IJzerlijm krijgt eigen stripverhaal

21 november 2024 Vooruitblikken

In de rubriek In de kijker herhaalden we onlangs dat Sophie Guerrive door uitgeverij Dupuis is gevraagd om een verhaal van IJzerlijm, een nevenpersonage uit Robbedoes en Kwabbernoot en oorspronkelijk ontworpen door André Franquin, te bedenken. Guerrive is de co-scenarist van het recent afgeronde Robbedoes en Kwabbernoot-tweeluik dat ze voor tekenaar Olivier Schwartz schreef. Recent kondigde Elric Dufau aan dat hij de tekenaar van dat IJzerlijm-project wordt. Van Elric verscheen vorige week De Varkensbaai, het eerste deel in de gloednieuwe collectie De Avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot Classic

Het verhaal stelt Elric als volgt voor: "Na Het Geheugen van de Toekomst (deel 57 in de hoofdreeks, red.) verhuist IJzerlijm naar Rommelgem waar mysterieuze verdwijningen van dieren plaatsvinden."

Het album zal 56 pagina's tellen met een compleet verhaal. Wanneer het zal verschijnen, is nog niet bekend. Daaropvolgende albums zijn mogelijk, uiteraard afhankelijk van hoe het bij het publiek wordt onthaald. De verhalen zijn bedoeld voor jong en oud.

Qua tekenstijl grijpt Elric niet terug naar die van Franquin in de jaren 1950 en 1960. Diezelfde tekenstijl hanteerde hij voor De Varkensbaai. Dat legt hij als volgt uit: "Grafisch hebben we IJzerlijm aangepast aan haar omgeving en onze smaak. Ze zal niet gekleed zijn zoals Schwartz à la Kim Possible, maar in een regenjas. Ze rijdt niet op een scooter, maar op een fiets. Omdat het verhaal hedendaags is, maak ik geen grafische verwijzingen naar Franquin en ga ik terug naar mijn natuurlijke stijl, enigszins aangepast aan het Robbedoes-universum. Robbedoes en Kwabbernoot zullen ook hun opwachting maken." De afbeeldingen bij dit artikel komen uit het album De Varkensbaai. Qua stijl wordt Elrics IJzerlijm-album dus anders.

Elric is ook nog de tekenaar van Iznogoedh, een stripreeks die door Jean Tabary en René Goscinny is gestart. Hij mag voor de Classic-reeks nog een ander album tekenen met de Franse titel Zorgrad (vrij vertaald: Zwendelgrad), waarin de Zwendelmannen en een in Oost-Europa gesitueerde Zwendelbasis, het thema vormen. Terug naar De Z van Zwendel en De Schaduw van Z dus, het tweeluik van André Franquin en Greg.