8. In 2026 volgt een eigen verhaal van De Schorpioen dat hij zelf ook tekent. Dat one-shot staat dus los van de reeks die nu door Luigi Critoni en Stephen Desberg wordt gemaakt.
- 6. Bouncer 12: Bloedbad (François Boucq, Standaard Uitgeverij): François Boucq geldt als een van de artistieke erfgenamen van Blueberry-tekenaar Jean Giraud. Samen met Ralph Meyer van de reeks Undertaker behoort hij tot de beste westerntekenaars van het moment. Over de carrière van Jodorowsky valt nog veel meer te vertellen dan de omvang van deze Bouncer. Niet al zijn verhalen zijn makkelijk te volgen, maar dat geldt zeker niet voor de avonturen van de eenarmige schutter en zijn hond met drie poten. Lees onze bespreking.
- 7. De Avonturen van Blake en Mortimer 30: Getekend Olrik (André Juillard + Yves Sente, Blake en Mortimer): Er zijn al meer albums verschenen door andere auteurs dan van bedenker Edgar P. Jacobs zelf. Na de delen 14, 16, 17, 18, 21, 23 en 24 was André Juillard toe aan zijn achtste album op scenario van Yves Sente. Het is ook het laatste van de tekenaar die in 2024 overleed. Saga Uitgaven geeft inmiddels zijn door Patrick Cothias geschreven De 7 Levens van de Sperwer uit als een integrale reeks (deel 1 is uitverkocht bij de uitgever, deel 2 verschijnt in april) en volgend jaar komt de sequelcyclus Wuivende Veder uit als een integrale. Lees ook dit artikel en overzicht.
- 8. Thorgal Saga 2: Wendigo (Corentin Rouge + Fred Duval, Le Lombard): De beste Thorgal in 2024 was een spin-offalbum. In 2023 scoorde Thorgal Saga 1: Vaarwel Aaricia van Robin Recht nog triomfantelijk als derde beste strip. Lees onze bespreking.
De nummers 9 tot 12
- 9. Iemand Om Mee te Praten (Grégory Panaccione naar de roman van Cyril Massarotto, Lauwert Uitgeverij): Iemand Om Mee te Praten is een verhaal waarin velen zich zullen herkennen wiens pad niet altijd even rimpelloos is verlopen vanaf de jeugdjaren, zowel qua studie en werk als liefde en partnerkeuze. De moeilijkheid om tijdens of na de puberteit de juiste richting in te slaan, een keuze te maken en te weten wat men wil van het leven. Het is een heilzame boodschap om toch de positieve kant te zien van gebeurtenissen die in eerste instantie als desastreus of ongelukkig werden bevonden wanneer men alle elementen eens rustig op een rijtje zet. Het toont ook aan hoe belangrijk oprecht eerlijke gesprekken zijn om iemand te leren kennen en te waarderen. Lees onze bespreking.
- 10. De Vrouw met de Ster (Anthony Pastor, Lauwert Uitgeverij): De Vrouw met de Ster is een machtige, ondergesneeuwde western vol geweld, liefde en wraak. Tel daarbij nog eens de fenomenale tekeningen en je hebt een topstrip die er modern uitziet, maar klassiek aanvoelt. Van dezelfde auteur verscheen dit jaar het tweeluik Het Pad van Koninginnen bij Lauwert Uitgeverij. Zijn nieuwste western, Billy Lavigne, mag je ook nog in vertaling verwachten bij dezelfde uitgeverij. Lees onze bespreking.
- 11. Jerome K. Jerome Bloks 29: Levenslang (Alain Dodier, Dupuis): Levenslang kon een escalerende mix zijn van een klassiek Wiske verliest Schanulleke-verhaal overgoten met een flinke scheut Misery van Stephen King. Maar dan ken je Alain Dodier nog niet. Steeds weer weet hij de voorspelbaarheid een andere wending te geven. Nooit groots, altijd klein, maar immer verrassend. Nog nooit in de voorbije negenentwintig albums heeft Dodier zichzelf herhaald. Ook nu niet. Lees dit artikel en overzicht.
- 12. Habemus Bastard 1: Een Noodzakelijk Wezen (Sylvain Vallée + Jacky Schwartzmann, Dargaud): Deel 1 van het tweeluik Habemus Bastard is zalige ontspanning, bangelijk verstript door klasbak Sylvain Vallée. Pak die maar blindelings mee en ga heen in vrede. Amen. Het vervolg verschijnt in april. Lees onze bespreking.
De nummers 13 tot 16
- 13. Thorgal Saga 3: Shaïgan (Roman Surzhenko + Yann, Le Lombard): Derde album in de spin-off van de reeks Thorgal met dikke one-shots door uiteenlopende auteurs. Na Robin Recht (Vaarwel Aaricia) en Corentin Rouge en Fred Duval (Wendigo) is deze keer het duo Roman Surzhenko en Yann aan de beurt. Dat is dan nog een veilige keuze, want zij zijn nu al betrokken bij Thorgal. Surzhenko tekent De Jonge Jaren en tevoren Kriss van Valnor en Wolvin in De Werelden van Thorgal, terwijl Yann van diezelfde spin-offreeksen opklom tot de scenarist van de hoofdreeks die nu door Fred Vignaux wordt getekend. Het 88 pagina's tellende Thorgal Saga 3: Shaïgan past in de hoofdreeks tussen de verhalen waarin Thorgal zijn geheugen verloor en naast Kris van Valnor een geduchte piraat werd.
- 14. RIP 6: Eugène - Aan Alle Goede Dingen Komt een Einde (Julien Monier / Gaet's, Microbe): Deel 6 volgt het verhaal van Eugène, de luidste mond in de brigade van de lijkenopruimers. De titel van het album is helaas ook waarheid, want het album sluit in schoonheid (qua scenario) en groezeligheid (qua tekeningen en sfeer) de stripreeks af. Het is meteen het best scorende album in de top-100 van dit en de voorbije jaren. Deel 2 en 3 stonden in 2022 op respectievelijk plaats 21 en 19, deel 4 belandde in 2023 op plaats 25. Het eveneens in 2024 verschenen deel 5 vind je terug op plaats 29.
- 15. Murena 12: De Dood van een Wijze (Theo Caneschi + Jean Dufaux, Dargaud): De Dood van een Wijze is het einde van de derde Murena-cyclus. Een cyclus waarin Dufaux experimenteert met de reeks en hij Murena zelf in een hoofdrol probeert te duwen. De Romein blijft echter ondanks zijn nieuwe grafische viriliteit het lulletje rozenwater die puur de verhaallijnen met elkaar verweeft. Tekenaar Theo Caneshi duwde de sfeer en achtergronden naar het zenit, maar liet de vrouwelijke hoofdfiguren net aan kracht en sensualiteit inboeten. Het zorgt ervoor dat dit drieluik het niveau niet haalde van de vorige cycli. Murena behoort nog steeds tot de allerbeste stripreeksen, maar is helaas niet meer incontournable. Vanaf het later dit jaar te verschijnen deel 13 neemt Jérémy Petiqueux de reeks over van Theo Caneschi. Deze laatste zou op scenario van Jean Dufaux nog wel een gloednieuwe spin-off van Murena tekenen. Lees onze bespreking.
- 16. Krasse Knarren 8: Voor Galg en Rad (Paul Cauuet + Wilfrid Lupano, Dargaud): Al tien jaar lang scoort elk album in de hogere regionen van onze jaarlijkse toplijsten op basis van wat deelnemende lezers goed vinden. Het abonnement wordt ook in 2024 verlengd. Bejaarden krijgen korting.
Die nummers 17 tot 20
- 17. Een Kind van Klei (Benjamin Leroy, Standaard Uitgeverij): Benjamin Leroy is een kinderboekenillustrator met onder meer De Blauwe tegen de Rooien, De Zuurtjes, Plasman en Suzie Ruzie op zijn palmares. Met Een Kind van Klei waagt hij zich aan zijn eerste graphic novel. Het verhaal over vruchtbaarheidsbehandelingen is los gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Tegelijk is het album een ode aan de fantasie, de vriendschap en natuurlijk ook... de liefde! Hij is dit jaar de hoogst scorende Vlaamse striptekenaar. Lees ook dit artikel en overzicht.
