Franka 26 en andere speurneuzen (V)

12 oktober 2024 In de kijker

Na drie jaar afwezigheid is Franka terug met deel 26, Klifhanger. De heldin van Henk Kuijpers viert dit jaar haar vijftigste verjaardag, op papier blijft ze evenwel een springerige speurneus vol energie en nieuwsgierigheid. Dai Heinen las het nieuwste album en blikt ook kort terug op de hele reeks. Verder op deze pagina vind je een selectie met andere vrouwelijke speurneuzen, of ze nu detective zijn of helemaal niet.

 

Begonnen als een secretaresse met een te groot hoofd die een bijrol vervulde in het eerste verhaal, Het Misdaadmuseum, is vijftig jaar later een zelfverzekerde knappe jonge vrouw. Maak kennis met een van de bekendste Nederlandse striphelden: Franka.

Tekenaar en schrijver Henk Kuijpers werkte in 1974 voor het stripblad Pep, dat een jaar later fuseerde tot stripblad Eppo, en daar debuteerde hij met zijn eigen reeks, Het Misdaadmuseum. Die titel werd al snel veranderd in Franka en naarmate de albums vorderden, won de reeks aan volwassenheid. Het meisje met het grote hoofd kreeg steeds meer vrouwelijke vormen en vanaf het negende album, Moordende Concurrentie (1990), kwamen er ook bedpartners in beeld. Franka ontplooide zich verder en ze richtte een eigen detectivebureau op.

In Moordende Concurrentie ontmoette Franka modeontwerpster Laura Lava, het begin van de kunstcyclus. Veel van Franka’s opdrachten waren kunstgerelateerd en zo leerde ze ook haar vriend Rix kennen. Rix is een beroemde kunstdief en Franka dacht de ware liefde te hebben gevonden in deel 14, Het Portugese Goudschip. Vijf albums later verliest ze Rix voor eeuwig en gaat de ontwikkeling van het personage Franka een nieuwe fase in. 

Inmiddels is deel 26 verschenen met als titel Klifhanger. Franka wordt door een Franse markies gevraagd om onderzoek te voeren naar zijn familiegeschiedenis. Dat leidt haar naar het Franse vissersdorp Kerr Brek, op de grens van Normandië en Bretagne. Ze ontdekt dingen in het familiekasteel die beter verborgen hadden kunnen blijven.

Behalve een zeer getalenteerde tekenaar is Henk Kuijpers ook een zakenman. Hij is een van de eerste bekende Nederlandse stripmakers die een eigen uitgeverij begint, met de toepasselijke naam Uitgeverij Franka. Hij houdt de verkoop van zijn eigen originelen, portfolio's, prenten, speciale uitgaven en dergelijke meer in eigen hand. Voor stripbeurzen brengt hij zijn eigen Franka Magazine uit met een blik achter de schermen van lopende producties, schetsen, illustraties, documentatie en nieuws. Al jarenlang geeft hij van elk nieuw album vier verschillende edities uit: een softcover, hardcover, luxe-editie met linnen kaft en een collector's editie. 

Ik schafte me de luxe-editie aan en was aangenaam verrast door het 48 pagina’s tellende dossier vol met toelichting, schetsen en uitleg over bepaalde scènes. Als kers op de taart is het album ook nog gesigneerd en genummerd. 

In een bespreking noemde ik Franka het Nederlandse nichtje van Blake en Mortimer. Ook deze keer dekt deze bijnaam de lading perfect. In het dossier ontdek je trouwens dat Kuijpers zich ook door Edgar P. Jacobs heeft laten inspireren voor het tekenen van bepaalde voertuigen.

Behoudens de eerste albums staan alle andere albums van Franka garant voor gedetailleerde tekeningen. Hele wat bekende Nederlandse gebouwen passeren de revue. Het verschijningstempo is met name de laatste jaren wat afgenomen. Henk Kuijpers is intussen ook al wel 77 jaar die het qua energie moet afleggen voor zijn heldin.

