Het Verborgen Leven van Bomen

Tekenaar(s)
Benjamin Flao
Scenarist(en)
Fred Bernard
Uitgeverij
Scratch Books
Verschijningsdatum

Een bos vol wetenschap, filosofie en wist-je-datjes

Het Verborgen Leven van Bomen is de verstripping van de wereldwijde succesroman van Peter Wohlleben. Hij is een Duitse houtvester die dertig jaar lang bomen puur als rendabele grondstof zag tot hij plots opmerkte dat wortels van omgezaagde bomen in contact bleven met de bomen errond en de voor ons dode boom ondergronds verder bleef leven. Sindsdien gooide hij het roer om en bleef zich verdiepen in het enorm complexe leven van bomen en hun directe omgeving. Met succes. Zijn baanbrekende ecologische ideeën, balancerend tussen wetenschap en filosofie, worden intussen steeds breder geaccepteerd in de Europese houtsector en natuurbescherming. Mooi!

Scenarist Fred Bernard en tekenaar Benjamin Flao — Wanneer gaat iemand zijn Kililana Song vertalen? — mogen zich gelukkig prijzen. In tegenstelling tot soortgelijke verstripte boeken als Sapiens of De Wereld van Sofie hebben de auteurs hier grafisch boeiender materiaal voor handen. Een woud, bos of zelfs een verpieterde, mishandelde stadsboom levert nu eenmaal altijd mooie plaatjes op. Verhaaltechnisch worden de verschillende prima onderbouwde theorieën verlucht doordat we ook de carrière en privéleven van Peter Wohlleben en zijn familie volgen. Het zorgt ervoor dat je deze turf met plezier verder leest.

Helemaal gelukkig werd ik door de vele weetjes die nagenoeg achteloos gedropt werden. Of wist jij dat bladgroen alle kleuren van de regenboog absorbeert, behalve groen? Dus het naar ons weerkaatste groen is net de enige kleur waar bomen niets aan hebben. Of wist je dat regenwormen 50% van alle biomassa-aarde vormen? Of wist je dat Duitse beuken en eiken relatief recent vier of vijf jaar na elkaar extreem weinig noten produceren om de geëxplodeerde populatie everzwijnen op hun manier uit te dunnen? Pas het jaar erop is er dan een echt mastjaar. Of wist je dat hoe roder de herfstbladeren zijn, hoe minder parasieten deze boom als schuilplaats zien in de winter? Bladluizen bijvoorbeeld kunnen rood niet zien en die beestjes alleen al kunnen honderden tonnen suiker per vierkante kilometer bos aftappen. Enzovoort, enzovoort. Dit album is ideaal als je een boom wil opzetten over bomen.

Ondanks alles blijf je als pure stripliefhebber wel op je honger zitten. Dit soort boeken blijven toch eerder hangen tussen illustraties en strip. Ze zijn er vooral om die ene boodschap kracht te geven. In dit geval dat het beschermen van bomen ook de mensheid zelf beschermt,.

In deze tijden van opwarming, klimaatonzekerheid en achteruitgang van de biodiversiteit, groeit de nostalgie naar een ongerepte natuur. Het Verborgen Leven van Bomen speelt hier perfect op in. Soms zweverig, nooit houterig en altijd leerrijk. 938 gram boom, 256 bladzijden over bomen. Het is elke houtvezel en cent waard, als je je er voor openstelt.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Het Verborgen Leven van Bomen
Gebaseerd op
het boek van Peter Wohlleben
Pagina's
240
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
biografie
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 29,95