- 18. Mannenhuid (Zanzim + Hubert, Lauwert Uitgeverij): In het in de Italiaanse renaissance gesitueerde Mannenhuid, door Zanzim (zijn eerste in het Nederlands vertaalde strip) en de in 2020 overleden scenarist Hubert, kruipt de adellijke jonge vrouw Bianca letterlijk in de huid van een man om door het leven te gaan als Lorenzo en op haar/zijn manier de wereld, de liefde en seksualiteit te leren kennen. Er staat inmiddels een verfilming op stapel nadat het verhaal ook al voor een toneelstuk was bewerkt.
- 19. Nestor Burma: Herrie in Ménilmontant! (Jacques Tardi naar Léo Malet, Casterman): Oftewel Nestor Burma in het 20ste arrondissement van Parijs, een dik buitenreeksalbum van maar liefst 192 pagina's. Het is gebaseerd op Léo Malets Les Nouveaux Mystères de Paris, dat hij nooit heeft afgewerkt. Met die onvoltooide intrige, het personage van Burma, zijn secretaresse en een agent en een journalist uit het verhaal tooide Jacques Tardi aan het werk om zelf het verhaal af te werken. Het is niet alleen een comeback nadat hij de reeks vanaf deel 7 had overgelaten aan andere tekenaars, het is ook zijn laatste bijdrage aan de detectivereeks. Lees ook dit artikel en overzicht.
- 20. Loire (Étienne Davodeau, Concerto Books): Étienne Davodeau is in Loire op zijn meest poëtisch, maar toch ook heel aards, geaard op de oever van de waterloop. Met talloze aquareltekeningen van taferelen rond, in en op de rivier in alle seizoenen en stemmingen roept hij in deze rustig kabbelende strip inzichten op die woorden niet kunnen uitdrukken. Waardoor je sneller dan verwacht meedrijft in het boek. Zoals de stroom een machtig boek. Lees onze bespreking.
Die nummers 21 tot 24
- 21. De Kronieken van Amoras 14: Rotzooi in Kiflama (Charel Cambré + Marc Legendre, Standaard Uitgeverij): De Kronieken van Amoras hebben op korte tijd bestaansrecht verworven en het fraaie Rotzooi in Kiflama is daar een bewijs van. Hopelijk waakt iemand over de kwaliteiten en eigenheden van deze uitstekende spin-off. Eerder dit jaar raakte bekend dat Marc Legendre stopt met het schrijven van deze stripreeks. Zijn opvolger wordt op het gepaste moment bekendgemaakt. Lees onze bespreking.
- 22. Terug naar Eden (Paco Roca, Concerto Books): Terug naar Eden is een mooie nostalgische terugblik van een jong meisje uit een kroostrijk gezin, een ontroerende kijk op het leven van een gewone familie halverwege vorige eeuw. Lees onze bespreking.
- 23. Mondriaan: Een Betere Wereld (Erik de Graaf, Scratch Books): Erik de Graaf kennen we van zijn albums Scherven, Littekens en de trilogie Verbleekte Herinneringen. Mondriaan is een portret van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944), afgebakend tot de laatste elf jaar van zijn leven die hem leidde van Parijs naar Londen en zijn beoogde einddoel New York, vluchtend voor het opkomend nazisme in Europa. Lees deze making-of en overzicht.
- 24. Aldobrando (Luigi Critone + Gipi, Lauwert Uitgeverij): Het middeleeuwse sprookje Aldobrando is stommelings ontstaan. Scenarist Gipi (Aantekeningen voor een Oorlogsverhaal) had een bordspel ontwikkeld rond een put waarin tegenstanders moesten vechten tot de dood. Een van de deelnemers was een frêle en naïeve jongen. Om de crowdfunding voor het spel op gang te trekken, verzon hij een hele voorgeschiedenis rond de jongen. Die grappige, extreem brute en lieflijke insteek sloeg geweldig aan bij de fans en toen Gipi tekenaar Luigi Critone (De Schorpioen) tegen het lijf liep, werd het 208 pagina’s tellend one-shot een feit. Het opgroeiverhaal meandert tussen bruut geweld, zalige naïviteit en onbevangen verlangen. Een gulle lach, een traan, een mep. Het zit goed in elkaar zonder het te ver te gaan zoeken. Hierdoor blaast dit sprookje je qua originaliteit onvoldoende van de sokken. Lees onze bespreking.
Die nummers 25 tot 28
- 25. Soda buitenreeks 2: Onthullingen (Dan Verlinden + Tome / Zidrou / Falzar, Dupuis): Met Openbaring sluit Dan Verlinden zijn bijdrage aan de reeks Soda af. Het door Tome geschreven en postuum verschenen album, dat samen met Verrijzenis als een buitenreekstweeluik is ge(her)lanceerd, is er gekomen na een moeizaam en lang aanslepend proces. Door het overlijden van Tome ontbraken de laatste pagina's van het scenario, dat door Zidrou en Falzar werd afgewerkt, in samenspraak met Dan op basis van de gesprekken die hij met Tome had gevoerd. Lees ook dit artikel en overzicht.
- 26. Franka 26: Klifhanger (Henk Kuijpers, Uitgeverij Franka): Henk Kuijpers' heldin Franka viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Op papier geniet ze van de eeuwige jeugd. Een nieuw album mag niet ontbreken, en dat is deel 26 met de titel Klifhanger geworden. Het heeft Kuijpers toch enkele jaren gekost. Deel 25 dateert immers van 2021. Klifhanger brengt Franka in opdracht van een markies naar het Franse vissersdorp Kerr Brek om een familiegeschiedenis te onderzoeken. Lees dit artikel en overzicht.
- 27. Stoker (Michaël Olbrechts, Daedalus): Michaël Olbrechts scoorde in 2023 nog met het inmiddels tweemaal herdrukte Galapagos, dat in de top-100 van 2023 op plaats 5 eindigde. Stoker vertelt op basis van archiefmateriaal over de jacht op sluikstorters in de periode 1910-1911. Bruno Declercq is een van die stokers en komt er tweemaal met de schrik vanaf. Tien jaar later vraagt men zich op een bruiloft af of de vader van de bruidegom, de "ongrijpbare" Bruno Declercq zal opdagen of onder de radar blijft.
- 28. Wanted: Het Bloedportret (Stedho + David Boriau, Standaard Uitgeverij): Yes. Steven Dhondt is terug. En hoe! Na enkele aardige jeugdstrips (Oceaankind, Heksenkind) mocht de Oost-Vlaming onder zijn eigen naam — een wens van uitgeverij Drakoo om verwarring met Garage Isidoor-tekenaar Stédo te vermijden — eindelijk eens een western tekenen. Het genre zit hem als gegoten. Smerige smoelen die door het stof rijden, een inkleuring die aan je ribben plakt en volop geweld. Het kan niet op. Samen met scenarist David Boriau, met wie hij al het driedelige, onvertaalde Obscurcia maakte, kozen ze volop voor een wraakwestern. Bij onze zuiderburen deed Wanted het uitstekend waardoor Dhondt al volop bezig is met een tweede western voor de uitgeverij van Christophe Arleston. Een derde album lijkt er ook al aan te komen. Maar laat ons nog maar eerst genieten van deze Wanted. Lees onze bespreking.
De nummers 29 tot 32
- 29. RIP 5: Fanette - Niet Lekker in Andermans Vel (Julien Monier + Gaet's, Microbe): De twee slotdelen van de cynische misdaadreeks RIP verschenen tegelijk. Het laatste deel eindigt hoger in deze lijst. Ook de uitverkochte delen 1 tot 3 werden herdrukt. Vanaf het begin sloeg de reeks goed aan bij ons publiek, dat het vrijgevig opnam in hun toplijstjes met beste strips van het jaar. Tekenaar Julien Monier en scenarist Gaet's hebben maar liefst drie gezamenlijke projecten op stapel staan, waaronder twee romanbewerkingen. Lees er hier meer over.