Tijdens de voorpublicatie in Eppo stond Franka driemaal op de cover: op nummer 23 van 2023 en de nummers 9 en 13 van 2024.

Franka 26: Klifhanger door Henk Kuijpers verscheen bij Uitgeverij Franka in vier verschillende uitvoeringen: een softcover (10,95 euro) en hardcover (22,95 euro) van 48 pagina's, een luxe van 96 pagina's met linnen kaft en een dossier vol achtergrondinformatie, potloodtekeningen, schetsen en bijkomende illustraties (49,95 euro) en een genummerde en gesigneerde collector's edition met linnen kaft in een oplage van 475 exemplaren. 

 

Enkel op stripfestivals is ook Franka Magazine te koop. Nummer 23 is het laatst verschenen. Voor de vijftigste verjaardag van de reeks is het album 50 Jaar Franka uitgegeven met een selectie van vijftig reproducties van originelen uit de hele reeks, een unieke vier-paginaomslag en een dossier van 8 pagina's. Deze uitgave is niet in de handel te koop. Surf ook naar franka.nl.

Ook speciaal, bij Uitgeverij L is op 3 oktober 2024 een tweede hommagealbum verschenen met 23 illustraties van Nederlandse en Vlaamse tekenaars die een ode brengen aan het Franka-tweeluik De Tanden van de Draak en De Ondergang van de Donderdraak (de delen 7 en 8 uit 1984 en 1986). In 2021 verscheen een eerste album met 22 illustraties. Ook Henk Kuijpers leverde bijdrages. Dit alles in opdracht van Franka-fan Rob Lamping die de tekenaars vroeg om in hun eigen stijl hun eigen versie van de bestaande twee covers te tekenen.

Andere speurneuzen (V)

Aan mannelijke detectives geen gebrek in stripland. Daar zullen ook nog diverse overzichten van volgen. Maar ook vrouwen en meisjestonen zich als meesterlijke onderzoekers. We stellen er hieronder 18 aan je voor.

Kari Lente (Bob Mau, diverse uitgeverijen, 145 verhalen, 1965-2018)

Kari Lente is een journalist die samen met haar collega Bikkel, later aangevuld met de sullige Sus Pens, het fantasiedier Slurfie en professor Knitsel tientallen avonturen beleeft. Aanvankelijk vertelt Bob Mau ze als op Guus Slim geïnspireerde detectiveverhalen. Gaandeweg nemen de verhalen ook allures aan met puur (exotisch) avontuur, fantasy en zelfs sciencefiction.

De Vlaamse stripreeks telt in totaal 145 krantenverhalen die slechts met mondjesmaat, in uiteenlopende uitvoeringen en bij heel wat verschillende uitgeverijen uiteindelijk allemaal uitgegeven raakten. Via deze pagina vind je een volledig, chronologisch overzicht van alle krantenverhalen met daarbij alle info over de albumpublicaties.

Jessica Blandy (Renaud + Jean Dufaux, Novedi en Dupuis, 24 delen, 1987-2006)

Jessica Blandy is een blonde femme fatale uit Californië die werkt als journalist. Ze wordt achtervolgd door een traumatisch verleden, zoals de dood van tal van haar vriendjes (onder andere in Denk maar aan Enola Gay) en het gewelddadig overlijden van haar vader in Trouble in Paradise. Ze raakte erdoor aan de drank. Daarnaast neemt ze het op tegen alle soorten gedegenereerden van de Amerikaanse samenleving: corrupte politici, seriemoordenaars, aanbidders van Satan en nog veel meer. De biseksuele vrouw is meermalas het sxachtoffer van (seksueel) geweld, waarbij de dader meestal wordt gedood in de loop van het verhaal, hetzij door de heldin zelf of door een vriend. Desondanks staat de reeks bekend om zijn psychologische diepgang.

Tussen 2009 en 2011 liep de driedelige spin-off Het Pad van Jessica.

