Saboteuses 2: Mol

Tekenaar(s)
Thomas Du Caju
Scenarist(en)
Jean-Claude van Rijckeghem
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Churchill's Angels zetten Europa in vuur en vlam

De samenwerking tussen Thomas Du Caju en Jean-Claude Van Rijckeghem levert stilaan een indrukwekkend oeuvre op met de Tweede Wereldoorlog als onderwerp: Betty & Dodge (2008), Little England (2017), 349 Squadron (2018), De Muizen van Leningrad (2019), Vleugels van Hoop (2021).

Saboteuses gaat drie cyclussen van telkens twee albums tellen en zou wel eens hun magnum opus kunnen worden! Paulette en haar meerdere, 'Muis', proberen de basis te leggen voor het succes van de D-Day-invasie. Is verzet plegen dan toch niet uitsluitend mannenwerk? Het is geweten dat veel vrouwen actief deelnamen aan de résistance. In de ogen van de bezetter golden ze niet als verdacht. Ze houden zich immers bezig met de zorg voor hun gezin... En die nazi's maar de wellevende heer uithangen (zoals oberfeldwebel Hans Schmidt). Ondertussen beschermen ze onderduikers, verspreiden pamfletten en wapens in hun kinderwagens en verbergen ze berichten in hun mooie krulletjes. Ook aanslagen op agenten en officieren staan op hun programma. Uiteraard loopt niet altijd alles op wieltjes. Schuldgevoel wordt een vaste metgezel. De plaatselijke verzetsgroep maquis heeft een levensgevaarlijk probleem: er zit duidelijk een mol in hun groep! Spionnen kunnen bovendien verraden worden door het kleinste detail: wie smeert er nu reuzel op zijn croissant? Inderdaad, in Frankrijk doet niemand dat.

Thomas Du Caju maakt van elke prent een ex libris die je aan je muur wil hangen. De negende kunst in zijn volle glorie! Let ook op de prachtige details: we zijn zowaar een heerlijke fles Calvados Vieux Père Magloire gaan kopen. Schol!

Paulette krijgt heel wat te verduren in dit tweede album. Lid zijn van de Special Operations Executive (SOE) is niet voor doetjes, maar dat is onze 'Needle' allerminst!

In deel 3 gaan we de achtergrond en de beweegreden van Muis vernemen om tot de SOE toe te treden. De sabotageacties nemen uiteraard toe, als voorbereiding op D-Day. En wat met die schilder die opduikt op de Normandische klippen in de buurt van de Duitse verdedigingswerken? Komaan, uitgeverij Silvester, laat de drukpersen starten!

CHRIS HUYBRECHTS

Reeks
Saboteuses
Deel
2
Pagina's
48 (hardcover) • 56 (luxe)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
slot van het tweeluik, deel 2 van zesdelige reeks
Prijs
hardcover
€ 19,95
luxe met andere cover, linnen rug, schets- en artdossier, gesigneerde ex libris (150 exemplaren)
€ 49,95
deluxe edition met andere cover, linnen rug, schetsdossier, gesigneerde ex libris, wandplaat + ophangijzer (25 exemplaren)
€ 99,95
etoile edition met andere cover, linnen rug, schetsdossier, gesigneerde ex libris, IXXI-wandplaat + opbergdoos (10 exemplaren)
€ 399,95