- 30. De Ptiënt (Timothé Le Boucher): Eerste vertaling van het werk van Timothé Le Boucher in het Nederlands. Meteen een psychologische thriller die je naar adem laat happen. In De Patiënt verwerkt hij enkele van zijn favoriete thema’s: de band met de medemens, tijd, identiteit en herinnering.
- 31. De Avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot 57: Het Geheugen van de Toekomst (Olivier Schwartz + Benjamin Abitan / Sophie Guerrive, Dupuis): Vervolg en slot van het Robbedoes en Kwabbernoot-tweeluik van het trio auteurs. Olivier Schwartz tekent ook deel 58, maar moet het stellen met een scenarist minder. Enkel Sophie Guerrive schrijft verder de reeks. Guerrive schrijft voor tekenaar Elric Dufau (van het eerste Classic-album De Varkensbaai) een verhaal over het nevenpersonage IJzerlijm. Dufau tekent het in zijn eigen stijl in plaats van een imitatie van André Franquin. Lees er hier meer over. Lees ook dit artikel met overzicht.
- 32. Dystopolis (Miel Vandepitte, Scratch Books): In 2021 debuteerde de Vlaamse tekenaar Miel Vandepitte bij Scratch Books met het album Centralia. Drie jaar later geeft dezelfde uitgeverij Vandepittes tweede lange verhaal, het futuristische Dystopolis, uit. Het is een politieverhaal waarin kersverse politieagent Abdulla vastbesloten is de om de vijf jaar toeslaande, beruchte moordenaar de Kannibaal te stoppen. Hij leert samen met zijn door angststoornissen geplaagde stagebegeleider Billy al snel meer over de criminele onderwereld van Dystopolis, waar het vuilnisbakken regent en terroristische bendes heersen, dan hem lief is
De nummers 33 tot 36
- 33. De Avonturen van Lucky Luke naar Morris 11: Een Cowboy onder Druk (Achdé + Jul, Lucky Comics): Het elfde avontuur van Lucky Luke door tekenaar Achdé is tevens het vijfde opeenvolgende verhaal van scenarist Jul. De Daltons spelen weer mee en Lucky Luke krijgt te maken met stakende arbeiders in een brouwerij. Jul verweeft er duidelijk weer maatschappijkritische knipogen naar de moderne tijd in.
- 34. Een Avontuur van De Ridder 1: Heer Donkerduister (Frodo De Decker, Oogachtend): Frodo De Decker is een talentrijke illustrator voor diverse opdrachtgevers die wij natuurlijk hoofdzakelijk kennen als striptekenaar van De Ridder en recenter historisch-komische albums als Het Verhaal van Vlaanderen en Het Lot van Brugge. Daarin kan hij ook eens uitpakken met mooie bladschikkingen. Dat past hij ook toe in Heer Donkerduister, het eerste lange vervolgavontuur van De Ridder. Voor de financiering van het album lanceerde Frodo een crowdfunding. Dat werd een eclatant succes met 340% van het vooropgestelde bedrag. Daardoor kon hij niet één, maar twéé lange avonturen maken. Die zullen verschijnen onder de reeksnaam Een Avontuur van De Ridder waarvan Heer Donkerduister deel 1 is. Van de gagreeks verschijnt nog één album. De reeks werd stopgezet in Veronica Magazine, die voor de publicatie betaalde. Wat in Eppo te lezen is, zijn herpublicaties.
- 35. De Schele Hond (Étienne Davodeau, Stichting Zet.El): De Schele Hond is een bijzonder amusant verhaal dat met de relatie tussen Fabien en Mathilde, en de kennismaking met haar familieleden, een beeld geeft van de typisch Franse levensstijl, een savoir vivre die oppervlakkig lijkt, maar eigenlijk een kleurrijke levenskunst toont met vaak ongegeneerd gedrag, to the point en niet bij de pakken blijft zitten. Op de achtergrond van die levensstijl zien we in het Louvre zowel de klassieke, vluchtige museumbezoeker, die de beroemde werken moet afhaspelen, maar daarnaast ook de interessante beschouwing van wat kunst feitelijk betekent. Lees deze bespreking.
- 36. De Bondgenoten 1 (Brecht Evens, Oogachtend): Met deze De Bondgenoten weet Evens voor de zoveelste keer een fascinerend album af te leveren, eentje dat aantrekt, maar ook afstoot en je met veel vragen laat zitten. In dit fijne interview met collega Koen Driessens licht hij enkele tipjes van een middelgrote container sluiers op, maar ook dan kan je je niet volledig van het idee ontdoen dat hij de interpretatie vooral bij lezer wil leggen. Of krijgen we in het vervolg toch nog de nodige antwoorden op onze uitdijende vragenberg? Het vervolg van de trilogie verschijnt later dit jaar. Lees deze bespreking.
De nummers 37 tot 40
- 37. Freddy Lombard integraal 1 (Yves Chaland, Sherpa): Na een eerdere sublieme uitgave van Yves Chalands detectivereeks Bob Fish en de spin-off De Jonge Albert in een gebundelde editie op groot formaat en de vertaling van Captivant door Chaland en Luc Cornillon geeft Sherpa de bekendste reeks van Chaland uit in gelijkaardige edities. In drie integrales zullen alle avonturen van Freddy Lombard verschijnen met herziene vertalingen en aanvullende dossiers z(onder al te veel tekst), inclusief het nooit eerder vertaalde F-52 dat kort voor zijn overlijden in 1990 in het Frans verscheen. Het in januari verschenen deel 2 bundelt de avonturen De Komeet van Carthago en Vakantie in Boedapest. Deel 3 verschijnt later dit jaar en bevat F-52. Lees ook dit artikel en overzicht.
- 38. Dante's Hel (Paul Brizzi / Gaëtan Brizzi, Silvester naar het boek van Dante Alighieri): De Hel is het eerste deel van Dantes De Goddelijke Komedie, het grote klassieke meesterwerk van de Italiaanse literatuur. Een complex verhaal, al is het centrale idee eenvoudig. Begeleid door de dichter Vergilius doorkruist Dante de negen cirkels van de hel om zijn geliefde Beatrice terug te vinden in het paradijs. Onlangs verscheen met Don Quichot van la Mancha een andere romanverstripping van de hand van de gebroeders Brizzi's.
- 39. Suske en Wiske hommage: Vincent van Grroaâarrgh! (Charel Cambré + Luc Cromheecke, Standaard Uitgeverij): Charel Cambré is al de tekenaar van Amoras en Suske en Wiske Junior, de spin-offreeksen van Suske en Wiske, vorig jaar kwam daar nog een hommagealbum bij op scenario van Luc Cromheecke. Voor Cambré is het weliswaar een tweede Suske en Wiske nadat hij in 2015 het verhaal De Spitse Bergen tekende naar een verhaalidee van Tom Waes voor het goede doel SOS Kinderdorpen. Lees ook deze reportage.
- 40. Suske en Wiske hommage: Onrust in Montmartre (Dirk Stallaert + Ronald Grossey, Standaard Uitgeverij): Ook al een hommage aan Suske en Wiske, in dit geval aan de klassieke blauwe reeks. Voor tekenaar Dirk Stallaert is het zijn derde hommage na De Sonometer (2020) op scenario van François Corteggiani en hetd oor Ronald Grossey geschreven De Verdwenen Joker (2022). De Tour de France in Parijs en terug in de tijd naar het Brussel van Bruegel in de zestiende eeuw zijn een combinatie om naar uit te kijken. Dat zestiende-eeuwse decor kwam al voor in Het Spaanse Spook, het Suske en Wiske-verhaal waarmee Willy Vandersteen in 1948 in het weekblad Kuifje debuteerde en dat aan de basis lag voor de geroemde blauwe reeks. Lees ook dit artikel met overzicht.
De nummers 41 tot 44
- 41. Peter Pan van Kensington (José Luis Munuera, Standaard Uitgeverij): Nieuwe romanbewerking door José Luis Munuera. De voorbije jaren bewerkte hij A Christmas Carol naar Charles Dickens en De Klerk Bartleby naar Herman Melville. Zijn nieuwe strip is echter geen bewerking van het wereldberoemde Peter Pan-avontuur van James Matthew Barrie, tevens onsterfelijk gemaakt dankzij Disney. Het is integendeel een stripversie van The Little White Bird (1902), eveneens verschenen onder de titel Peter Pan in Kensington Gardens (1906). Daarin komt het personage Peter Pan voor het eerst voor, maar in slechts enkele hoofdstukken, en dan nog als een andere versie die we nu hoofdzakelijk kennen. Munuera's volgende albums zijn opnieuw romanbewerkingen. Lees er hier meer over.