Rubine (Dragan de Lazare, François Walthéry, Bojan Kovacevic + Mythic, Bruno Di Sano, Le Lombard en INdruk, 16 delen waarvan deel 15 en 16 niet vertaald, sinds 1993, reeks loopt nog, 4 Franstalige integrales, Le Lombard)

Rubine Killarney is inspecteur bij de politie van Chicago. Haar aantrekkelijke uiterlijk mag niet verhullen dat ze spijkerhard kan zijn, want haar trouwe metgezel is een .357 Magnum. Ze heeft ook een goed instinct voor wanneer dingen niet zijn wat ze lijken. Dit brengt haar altijd in conflict met haar meerdere. Aan de andere kant kan Rubine altijd rekenen op haar collega en vriendin Shirley. Haar temperament dankt ze aan haar Ierse afkomst en haar professionele oriëntatie aan haar vader, die sheriff is in het stadje Beau Vallon. Alleen haar moeder mag niets weten over het beroep van Rubine, omdat ze twee politieagenten in de familie gewoon niet kon verdragen. Ondanks de komische tekenstijl behandelt de reeks vooral serieuze onderwerpen zoals moord en ontvoering.

Rubine is een van de langstlopende reeksen die nog in de jaren 1990 in het weekblad Kuifje werden gelanceerd. de reeks kende enkele tekenaarswissels, terwijl François Walthéry altijd de supervisie bleef behouden. Bruno Di Sano is de huidige tekenaar, maar na ook een uitgeverswissel en een comeback in 2021 raken de albums niet meer verder vertaald na deel 14. De eerste dertien verhalen zijn in vier Franstalige integrales gebundeld door Le Lombard. Intussen is ook een prequelreeks gelanceerd met een jongere Rubine in de jaren 1990. Nicolas Van De Walle alias Nico is daar de tekenaar van. Een tweede album onder de reeksnaam Rubine The 90's verschijnt begin 2025.

Caroline Baldwin (André Taymans, Casterman en INdruk, 20 delen, 1998-2021, vier Franse integrales, Paquet, 1 integrale, Editions du Tiroir)

Caroline Baldwin is een privédetective die aanvankelijk een vancde topagenten van Wilson Investigation was. Haar opdrachten leiden haar de wereld rond. Ze werd geboren in een Huron-reservaat als dochter van een Canadese Huron-indiaanse en een Amerikaanse vader. 

Ze is onafhankelijk, drinkt whisky, heeft veel liefdesaffaires, is zelfverzekerd met vuurwapens, weet hoe ze moet vechten en is moedig. Al vroeg in de reeks ontdekt ze echter dat ze seropositief is nadat ze per ongeluk besmet raakte door een confrontatie met een crimineel. Haar leven staat daarna op losse schroeven waarbij depressie en zelfmoordgedachten haar overvallen. Ze overwint haar depressie, gaat in thgerapie en knoopt weer een romance aan met Gary Wilson.

In 2012 namen we eventjes afscheid van Caroline Baldwin als strippersonage, want er wenkte een filmavontuur voor de taaite tante. Tussen 2012 en 2013 schreef André Taymans diverse scenario's voor een filmproject waarvoor actrice Cendrine Ketels in de huid zou kruipen van de privédetective. Dat deed ze in 2011 al eens in de videoclip van het lied Caroline Baldwin van de Belgische groep Feel The Noïzz. Ook Kuifje-vertolker Jean-Pierre Talbot (uit de films Kuifje en het Geheim van het Gulden Vlies en Kuifje en de Blauwe Sinaasappels) speelde in de clip mee. Maar zoals talloze filmprojecten strandde Caroline Baldwin in development hell. Taymans recupereerde vervolgens zijn scripts voor de stripreeks. 

