Saboteuses 3: Muis

Tekenaar(s)
Thomas Du Caju
Scenarist(en)
Jean-Claude van Rijckeghem
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Codenaam Schnaps

Werken voor The Firm van Winston Churchill was een hele eer, maar niet zonder gevaar. Moorden, ontvoeringen, aanslagen, alles stond op het menu om de nazi’s schade toe te brengen. Ook vrouwen waren lid van de SOE (Special Operations Executive). Ze hadden immers meer oog voor details en waren veel geduldiger.

James, de echtgenoot van Muis, werkt in de beurs (Royal Exchange) in Londen. Hij houdt er bedenkelijke meningen op na. “Auschwitz? De Duitsers zijn een beschaafd volk. Zulke kampen bestaan helemaal niet.” Hannah kan niet langer werkloos toezien en neemt afscheid van haar gezin. Saboteuse spelen is alvast nog spannender dan twee gezonde bengels opvoeden. Naald kan ondertussen haar zwangerschap niet meer wegsteken en Herder en Patou moeten zo snel mogelijk terug naar Londen gebracht worden. Ze zijn prioritair!

Arthur Lebrac blijkt een meer dan een verdienstelijk schilder. Hij weet belangrijke tekeningen onder zijn kunstwerken te verstoppen. En Muis wil hij ook weleens een keertje schilderen. Van dat portret bestel ik alvast een ex libris! Autopech doet onze saboteuses bij mevrouw Odette belanden. Naald heeft best wel zin in een kopje thee... Als je dan beseft dat weduwe Odette dweept met maarschalk Pétain — en dat deden veel Fransen — loopt de spanning op. Pétain kreeg na de Eerste Wereldoorlog de bijnaam Held van Verdun. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij staatshoofd van Vichy-Frankrijk, waarbij hij een politiek van collaboratie met nazi-Duitsland voerde. Velen zagen hem als een messias die het lijdende Frankrijk moest verlossen. Hij vroeg dan ook aan de bevolking geen verzetsdaden te plegen. De verwachte bevrijding zag hij als een bedrieglijke luchtspiegeling. Met mevrouw Odette moet dus een hartig woordje gesproken worden.

De invasie op Sicilië — Operatie Husky — zorgt bij onze verzetsstrijders voor een grote ontgoocheling. Operatie Overlord laat dus nog een tijdje op zich wachten. Arthur Lebrac wordt ontmaskerd en Muis en Naald moeten op de vlucht. Hebben ze hun cyanidepil op zak? Naald zoekt een merkwaardig plekje om zich te verstoppen. Als recensent kunnen we niet anders dan deze scène van scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem (Little Engeland, Betty & Dodge) uit te testen. Foto op aanvraag. Operatie Herder wordt afgelast...

Deel 4 belooft ongemeen spannend te worden. Naald moet naar Parijs op zoek naar een contactpersoon van haar netwerk. Dat zal zich afspelen in het huis van plezier Le Paradis in Montmartre. Als je dan beseft dat Thomas Du Caju (Vleugels Van Hoop, De Muizen van Leningrad, De Rode Ridder: De Mol) ook dan weer voor prachtige pareltjes van tekeningen zal zorgen, kan uitgeverij Silvester zich niet genoeg haasten voor de vertaling!

CHRIS HUYBRECHTS

Reeks
Saboteuses
Deel
3
Pagina's
48 (hardcover) • 56 (luxes)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
deel 3 van zesdelige reeks
Prijs
hardcover
€ 21,95
collectors edition met linnen rug, andere cover, schets- en artdossier, gesigneerde ex libris (150 exemplaren)
€ 59,95
deluxe edition met linnen rug, andere cover, schets- en artdossier, gesigneerde ex libris en wandplaat (25 exemplaren)
€ 124,95
deluxe edition met linnen rug, andere cover, schets- en artdossier, gesigneerde ex libris en IXXI-wandplaat (5 exemplaren)
€ 399,95