- 42. Medea 1: De Schaduw van Hekate (Nancy Peña + Blandine Le Callet, Lauwert Uitgeverij): Medea is de Griekste tragedie binnen de mythologie. Dit is Thuis, Familie en Game of Thrones samen. Een ongelofelijk verhaal, machtig verteld en geweldig straf getekend. Mooier wordt een mythische geschiedenisles niet. Lees onze bespreking. Een puntentragedie voor Medea is dat alle vier albums in 2024 zijn gepubliceerd, wat dan weer wel een zegen is voor ongeduldige lezers. De punten van deelnemers raakten verdeeld over alle albums. Mocht het bij slechts het eerste album zijn gebleven, eindigde het wellicht veel hoger in deze top-100. Een indicatie: als we alle punten voor de vier albums samentellen, dan zou Medea als complete reeks op plaats 25 belanden.
- 43. Brigantus 1: Verbannen (Hermann + Yves H., Le Lombard): Brigantus biedt een van de betere verhalen van vader en zoon Huppen. Tekenen kan Hermann nog altijd. Ook nu zien we soms weer een deel van zijn klasse, die overigens niet tot uitdrukking komt in de vele gezichten van de personages. De titel "lelijke smoelenboek" is hier wel van toepassing. Lees onze bespreking. Het slot van het tweeluik verschijnt op 13 maart.
- 44. Robbedoes - Hoop in Bange Dagen integraal (Émile Bravo, Dupuis): Integrale editie van de Robbedoes-spin-off Hoop in Bange Dagen door Émile Bravo. In feite had hij zijn vervolg op zijn hit Het Dagboek van een Fantast, deel 4 in de collectie Robbedoes door... uit 2008, voorzien als een erg dik album. Dupuis gaf echter de voorkeur aan een opdeling in verschillende albums. Dat werden er tussen 2019 en 2022 vier. En die vier zijn dus alsnog gebundeld in een dikke integrale van maar liefst 362 pagina's. Lees ook dit artikel en overzicht.
De nummers 45 tot 48
- 45. Vaarwel Birkenau (Cesc / Efa / Roger Sole + Victor Malet / Jean-David Morvan, Standaard Uitgeverij): Er zijn in deze wereld heel wat oorlogen aan de gang. Daardoor zou je haast vergeten dat het grootste wereldconflict uit de moderne geschiedenis alweer meer dan tachtig jaar geleden is, zeker nu het aantal ooggetuigen sneller slinkt. Het belang van getuigenissen is dus niet te onderschatten. Getuigen is onder meer ook wat Ginette Kolinka deed. Haar overleversverhaal is nu letterlijk opgetekend. Lees onze bespreking.
- 46. Corto Maltese 17: De Levenslijn (Rubén Pellejero + Juan Díaz Canales, Casterman): Vijfde album van het duo Rubèn Pellejero en Juan Díaz Canales die de klassieke avonturenreeks van Hugo Pratt in 2015 hebben overgenomen. Het verhaal speelt zich eind jaren 1920 in Mexico af. Corto Maltese moet er Maya-antiquiteiten verhandelen bij een archeoloog zonder scrupules, maar zoals steeds loopt niet alles zoals gepland.
- 47. Wat Voorafging (Hanco Kolk, Oogachtend): Is William Shakespeare wel de schrijver van Romeo en Julia? Welke drijfveren had Assepoester volgens Sigmund Freud? Wat heeft Mickey Mouse met de slag bij Hastings te maken? En Frankenstein met Chat GPT? Welke invloed had Dracula op Victoriaanse vrouwen met wulpse neigingen? Op deze vragen geeft Hanco Kolk op zijn geheel eigen manier, in strakke, vloeiende lijnen en met een stevige dosis humor, de veelal onbekende achtergrond van beroemde namen die in ons collectieve geheugen gegrift staan. Hij reist naar verre oorden en vervlogen tijden voor het antwoord op deze en nog vele andere vragen.
- 48. De Nieuwe Avonturen van Bruce J. Hawker 1: Het Oog van het Moeras (Carlos Puerta + Christophe Bec, Le Lombard): Nadat Bob Morane en Bruno Brazil een comeback maakten, en van Williem Vance' westernreeks Ringo ook al een terugkeer is aangekondigd, lanceerden Carlos Puerta en Christophe Bec vorig jaar de start van een gloednieuw tweeluik van Vance' Britse marinekapitein Bruce J. Hawker. Hij voert het bevel over de Lark, die de Atlantische Oceaan moet oversteken, en drijft zijn bemanning tot het uiterste.
De nummers 49 tot 52
- 49. Lonesome 4: Het Territorium van de Tovenaar (Yves Swolfs, Le Lombard): Het album wordt afgesloten als een cyclus, wat er op kan duiden dat Elijah Dawson nog meer avonturen zal beleven. Een mysterieuze revolverheld met een onbekend verleden, het biedt legio mogelijkheden voor meerdere vervolgdelen. Toch krijg ik het gevoel dat Swolfs in eerste instantie een andere verhaallijn voor ogen had. In het eerste deel werd veel nadruk gelegd op de periode en de locatie waarin het verhaal zich afspeelt. Elijah had mysterieuze krachten waarmee hij in iemands ziel kon kijken. Daar zien we in dit vierde deel weinig van terug. Het is vooral de nodige actie en achtervolgingen door het bos. Lees onze bespreking.
- 50. Contrapaso 1: De Kinderen van de Anderen (Teresa Valero, Lauwert Uitgeverij): Journalistieke thriller in twee delen met een historische achtergrond. De Spaanse Teresa Valero schreef ook het tweeluik Gentlemind dat door Uitgeverij HUM! wordt vertaald. Eerder schreef ze de komische jeugdreeks Tovenarij voor Juanjo Guarnido (Blacksad). Contrapaso is haar eerste strip sinds het in 2013 niet-vertaalde We Are Family. Contrapaso verscheen in het Frans bij Dupuis, waar later dit jaar het vervolg verschijnt (begin 2026 te verwachten in het Nederlands).
- 51. Six 2: Een Berg Goud (Javier Sánchez Casado + Philippe Pelaez, Dargaud): Vervolg van de western van scenarist Philippe Pelaez voor de Spaanse tekenaar Javier Sánchez Casado. Samen maakten ze het tweeluik Een Stukje Spinazietaart waarvan Casterman deel 2 niet wou vertalen. Pelaez is een prima scenarist, die we sinds enkele jaren kennen van onder meer De Bultenaar van Montfaucon, Oliver & Peter, Oorlogswijn, Wraak in de Hel, De Sluis en Herfst in de Baai van de Somme. In Six presenteert hij zes buitenbeentjes die door het lot zijn samengebracht. Elk van hen draagt een duister geheim met zich mee. Zoals in elke western worden de zes protagonisten gedreven door hun overlevingsinstinct — en hun geldzucht.
- 52. XIII 29: Moskou - Spaso House (Iouri Jigounov + Yves Sente, Dargaud): XIII in Moskou door een tekenaar die er zelf geboren is. Het verhaal was al geschreven voordat de Russen Oekraïne binnenvielen. In een vliegtuig dat richting Moskou vliegt, vertelt een oude bekende van XIII, van zijn tijd in Cuba — over een oude missie waar XIII zich niets meer van herinnert. Door het geheugen van Jason Mac Lane te stimuleren, hoopt de Rus de locatie te achterhalen van een bewijsstuk voor een oud complot, om zo zijn eigen carrière nieuw leven in te blazen. Meteen nadat hij is geland in Moskou, wordt XIII gekidnapt door een bende motorrijders onder leiding van Nina, die werkt voor de FSB en betrokken was bij diezelfde missie van XIII. Zij heeft een deal voor hem.