Clara (Jean-Christophe Chauzy + Denis Lapière, Casterman, 3 delen, 1999-2002)

Uit onze bespreking van deel 1: "Clara is een jonge vrouw van twintig en is noodgedwongen privédetective geworden toen haar vader stierf en ze de zaken van ‘m overnam. Niet alleen de klanten heeft Clara geërfd, maar ook zijn kantoor, zijn vriendenkring en welgeteld één lopende zaak die Clara in het eerste deel afrondde. In dit tweede deel krijgt Clara een bizarre maar lucratieve opdracht. Paul Ruud, een weirdo die gelooft dat hij een afgezant is van God en zodoende onkwetsbaar, vraagt Clara om hem te schaduwen en rapport uit te brengen over alle gebeurtenissen. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt Clara op haar beurt geschaduwd door Nathalie Kupperman, een kunstenares die portretten maakt van onbekenden."

Agence Hardy (Annie Goetzinger + Pierre Christin, Dargaud, 7 delen, 2001-2012)

 Op scenario van de onlangs overleden Pierre Christin (Ravian en Laureline) tekende Annie Goetzinger de detectivereeks die zich afspeelt in de jaren 1950. Edith Hardy, het hoofdpersonage, neemt het detectivebureau van haar man over na diens dood. Van de zeven verschenen delen zijn enkel de eerste drie vertaald.

Uit onze bespreking van deel 1: "Agence Hardy is het detectivekantoor van de gelijknamige eigenares, Edith Hardy. Gaston Lecauchois doet beroep op de diensten van mevrouw Hardy. Lecauchois is eigenaar van een farmaceutisch bedrijf en een van zijn scheikundigen is twee weken geleden plotseling verdwenen. Hij was bezig aan de ontwikkeling van een parfum voor een genezende huidcrème. Lecauchois wil dat Hardy zijn chemicus opspoort. Ze neemt de opdracht aan en gaat samen met haar nogal naïeve assistent Victor op zoek."

Julia (Luca Vannioni, Corrado Roi en Gustavo Trigo + Giancarlo Francisco Berardi, Prestige, 3 delen, 2001, reeks loopt sinds 1998 in het Italiaans bij Sergio Bonelli)

Italiaanse, maandelijks verschijnende misdaadstrip met sinds 1998 meer dan 300 delen die zijn geschreven door Giancarlo Berardi (de schepper van de reeks), Lorenzo Calza en Maurizo Mantero voor diverse tekenaars. Prestige vertaalde in 2001 drie delen die samen een cyclus vormen. Het hoofdpersonage heeft het uiterlijk van Audrey Hepburn. In Italië kent de reeks een grote aanhang bij lezeressen. Haar onderzoeken naar seriemoordenaars en andere misdadigers maken er dikwijls een klassieke whodunnit van. Surf ook naar 

Uit onze bespreking van deel 1 en 2: "Julia Kendall is een Amerikaanse criminologe gespecialiseerd in seriemoordenaars. Na een uit de hand gelopen politieoperatie wenst ze niet langer voor de politie te werken en gaat ze als docent aan de slag. Maar het nieuws van de dag is nu toch wel een seriemoordenaar die er op los moordt, zeker! Na talloze smeekbedes kan Julia, de vrouw met de steenkoolzwarte droevige ogen, niet langer weigeren. Ze werpt zich op de zaak en binnen de kortste keren zit ze zo diep te graven dat ze alles liever op eigen houtje doet. Alle sporen wijzen naar één man. Maar Julia heeft het bij het verkeerde eind en dat beseft ze net ietsje te laat. In deel 2 is de ware seriemoordenaar op de vlucht, een spoor van lijken achterlatend en niet langer solo. Julia daarentegen heeft daarnaast ook nog eens het hoofd te bieden aan allerlei persoonlijke problemen. Toegegeven: het hoofdverhaal is niet bijster origineel (alwéér een seriemoordenaar). Het zijn de nevenintriges, de kleine verhaaltjes en de met mondjesmaat bovendrijvende probleempjes die van tel zijn."

Nicky Saxx (Minck Oosterveer + Willem Ritstier, Boumaar, 6 delen, 2002-2005, Bee Dee, 5 delen, 2007-2009, Reboot Comics, sinds 2022).

