Speedball

Tekenaar(s)
Étienne Gerin
Scenarist(en)
Florian Pigé
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij
Verschijningsdatum

Monster ball

Van baseball naar speedball, via een gemiste curveball. Dat is Parson in drie woorden, het traject van Graham, dat leidt naar een monster ball van moorden, hallucinaties en spijt. En wel in een opmerkelijke en bevreemdende tekenstijl, die op het eerste gezicht onaantrekkelijk groezelig en hoekig is, maar vanwege de plot daar zo goed bij past als een junkie in een kraakpand.

Speedball is de bij kenners die het kunnen navertellen smakelijke spuitmix van heroïne en cocaïne. We hebben dat niet meer van horen zeggen van onder meer acteurs John Belushi en River Phoenix, maar wel van Dave Gahan (Depeche Mode), die het in tegenstelling tot zijn collega Layne Staley van Alice in Chains wél overleefde.

Of Graham — van baseballlegende naar baseballloser — een gebruiker is, is niet duidelijk, maar wel dat hij van zijn troon viel door een mix van slechter spel (vandaar de gemiste curveball), de vondst van cocaïne in zijn kleedkamer én het daaropvolgende vertrek van vrouw en kind. Graham viel van zo hoog zo laag dat hij op een pornoset belandt, waar hij van een (gehallucineerd?) lijk de opdracht krijgt gerichte doelwitten te vermoorden. In ruil belooft het monster hem zijn vrouw en kind terug te bezorgen. De aarzelende Graham krijgt het gezelschap van twee oerdomme, maar gevoelige kleerkasten en rolt zo onvrijwillig in een murder spree door de VS. Onderweg kruist hij het pad van ene Jeffrey Dahmer...

Laat je niet afschrikken door het forse aantal 236 bladzijden. Speedball davert met een rotvaart voort als een... nu ja, bal op speed. Een honkbal kan een snelheid van 200 kilometer per uur bereiken. Dat is ook zowat het tempo van de gebeurtenissen. Actie, geweld, bloed, you name it! De dialogen zijn beperkt, de tekeningen woest, de humoristische knipogen zwart. De sfeer is duister, de inkleuring sfeervol. De eerste pagina’s is het even wennen aan de ruwe stijl, maar naarmate het verhaal verruwt, lijkt die zowaar zelfs softer en ronder te worden. Van baseball tot softball dus, al is dit boek allerminst voor softies.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Speedball
Pagina's
236
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 35,95