De nummers 53 tot 56
- 53. De Avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot Classic 1: De Varkensbaai (Elric Dufau + Michaël Baril / Christophe Lemoine / Elric Dufau, Dupuis): Dupuis verantwoordt deze nieuwe Robbedoes-collectie als volgt: "De Classic-collectie is een kans voor hedendaagse auteurs om hun eerbetoon te brengen aan de hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van Robbedoes en Kwabbernoot, in de geest en stijl van de oorspronkelijke reeks. In De Varkensbaai bedenken Elric, Clément Lemoine en Michaël Baril hoe het nu verderging met Longplaying en de gammagenerator na het avontuur van De Gevangene van Boeddha." Lees meer in dit artikel en overzicht.
- 54. Het Verborgen Leven van Bomen (Benjamin Flao + Fred Bernard naar het boek van Peter Wohlleben, Scratch Books): Het Verborgen Leven van Bomen is de verstripping van de wereldwijde succesroman van Peter Wohlleben. Hij is een Duitse houtvester die dertig jaar lang bomen puur als rendabele grondstof zag tot hij plots opmerkte dat wortels van omgezaagde bomen in contact bleven met de bomen errond en de voor ons dode boom ondergronds verder bleef leven. Sindsdien gooide hij het roer om en bleef zich verdiepen in het enorm complexe leven van bomen en hun directe omgeving. Met succes. Zijn baanbrekende ecologische ideeën, balancerend tussen wetenschap en filosofie, worden intussen steeds breder geaccepteerd in de Europese houtsector en natuurbescherming. Mooi! Lees onze bespreking.
- 55. De Ballade van Soldaat Odawaa (Christian Rossi + Cédric Apikian, Lauwert Uitgeverij): Deze oorlogsthriller in het niemandsland tijdens de Eerste Wereldoorlog leest als een western. Gefundenes fressen voor tekenaar Christian Rossi met onder meer Jim Cutlass, Deadline en W.E.S.T. op zijn palmares. Lauwert Uitgeverij vertaalde intussen ook zijn western Golden West. Cédric Apikian debuteert als stripscenarist. Hij regisseerde tevoren de kortfilm Where the Indian Lies en is een tv-journalist voor PifPafPoum, een programma over strips. Lees meer in dit artikel en overzicht.
- 56. Scotland 3 (Bertrand Marchal + Rodolphe / Leo, Dargaud): De verdere exploten van Kathy Austin die overal ter wereld een cyclus beleeft. Terug in Schotland, het land waar ze ooit woonde, ontdekt ze dat het huis dat een tante haar heeft nagelaten is afgebrand. Ze probeert de oorzaak van de brand te achterhalen. Gaandeweg realiseert ze zich dat die brand verband houdt met andere vreemde voorvallen in het gebied, waarvan sommige misschien een buitenaardse oorsprong hebben. Deel 4 verschijnt in april.
De nummers 57 tot 60
- 57. De Werelden van Aldebaran: Bellatrix 2 (Leo, Dargaud): De zevende cyclus van De Werelden van Aldebaran is opnieuw voorzien als een vijfdelige cyclus. Manon en Kim bevinden zich nog altijd op Bellatrix, de ‘primitieve’ planeet waarop ze zijn geïnfiltreerd. Ze proberen hun missie te voltooien en de planeet te redden van het dreigende obscurantisme. Terwijl ze denken dat zij de enigen zijn die al over geavanceerde technologie beschikken, ontdekken ze een vijandige, buitenaardse aanwezigheid.
- 58. Zoé Carrington 1 (Jim, Saga Uitgaven): Dit begin van het tweeluik Zoé Carrington is een vergelijkbaar verhaal als Een Nacht in Rome, met jeugdliefdes die een blijvende indruk hebben nagelaten. Toch verrast Jim ons weer. Hij speelde al jarenlang met het verhaal, maar kwam er niet mee verder. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een geslaagde vertelling is. Er zijn meer personages met diepgang en vooral de toevoeging van Camilla zorgt voor vrolijkheid in het verhaal. Grafisch is Jim een zeer getalenteerde tekenaar. De hulp van Rémi Torregrossa voor de decors is een goede keuze. Het slot van het tweeluik verschijnt over enkele maanden. Lees onze bespreking.
- 59. Dirkjan 30 (Mark Retera, Mandarijn): Een gagreeks die erg geliefd blijft onder onze lezers en ver buiten onze periferie. Mark Retera weet nog steeds te amuseren en te verrassen, wars van enige automatische piloot bij het uitwerken van zijn heerlijke gevoel voor humor.
- 60. De Killer - Staatszaken 6: Rigor Mortis (Luc Jacamon + Matz, Casterman): De projecten van Luc Jacamon na de hoofdreeks De Killer haalden niet het verhoopte succes. Terug naar het hoofdpersonage uit zijn bekende reeks dan maar, nu al zes delen lang. Intussen is de eerste cyclus van de hoofdreeks verfilmd door David Fincher, met Michael Fassbender in de hoofdrol, en te bekijken op Netflix.
De nummers 61 tot 64
- 61. De Kleine Robbe 20: Geen Gemaar! (Janry, Dupuis): Deel 20 is het tweede album van Janry na het overlijden van scenarist Tome. Volgens de Franstalige info evolueert de inhoud van pure gags steeds meer naar gags en korte verhalen met humor en emotie. En nog wat evoluties: Robbes oma wordt verliefd en lijdt dermate aan Alzheimer dat ze zich haar eigen kleinzoon niet meer kan herinneren, meneer Peuk is een volger van fake news en Robbes vriendinnetje Suzanne heeft beslist om veganist en een influencer op sociale media te worden. Lees meer in dit artikel en overzicht.
- 62. Max Fridman integraal 1 (Vittorio Giardino, Saga Uitgaven): Saga Uitgaven gaf de voorbije jaren diverse integrales uit met het werk van Vittorio Giardino: Fatale Vakanties (met korte verhalen uit onder meer het stripmaandblad Wordt Vervolgd), Jonas Fink (compleet in twee integrales) en Erotica (met alle korte verhalen van Little Ego en het nooit eerder vertaalde Eva Miranda), allemaal met rijkelijk geïllustreerde dossiers. Sinds 2024 volgt Giardino's spionagethriller Max Fridman. De eerste integrale bundelt de delen 1 en 2, de tweede integrale zal de delen 3, 4 en 5 (de Spaanse cyclus) bundelen en verschijnt in september. De derde integrale (gepland in 2026) wordt de vertaling van het extra dikke, compleet nieuwe verhaal dat in april in het Italiaans uitkomt. Lees onze bespreking.
- 63. Legende 9: Nieuw Begin (Stéphane Collignon + Ange, Daedalus): Uitgeverij Daedalus bracht de complete fantasyreeks Legende van Yves Swolfs opnieuw uit in softcover en/of hardcover en als luxere hardcovers in zwart-wit. De cyclus met een gloednieuw verhaal door tekenaar Stéphane Collignon en het scenaristenduo Ange sluit mooi aan.
- 64. Jesse Owens: Miles and Miles (Gradimir Smudja, Silvester): Het lullige of zelfs domme aan dit album is dat Silvester het uitbracht in oktober, dik twee maanden ná de Olympische Spelen in Parijs. De verwezenlijkingen van een van de grootste atleten aller tijden, bovendien in moeilijke tijden in vijandige omgevingen, zijn echter tijdloos. In plaats van een gortdroge biografie in stripvorm maakte Gradimir Smudja er een letterlijk en figuurlijk kleurrijk levensverhaal met wat fantasie van.
De nummers 65 tot 68
- 65. De Kosmonaut (Jan Vriends, Scratch Books): De auteur van de komische jeugdreeks Brugpieper Roos Vink (een populaire gagstrip uit het meidenblad Tina) is de huidige Stripmaker des Vaderlands om het beeldverhaal in Nederland te helpen promoten. Met De Kosmonaut liet hij zelf zien welke beganadigde verteller hij is. Hij presenteert een verhaal over een Russische wetenschapper die de kans krijgt zijn onderzoek voort te zetten in de ruimte, waar hij verliegfd wordt op een collega die hem komt bevoorraden. Op een verafgelegen boerderij moet hij een noodlanding maken waar hij een oude boerin met haar dagelijkse klusjes helpt en ondertussen zijn raket repareert. Hoewel hij ervan houdt alleen te zijn, leert hij een ander leven kennen.