Tussen 2003 en 2005 verschenen de oorspronkelijke krantenstripverhalen van Nicky Saxx in album bij Boumaar (deel 1 tot 6) in zwart-wit. In 2008 stond de laatste strook in de Nederlandse krant De Telegraaf waarna nog vijf albums (waaronder eentje op liggend formaat in een beperkte oplage) volgden bij Bee Dee. De reeks van de in 2011 overleden tekenaar Minck Oosterveer en scenarist Willem Ritstier telde eenentwintig verhalen die per twee in albums gebundeld werden. Voordat ze Nicky Saxx creëerden, werkten ze al aan Claudia Brücken, een pure politie- en detectivestrip, waarvan vier albums verschenen (drie bij Le Lombard, de laatste bij Bolmaar) tussen 1990 en 2000.

Reboot Comics herlanceerde Nicky Saxx in 2022 met heruitgaven van alle verhalen in kleur en opnieuw geletterd, opnieuw met twee verhalen per album. De voorstelling van Reboot Comics: "Samen met haar vriendin, Elja, beleeft Nicky Saxx de meest uiteenlopende avonturen. Vanuit haar vuurtoren runt ze Kamer 666, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het oplossen van lastige zaken. In Bedrog reist Nicky samen met Elja naar Bolivia, waar blijkt dat er een val voor haar is opgezet. Ook in Vergiffenis zijn de nodige complicaties aanwezig, wanneer Elja’s tante onverwachts sterft. Het lijkt op een natuurlijke dood, maar niet iedereen gelooft daar in. Nicky en Elja gaan op onderzoek uit en stuiten op een heus familiegeheim."

De Avonturen van Hel (Danker Jan Oreel + Henk Kuijpers en Frank Jonker, Uitgeverij L, sinds 2012, reeks loopt nog)

In Eppo nummer 29 van 10 oktober startte het derde avontuur van Hel, een actie- en detectivereeks van oorspronkelijk Danker Jan Oreel en Henk Kuijpers. Het eerste verhaal had wat voeten in de aarde en bleef jarenlang onafgewerkt tot het in 2012 concreet werd als album onder de titel De Koffers van Raz Fadraz. Voor deel 2, De Sibylle-codex in 2017, hielp Frank Jonker (Bob Evers, Nieuwe Vrienden, diverse Disney-strips) bij het scenario nadat Oreel na 16 pagina's vastliep met zijn verhaal. Jonker is ook de scenarist van het nieuwste avontuur van Hel, een afkorting voor Helena, op basis van een synopsis van de tekenaar. Dat scenario dateert al van zes jaar geleden.

Kurt Morissens interviewde de tekenaar voor Eppo. Hij liet hem ook de heldin voorstellen: "Ze is een zakkenrolster die in een container in de haven woont en leeft van het zakkenrollen. In een van haar zakkenrollenacties stuit ze op de koffers van Raz Fadraz waarin negentig dossiers zitten over de mysteries die de mensheid al jaren bezighoudt zoals Atlantis, Eldorado en de Steen der wijzen. Dat eerste verhaal — nog geschreven door Henk Kuijpers — was een introductieverhaal. De bedoeling was dan om in elk volgend verhaal zo’n dossier uit te lichten. In het tweede verhaal is dat de legendarische Sibylle-codex geworden.”

De Avonturen van Betsy (Jérome Phalippou + Olivier Marin, Silvester, 4 delen, 2017-2022)

Oké, je hebt ook De Autoreportages van Margot van dezelfde scenarist Olivier Marin, waarin journalist Margot te maken krijgt met mysteries omtrent auto's. Maar de avonturen van haar nichtje Betsy op het platteland zijn misschien wel beter. 