- 66. Thorgal 42: Özurr de Varjaag (Fred Vignaux + Yann, Le Lombard): De albums van de spin-off Thorgal Saga scoren beter, dus ook Yanns andere Thorgal van 2024 eindigt hoger in deze top. Fred Vignaux liet weten dat hij inmiddels zelf ook een Thorgal Saga zal tekenen.
- 67. De 5 Rijken 8: Doder dan Dood (Jérôme Lereculey + Lewelyn, Daedalus): Deel 2 van de tweede cyclus die uit zes delen zal bestaan. In het Frans is deze cyclus al compleet en is de derde cyclus al gevorderd tot deel 14. de bedoeling is om vijf cyclussen van elk zes delen te maken.
- 68. Moon 2: De Stervende Stad (Stephan Louwes + Johan Vandevelde, Menlu): Deel 1 kreeg een herdruk én werd in het Frans vertaald. De futuristische reeks steunt zwaarder op de ontwikkeling van de menselijke personages dan het uitbouwen van de toekomstige wereld. In deel 2 reizen Rik en Lynn naar de oude Romeinse tijd op een gevaarlijke missie terwijl hun kinderen binnendringen in het Ministerie voor Technische Controle en Attestatie.
De nummers 69 tot 72
- 69. Zondag (Olivier Schrauwen, Bries): Olivier Schrauwen geeft in 472 bladzijden en 24 uur een monologue intérieur weer van zijn neef Thibault. Net zoals bij het relaas over zijn grootvader Arsène Schrauwen is het ook nu weer koffiedik kijken in welke mate de fictie de realiteit overvleugelt. Geen idee of die bepaalde zondag uit 2017 representatief is voor het leven van Thibault, maar hier komt hij naar voor als een luie en egoïstische navelstaarder die allesbehalve sympathiek oogt en uitstelgedrag tot een ware kunst verheven heeft. Terwijl hij wacht tot zijn vriendin terugkomt van een project in Afrika, is hij op alle mogelijke manieren vooral met zichzelf bezig en fantaseert hij hoe het leven zou kunnen lopen als... Lees onze bespreking.
- 70. De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes 3: Hackerjacht (Charel Cambré + Nix, Standaard Uitgeverij): Je weet intussen dat zowel scenarist Nix als de achterban bij Standaard Uitgeverij en Merho eieren voor hun geld kozen en De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes te laten voor wat het is. Charel Cambré en nieuwe scenarist Mike Beyers zetten de reeks van Merho alsnog voort vanaf deel 165 met het ganse gezin in plaats van de focus op Fanny en haar vriendinnen te leggen, wat een oorspronkelijke vereiste van Merho was. De terugdraaibeslissing zou ingegeven zijn door reacties van lezers, terwijl Merho zichzelf verwijt een inschattingsfout te hebben gemaakt. De reacties nog vóór het eerste album in de winkels lag, leken inderdaad aan te geven dat de meeste lezers het niet lusten. Hoewel je nooit op alleen schreeuwers op sociale media mag afgaan, steeg de waardering wel per nieuw album, mede omdat de auteurs bleven bijsturen, zowel grafisch als inhoudelijk. Of dit zich ook vertaalde in de verkoop, weten we niet. Die stijgende waardering merken we ook aan de uitslag van de drie in 2024 verschenen album. Deel 1 eindigt tussen een sliert ex aequo's rond plaats 275, deel 2 zien we terug op plaats 126 en deel 3 is dus een top-70-strip. Andere albums van Charel Cambré doen het trouwens nog beter in deze top van de lezer.
- 71. De Strijd van Henry Fleming (Steve Cuzor naar de roman van Stephen Crane, Dupuis): Door de tekenaar van Een Ster van Zwart Katoen, waar een filmoptie op is genomen. De Amerikaanse Burgeroorlog heeft sporen nagelaten tussen het Noorden en het Zuiden, ook nu nog met Republikeinen en Democraten. De boodschap is echter duidelijk: elke oorlog is totaal zinloos. Het gaat immers telkens om mensen die gedood worden of zwaar gewond raken. En waarom? Omdat een meningsverschil niet uitgepraat kon worden, of omdat leiders niet tot een overeenkomst konden komen, of omdat men niet van bepaalde principes wilde wijken, of omdat men een gebied wilde veroveren... Er kunnen tal van redenen bedacht worden die men niet terzijde wil laten. Zo worden ganse groepen mensen mee de vernieling ingesleurd. Geconfronteerd met het menselijk leed ontstaat tijdens zo’n dispuut bij heel wat deelnemers twijfel over de zin en het nut ervan, maar men wordt toch meegesleept door het groepsgevoel en door de aanmoedigingen van enkelen die in een vlaag van zinsverbijstering heldhaftig willen zijn. Het typisch Amerikaanse heldendom uit een boek van 1895 werd mooi neergezet. Lees onze bespreking.
- 72. Ava: Achtenveertig Uur in het Leven van Ava Gardner (Ana Miralles + Emilio Ruiz, Standaard Uitgeverij): Nadat haar door Jean Dufaux geschreven stripreeks Djinn al een tijdje afgelopen was, wenkten nieuwe projecten voor de Spaanse tekenares Ana Miralles. Het nieuwste project is een compleet verhaal over actrice Ava Gardner, geschreven door Emilio Ruiz. Deze laatste schreef voor Miralles ook al het one-shot Mano en Mano, het niet vertaalde erotische verhaal Corps à Corps, het na één deel gestopte Muraqqa', de niet vertaalde jeugdreeks Waluk en de trilogie Op Zoek naar de Eenhoorn dat Dark Dragon Books in een gebundelde uitgave vertaalde.
De nummers 73 tot 76
- 73. Rei-Sen Pacific 1 (Olivier Speltens, Silvester): Nieuwe oorlogstrilogie van Olivier Speltens van wie Silvester al de reeksen Afrikakorps en De Hel van het Oostfront publiceerde. Het speelt zich af enkele maanden na de aanval van de Japanse Keizerlijke Luchtmacht op Pearl Harbor. De stemming onder de Japanse piloten is opperbest en enkele hoofdrolspelers voeren gretig nieuwe missies uit, maar de Amerikaanse luchtmacht wordt steeds sterker en bombardeert elke dag opnieuw Japanse stellingen.
- 74. De Bibliothecaresse van Auschwitz (Loreto Atoca + Salva Rubio naar de roman van Antonio Iturbe, Uitgeverij De Fontein): Van scenarist Salva Rubio verschijnen sporadisch strips in het Nederlands. Hij bewerkte de levens van Edgar Degas, Django Reinhardt en Claude Monet tot geslaagde one-shots. Zijn trilogie De Zazous loopt momenteel bij Lauwert Uitgeverij. Ook in De Fotograaf van Mauthausen en deze De Bibliothecaresse van Auschwitz behandelt hij gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit prachtige verhaal vertelt over het veertienjarige meisje Dita die met haar ouders in het beruchte concentratiekamp belandt en er voor de ogen van de nazi's een schooltje opzet. Hoewel boeken streng verboden zijn, verbergt de jonge Dita met gevaar voor eigen leven de kleinste en meest kostbare bibliotheek die ooit heeft bestaan. Gebaseerd op een roman, maar ook op waargebeurde feiten van de Holocaustoverlevende Dita Kraus.
- 75. De Tweede Wereldoorlog in Strip (Vicente Cifuentes + Arnaud Le Croix, Le Lombard): De periode van de Tweede Wereldoorlog blijft bijzonder populair bij striplezers. De hoofdlijnen van deze hele oorlog wordt in dit 296 pagina's tellend album volledig beschreven. "Nooit eerder heeft iemand de ambitie gekoesterd om het verhaal van deze oorlog te vertellen van de allereerste aanleiding tot en met de naoorlogse processen. Met dit album willen de auteurs hun belofte waarmaken en het belangrijkste mondiale conflict in de geschiedenis van A tot Z beschrijven in twintig hoofdstukken."
- 76. De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 4: De Slavenjager (Stefano Carloni / Jean-Charles Kraehn, Dargaud): De klassieke piratenreeks Roodbaard is helemaal terug en doet het goed in de verkoop waardoor de reeks na het eerste tweeluik gewoon kan vervolgen met alweer een sterke intrige. De zwarte uitkijk Baba trekt zich het lot van gevluchte slaven aan en verlaat onverwacht het piratenschip de Zwarte Havik om bij de voortvluchtigen te gaan wonen. Roodbaard krijgt een deal voorgeschoteld om Baba te verraden in ruil voor de vrijlating van de dochter van Roodbaards zoon Erik en diens geliefde Concha.
De nummers 77 tot 80
- 77. De Blauwbloezen 68: Goud voor de Blauwen (Willy Lambil + Fred Neidhardt, Dupuis): Het eerste verhaal van Fred Neidhardt na twee verhalen van kris. Willy Lambil heeft namelijk het recht om uit voorgestelde scenario's te kiezen. Hij houdt zich ook vast aan zijn recht om de stripreeks te blijven tekenen, hoewel hij de laatste jaren vaker aan stoppen denkt. Hij is dan ook al 88 jaar. Hij is alw el bezig met deel 69. Hoe dan ook, Neidhardt bood hem een album met een stevig onderbouwde intrige.
- 78. De Toren 2 (Mr Fab + Jan Kounen / Omar Ladgham, Daedalus): De mensheid leeft al dertig jaar verticaal. Sinds een bacterie veruit het hele mensdom uitroeide, leven de overlevenden in een toren met als enige groene ruimte: de serre. Wanneer die vernield wordt door een explosie stijgt de spanning tussen de twee groepen die daar moeten samenleven. Futurtiostisch verhaal waarmee co-scenarist Jan Kounen debuteerde als stripschrijver. Als regisseur blikte hij in 2004 een verguisde Blueberry-film in. Hij heeft ook meegeschreven aan het scenario voor de verfilming van Blake en Mortimer: Het Gele Teken, dat de duurste Belgische film ooit moet worden.
- 79. De Grizzly 1: Een Enorme Rotzooi (Fred Simon + Matz, Lauwert Uitgeverij): De Grizzly is een vintage gangsterstrip uit de jaren 1960. Prachtig getekend door Fred Simon (Mermaid Project, Clownvisje,...) die hier het anders zo grauwe Parijs inkleurt in vrolijke, heldere waterverfkleurtjes. Het zou zomaar een vrolijk lenteverhaaltje kunnen zijn, ware het niet dat Matz (De Killer, Tango, Mexicana,...) het verhaal heeft geschreven. Flink wat geweld, stoerdoenerij en gelukkig een actuelere invulling van de damesrollen in de jaren 1960, het zit er allemaal in. Mooi. Lees onze bespreking.
- 80. Alleen 14: De Beschermers (Bruno Gazzotti + Fabien Vehlmann, Standaard Uitgeverij): Wauw. Petje af. De vierde en laatste cyclus van Alleen begint met een uit-mun-tend samenvattingsstripje van vier pagina’s. Scenarist Fabien Vehlmann verheldert zijn ingewikkelde plot zodat iedereen weer de draad kan oppikken zonder alle vorige delen te moeten herlezen. Alleen is immers al lang geen sympathiek kinderstripje meer over vijf kinderen die van het ene moment op het andere alleen waren op de wereld — of dat dachten ze toch — maar een avontuurlijke, gewelddadige adolescentenstrip voor liefhebbers van een complexe gelaagdheid van Game of Thrones. Lees onze bespreking.
De nummers 81 tot 84
- 81. Op Ogers Wijze: Driedubbel-Dood (Jean-Baptiste Andreae + Fabien Vehlmann, Daedalus): In deze nieuwe fantasyreeks zullen drie albums verschijnen, elk met een compleet verhaal. Van Jean-Baptiste Andreae gaf Daedalus al de mooie fantasyreeks Azimut uit. Hij is ook de tekenaar van Hartenvreter en Mechanisch Land. Scenarist Fabien Vehlmann heeft onder meer Alleen, Green Manor, Robbedoes en Kwabbernoot, Satania en Mooi Duister op zijn palmares.
- 82. Een Oceaan vol Liefde (Grégory Panaccione + Wilfrid Lupano, Lauwert Uitgeverij): Een Oceaan vol Liefde is een in 2014 verschenen one-shot van tekenaar Grégory Panaccione van wie Lauwert Uitgeverij in 2024 ook het origineel vertelde en in deze lijst véél hoger genoteerde Iemand Om Mee te Praten publiceerde. Een Oceaan vol Liefde bevat geen enkele tekstballon of vertelkader, er is geen tekst in te lezen, en het is bedacht door Wilfrid Lupano, bekend van Krasse Knarren.
- 83. Het Lied van de Merel (Maria Van Lieshout, Nijgh & Van Ditmar): In 2011 heeft de zeventienjarige Annick leukemie en moet een beenmergtransplantatie krijgen. Niemand uit haar familie blijkt echter een bloedverwant van haar te zijn. Ze gaat op zoek naar de oorzaak. Ondertussen volgt stripmaker Maria Van Lieshout ook het verhaal van de achttienjarige Emma die in bezet Amsterdam in 1943 Joodse vluchtelingen probeert te helpen. Een aangrijpend dubbel verhaal en hoe dramatische gebeurtenissen uit de jeugd nog vele jaren kunnen doorwegen.
- 84. Tango 8: Trip in de Suluzee (Philippe Xavier + Matz, Le Lombard): Borneo, Stille Oceaan. Tango en Mario, nu in het gezelschap van hun Filipijnse vriend Crisanto en de betoverende Lani, zijn nog altijd op zoek naar de helm van Magellaan. Een Engelse avonturier brengt hun de ontbrekende stukjes van de puzzel. Is hij een schurk of een echte schattenjager? Wanneer ze hun doel bijna bereiken, loopt de situatie pas echt uit de hand... Deel 7 haalde in de top-100 van 2023 exact dezelfde plaats. Later dit jaar mag je je verwachten aan een vervolg op De Slang en de Coyote van hetzelfde duo. Dat album behaalde in de top-100 van 2022 de tiende plaats.
De nummers 85 tot 88
- 85. Gunmen of the West (diverse tekenaars + Tiburce Oger, Saga Uitgaven): Gunmen of the West is de opvolger van Go West Young Man en Indians! waarvoor initiatiefnemer Tiburce Oger telkens voor een plejade aan tekenaars van voornamelijk westernstrips het scenario schrijft. Elk van die korte verhalen biedt een compleet verhaaltje met een flinterdunne rode draad doorheen het hele album. Na verhalen over kolonisten in Go West Young Men en native Americans in Indians! voeren allerlei gunfighters en outlaws de boventoon in de derde ensemblestrip met de titel Gunmen of the West. Een vierde album, met de titel Lawmen of the West (over sheriffs, marshals en rechters), verschijnt in het najaar. Er staat ook een vijfde album op stapel over vrouwen in het Wilde Westen.
- 86. Morgen: Akte 2 (Louis Alloing + Ledo / Rodolphe, Silvester): In hun apocalyptische wereld vragen Fleur en haar vader zich af door welke intuïtieve ingevingen ze ertoe zijn aangezet om aan boord te gaan van een jacht met bestemming het Suezkanaal. In zijn ogenschijnlijk onbekommerde wereld van de jaren vijftig blijft Jo van Fleur dromen en probeert hij ondanks de twijfels van zijn omgeving de vreemde fenomenen die zich voordoen te verklaren. Door de scenaristen van Centaurus en Kenya en alle cyclussen daarna. Binnenkort verschijnt deel 3.
- 87. West Fantasy 1: De Dwerg, de Premiejager & de Doodgraver (Bertrand Benoît + Jean-Luc Istin, Standaard Uitgeverij): Helemaal in het verlengde van de mede door Jean-Luc Istin gecreëerde reeksen Elfen, Dwergen, Magiërs en Orks & Goblins (waarvan in het Frans al meer dan drie miljoen strips zijn verkocht) is het gloednieuwe West Fantasy zo'n beetje een westernversie van voornoemde reeksen, eveneens met fantasyfiguren. Deel 2 ligt vanaf 13 maart in de winkel.