Uit onze bespreking van deel 1: "Betsy's vader heeft een garage en ze heeft zelf ook oog voor mooie oude wagens. In de garage staan momenteel een aantal Bugatti's voor twee verzamalears die in de streek alle oude auto's opkopen. Een ervan is een zeldzaam Atalante-model dat haar aandacht trok. Die wagen zou Betsy graag zelf houden om die met haar vader op te knappen. Ze nodigde Margot uit voor een reportage. Margot vindt de radiatordop in de vorm van de kop van een hyena vreemd en ze daagt Betsy uit het raadsel te achterhalen om daar dan een artikel over te kunnen schrijven. En zo start snel een onderzoek met een vete tussen twee industriëlen, een vloek op een team archeologen, een als Egyptische god uitgedoste dief en temidden dat alles een rondsnuisterend meisje dat op spannende momenten in haar ondergoed een achtervolging inzet. 

Net als De Autoreportages van Margot is De Avonturen van Betsy een luchtig, aangenaam gevalletje waarin knappe wagens en mooie meisjes met een grote speurneus een ideale combinatie vormen. De Vloek van de Atalante is een overtuigend begin met niet alleen Betsy, maar ook tekenaar Jérome Phalippou in een glansrol."

Miss Marple (Olivier Dauger + Dominique Ziegler naar de romans van Agatha Christie, Dark Dragon Books, 2 delen, 2018-2022, reeks loopt nog)

Miss Jane Marple is een door de Britse detectiveschrijfster Agatha Christie bedacht personage. Ze is een dame op leeftijd die als een nieuwsgierige oude vrijster wordt aangezien, maar met haar ijzeren logica de ingewikkeldste moordzaken oplost. Ze kwam in een dozijn romans voor die tussen 1930 en 1976 werden gepubliceerd. Haar avonturen werden meermaals (losjes) bewerkt voor diverse tv-reeksen en films. Bij Dark Dragon Books verschijnt de reeks Agatha Christie met het beste en bekendste werk van de schrijfster. Daar horen intussen twee verstrippingen van Miss Marple bij: Moord in de Bibliotheek en In Hotel Bertram.

De Onderzoeken van Enola Holmes (Serena Blasco en Lucie Arnoux + Serena Blasco naar de romans van Nancy Springer, Diedeldus, 6 delen, sinds 2020, reeks loopt nog)

Uit onze bespreking van deel 1: "Enola is het jongere zusje van detective Sherlock Holmes en treedt in de voetstappen van haar broer om de mysterieuze verdwijning van haar moeder op te lossen. Dat het kakelnestje van de familie met haar exploten niet op veel begrip kan rekenen van de rest van het Holmes-huishouden weet voor een aantal fijne scènes te zorgen die jonge (én koppige) tienermeisjes zeker zullen aanspreken."

Na vijf delen werkte Serena Blasco samen met Lucie Arnoux aan de tekeningen om die vanaf deel 7 volledig aan haar over te laten. 

Harry Bradbeer regisseerde intussen twee verfilmingen voor Netflix die in 2020 en 2022 werden gereleased. Millie Bobby Brown (Stranger Things) speelt de hoofdrol en is tevens producent. 

Batgirl (gecreëerd door Bob Kane en Sheldon Moldolf, DC Comics, sinds 1961)

Batman-bedenker Bob Kane voerde de oorspronkelijke Batgirl in 1961 op als Betty Kane, het nichtje van Kathy Kane alias Batwoman. De tweede Batgirl zou de bekendste incarnatie worden met Barbara Gordon, de dochter van politiecommissaris James Gordon, in het pakje. Lange tijd was ze een muurbloempje totdat de Joker haar eind jaren 1980 neerschoot waardoor ze verlamd raakte. In diverse verhaallijnen helpt ze de politie van Gotham in de gedaante van Oracle en later als Batgirl.

Verhalen als Wanted, A Blade From The Shadows, Oracle - Year One: Born of Hope, Out of Control, The Cat and the Bat, The Batgirl of Burnside en Batgirl: Year One onderscheiden zich tussen de vele comicreeksen en -cyclussen (en net zo goed op tv of in films) waarin ze de hoofdrol speelt.