- 88. Speedball (Étienne Gerin + Florian Pigé, Lauwert Uitgeverij): Van baseball naar speedball, via een gemiste curveball. Dat is Parson in drie woorden, het traject van Graham, dat leidt naar een monster ball van moorden, hallucinaties en spijt. En wel in een opmerkelijke en bevreemdende tekenstijl, die op het eerste gezicht onaantrekkelijk groezelig en hoekig is, maar vanwege de plot daar zo goed bij past als een junkie in een kraakpand. Lees onze bespreking.
De nummers 89 tot 92
- 89. Ann Bonny 1: De Wolvin van de Caraïben (Franck Bonnet, Standaard Uitgeverij): In 2024 verschenen twee albums over de piratenvrouw Ann(e) Bonny. De avontuurlijke versie van Franck Bonnet (De Piraten van Barataria) versloeg het feministische portret van het duo Alessandro Ranghiasci en Matteo Mastragostino, verschenen bij Lauwert Uitgeverij. Lees ook dit artikel en overzicht.
- 90. Jeremiah 41: Het Hemelse Casino (Hermann, Dupuis): Ondanks alle kritiek op verhaal, tekeningen of allebei die de man te beurt valt, blijft Hermann een gerespecteerde stripmaker. Een plaatsje in dergelijke toplijsten is een certitude. Saga Uitgaven bundelt dezer dagen trouwens zijn klassieke reeks De Torens van Schemerwoude, terwijl het slot van Brigantus op 13 maart verschijnt. Deel 1 van dat tweeluik staat wat hoger in deze top-100.
- 91. Saboteuses 3: Muis (Thomas Du Caju + Jean-Claude Van Rijckeghem, Silvester): De invasie op Sicilië — Operatie Husky — zorgt bij onze verzetsstrijders voor een grote ontgoocheling. Operatie Overlord laat dus nog een tijdje op zich wachten. Arthur Lebrac wordt ontmaskerd en Muis en Naald moeten op de vlucht. Hebben ze hun cyanidepil op zak? Naald zoekt een merkwaardig plekje om zich te verstoppen. Als recensent kunnen we niet anders dan deze scène van scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem (Little Engeland, Betty & Dodge) uit te testen. Foto op aanvraag. Operatie Herder wordt afgelast... Lees onze bespreking.
- 92. Spa 1906 (Olivier Wozniak + Patrick Weber, Anspach): Spa 1906 is het tweede album met commissaris Ansor nadat hij in Oostende 1905, met James Ensor als deel van de intrige, een spannend en boeiend detectiveverhaal beleefde. Voor het nieuwe album verruilt de pientere, ietwat onbehouwen vrouwenversierder de badstad met de kuuroordstad Spa. Olivier Wozniak tekende in het verleden de erg mooie reeks Alice en Leopold en De Sterrenjagers. Patrick Weber bediende hem opnieuw van een scenario. Dat deed hij ook voor onder meer Alex, Lefranc, Lois, Sparta en de albums met Kathleen Van Overstraeten, die eveneens bij Anspach verschijnen. Lees ook dit artikel en overzicht.
De nummers 93 tot 96
- 93. Wie Me Raakt (Laurent Bonneau + Damien Marie, Silvester): Tekenaar Laurent Bonneau kennen we van zijn vorige one-shot De Knuffel en de driedelige reeks Metropolitan. Op een scenario van Damien Marie (San Francisco 1906, Na de Hel, 300 Gram,...) brengt het duo een gevoelig album dat tegen de achtergrond van een opgroeiend jong gezin een kritische noot laat zien over de kunstwereld. Lees onze bespreking.
- 94. Dating for Geeks 16: The-End_Final-Edit_Def_Def_Version2B (Kenny Rubenis, Uitgeverij L): Nadat Kenny Rubenis een betaalde voorpublicatie voor zijn gagreeks Dating for Geeksverloor, kon hij nog een tijdlang zijn fans van nieuw materiaal bedienen dankzij een succesvolle crowdfunding. Hij kon daardoor ook een waardig slot voor zijn hoofdpersonages uitwerken. Dat is nu eveneens te lezen in dit allerlaatste album.
- 95. Hacendado: Eer en Bloed (Gilles Mezzomo + Philippe Thirault, Daedalus): Wanneer de jonge Don Diego in de stad gezien wordt met een mes in zijn hand bij het levenloze lichaam van de mooie Doña Joselita, besluit zijn vader Don Armando Bernal del Castillo, een rijke Hacendado, het recht in eigen hand te nemen en zijn zoon te veroordelen tot een langzame, maar zekere dood in de woestijn. Gilles Mezzomo (Luka, Ethan Ringler, Mexicana) en Philippe Thirault (De Droom van Jeruzalem, De Helse Meute, Macao, Lucy, Het Meisje van de Yukon, O'Boys, Shanghai Dream, Terug naar Belzagor) sloegen de handen in elkaar voor dit 88 pagina's dikke westernone-shot dat zich afspeelt in Mexico.
- 96. Gil St-André 14: Een Onverkwikkelijke Zaak (Chrys Millien + Jean-Charles Kraehn, Daedalus): Er komt een einde aan Gils dagelijkse routine als zelfstandig zakenman wanneer hij doodsbedreigingen ontvangt. Aan de ooit door Jean-Charles Kraehn gestarte stripreeks De Onthoofde Arenden kwam in 2023 een eind. Zijn in vertaling stopgezette zeevaartreeks Tramp, waarvan hij de scenarist is, werd gelukkig opgevist door Uitgeverij HUM! die later dit jaar nieuwe albums in petto heeft. En met De Nieuwe Avonturen van Roodbaard blijft hij eveneens goed actief.
De nummers 97 tot 100
- 97. De Levens van Charlie (Aurélie Guarino + Kid Toussaint, Lauwert Uitgeverij): Als Charlie zijn gecontroleerde paden verlaat, schiet het verhaal pas echt uit zijn startblokken. Kid Toussaint speelt steeds meer met (grafisch) vastgeroeste instituten als hemel en hel, reïncarnatie, karma en andere geloofskwesties. Ja, dit is wel leuk en goed gevonden. En als Aurélie Guarino haar waterverfkleurtjes bovenhaalt, wordt het helemaal feest. Ondanks het onvoldoende uitgewerkte Big Brother-sfeertje en het grafisch zwakke hoofdpersonage is dit een heel toffe strip die ik met veel plezier heb gelezen. Terecht vertaald. Lees onze bespreking.
- 98. De Queeste 1: De Dame van het Verdwenen Meer (Wauter Mannaert + Frédéric Maupomé, Le Lombard): De Queeste is een uitermate beloftevol en hoopvol drieluik boordevol lagen. Een perfect evenwicht tussen de bittere ernst over de wereld vandaag en ronduit hilarisch lachen met diezelfde wereld. De Queeste is eindelijk nog eens een echt geslaagde strip voor iedereen van 7 tot 77. Lees onze bespreking. En check ook dit dubbelintrerview na het verschijnen van deel 2.
- 99. Durango - De Jonge Jaren 2: Vuur en Bloed (Roman Surzhenko + Yves Swolfs, Arboris): In 2024 verschenen de delen 2 én 3 van de spin-ofreeks over de jongere jaren van Yves Swolfs' westernheld Durango. Deel 3 strandt echter op plaats 184, terwijl deel 1 nog de 54ste plek behaalde in de top-100 van 2022. Tekenaar Roman Surzhenko scoort in 2024 trouwens ook beter met zijn bijdrage aan een andere spin-off: Thorgal Saga.
- 100. Volkshuis 65 (Baudouin Deville + Patrick Weber, Anspach): De avonturen van de voormalige stewardess en tot journalist heroriënteerde Kathleen Van Overstraeten zijn inmiddels een vaste waarde bij onze lezers. Volkshuis 65 is haar zesde detectiveverhaal met opnieuw een aan Belgische historische feiten opgehangen onderwerp. Volkshuis 65 speelt zich hoofdzakelijk af in Brussel, na een uitstapje in Venetië, om misdaden tegen de architectuur in België tijdens de jaren 1960 bloot te leggen. Lees ook dit artikel en overzicht.
8 of 1678