Ms. Tree (Terry Beatty en Max Allan Collins, Eclipse Comics, Aardvark-Vanaheim, Renegade Press, DC Comics, Hard Case Crime, Titan Comics, gecreëerd in 1981)

Detective Tree wordt tijdens een klus vermoord. Zijn vrouw Michael neemt zijn bureau over en lost onderzoeken op als Ms. Tree... Jawel, je leest dat als "Mystery". In haar eerste zaak vindt ze de moordenaar en ontdekt ze zijn link met de georganiseerde misdaadfamilie Muerta. In de hele reeks is de vendetta van Ms. Tree tegen de familie Muerta een belangrijke intrige, naast geïsoleerde zaken die vaak te maken hebben met sociale kwesties van het moment. Haar methoden omvatten vaak dodelijk geweld, dat ze zonder te aarzelen gebruikt. In tegenstelling tot de conventies van het genremoet ze wel de ernstige consequenties voor deze gewelddadige acties ondergaan, waaronder arrestatie, gevangenisstraf, opname in een psychiatrisch ziekenhuis en onvrijwillige medicatie. Op de koop toe raakt Michaels zoon Mike Jr. verliefd op de dochter van een Muerta-godmother, wat leidt naar een huwelijk.

Max Allan Collins creëerde deze detectivereeks samen met tekenaar Terry Beatty. Collins maakte er geen geheim van dat hij Ms. Tree inspireerde op Velda, de boomlange, even stoere secteratesse van detective Mike Hammer. Collins is tevens de schrijver van de verfilmde strip Road to Perdition. Van de reeks verschenen een vijftigtal verhalen, verspreid bij diverse uitgeverijen, en publicaties in tijdschriften en quarterly's.

Jessica Jones (gecreëerd door Brian Michael Bendis en Michael Gaydos, Marvel Comics, sinds 2001)

In de reeks Jessica Jones: Alias was de titelheldin ooit een gekostumeerde superheldin, maar niet zo'n goede. Nu is ze een kettingrokende, zelfdestructieve alcoholiste en de eigenaar en enige werknemer van Alias Investigations, gespecialiseerd in bovenmenselijke zaken. Maar wanneer ze de ware identiteit van een held ontdekt, wordt Jessica het doelwit van een verregaande samenzwering. Kunnen haar sardonische humor, charme en intelligentie haar helpen te overleven? Of heeft ze te veel bruggen verbrand om oude vrienden om hulp te vragen? Plus: Jessica onderzoekt de verdwijning van een meisje waarvan gezegd wordt dat ze een mutant is, gaat een ongemakkelijke relatie aan met Luke Cage en onderzoekt samen met Jessica Drew een medicijn dat superkrachten geeft! Maar als een nachtmerrie terugkeert, kan Jessica dan de innerlijke kracht vinden om de demonen uit haar verleden te verslaan?

Na Alias (2001-2004) en The Pulse (2004-2006) werd Jessica Jones in 2016 geherlanceerd door Brian Michael Bendis en Michael Gaydos en kreeg ze een nieuw plaatsje in het Marvel Universe. Op basis van Alias ging Melissa Rosenberg aan de slag voor een tv-reeks voor Netflix die tussen 2015 en 2019 liep en 39 afleveringen opleverde. Krysten Ritter vertolkte de hoofdrol. Het personage dook ook op in de tv-reeksen  Daredevil, Luke Cage, Iron Fist en The Defenders.

The Unknown (Minck Oosterveer + Mark Waid, Boom! Studios, 4 delen en gebundeld editie, 2009, Don Lawrence Collection , 2 delen, 2010)

Uit onze bespreking: In de eerste cyclus van The Unknown leren we de geniale privédetective Kate Allingham kennen. Door een hersentumor heeft ze nog maar aan halfjaar te leven. De tijd die haar rest wil ze aanwenden om het grootste mysterie van de mensheid op te lossen: wat is er na de dood? Ze plukt letterlijk van de straat de ex-buitenwipper James Doyle die een uitstekende profiler blijkt te zijn. Hij kan uit het gedrag van mensen afleiden wat ze zo ongeveer denken en of ze de waarheid spreken. Hij vormt een ideaal speurdersduo met Kate die liever rationeel tewerk gaat om verklaringen te zoeken voor de somtijds paranormale zaken waarmee ze te maken krijgt. Kate maakt James deelgenoot van haar aandoening. Het duurt niet lang of hij wordt ook geconfronteerd met de nachtmerrieachtige hallucinaties waarmee de bloedmooie heldin geplaagd wordt. Hun spannende tocht leidt naar een climax met enkele drastische onthullingen. De basis voor een net zo geslaagde tweede cyclus is gelegd. Spectaculaire actiescènes vullen de situatieverklaringen mooi aan. Dit leest als een trein... Goeie scène op de trein trouwens."

Voor Minck Oosterveer was The Unknown meer dan een geschenk. Het tekenplezier spat van de pagina's, het talent druipt ervanaf. Daarmee zette hij Mark Waid beslist niet in de schaduw want de gevierde scenarist van onder meer The Flash, Captain America, Fantastic Four, Kingdom Come en hoge pief bij BOOM! Studios verdiept zich met gretigheid in occulte achtergronden in afwisselend sinistere Oost-Europese locaties en een Amerikaans plattelandsdorpje waar een seriemoordenaar een bloederig spoor nalaat.

Nadat Boom! Studios beide cyclussen in vier Engelstalige comicdeeltjes uitgaf, volgde er nog een gebundelde editie. In het Nederlands gaf Don Lawrence Collection (tegenwoordig Uitgeverij L) The Unknown uit in twee hardcoveralbums die in een verzamelbox passen.
 

Stumptown (Matthew Southworth, Justin Greenwood + Greg Rucka, Oni Press, 2009-2014)

Stumptown is een hedendaagse detectivereeks gebaseerd in Portland, Oregon, met de biseksuele Dex Parios in de hoofdrol. Als de eigenaar van Stumptown Investigations is ze een redelijk getalenteerde privédetective. Helaas is ze minder bedreven in het gooien van dobbelstenen in een indiaans casino dan in het oplossen van zaken. Haar geld verpeelt ze in het casino en ze is blut. Maar misschien verandert haar geluk wanneer Sue-Lynne, hoofd van het casino van de Wind Coast, de schuld van Dex wil inlossen als ze haar vermiste kleindochter kan vinden. Is deze klus voor Dex een uitweg uit de put of een duwtje in de diepe put?

Bovenstaande samenvatting vertelt Dex' eerste zaak, een minireeks van vier comicdeeltjes uit 2009 en gebundeld in 2011. Daarna volgden nog drie andere verhalen met in totaal tien comicdeeltjes in vier bundels (2011-2017). Scenarist Greg Rucka liet zich inspireren door schrijvers als Dennis Lehane, Robert B. Parker en Raymond Chandler, maar ook door tv-reeksen als Magnum P.I. 

De stripreeks raakte in 2019 opgepikt voor een tv-reeks van ABC met Cobie Smulders als actrice. Na één seizoen werd die gecanceld. De coronapandemie verstoorde de oorspronkelijke plannen voor een tweede seizoen.

Goldie Vance (Brittney Williams, Noah Hayes + Hope Larson, Jackie Ball, Boom! Studios, sinds 2016)

De zestienjarige Marigold "Goldie" Vance woont in een resort in Florida met haar vader, die het hotel beheert, en droomt ervan om op een dag de vaste hoteldetective te worden. Wanneer Walter, de huidige detective, op een zaak stuit die hij niet kan oplossen, stemt hij ermee in als mentor voor Goldie op te treden  in ruil voor haar hulp bij het oplossen van het mysterie door gebruik te maken van haar intelligentie, allerlei vaardigheden en connecties met het hotelpersoneel en verschillende mensen in de stad.

De stripreeks startte als een doorlopende maandelijkse reeks in 2016 en 2017 om daarna gepresenteerd te worden als een jeugdreeks met complete verhalen per album.