Fabrice Tarrin en Lewis Trondheim (en ook Janry?) vervoegen Klassiek-reeks Robbedoes en Kwabbernoot

21 mei 2024 Vooruitblikken

Rond het personage Robbedoes lopen momenteel de hoofdreeks van Olivier SchwartzSophie Guerrive en Benjamin Abitan, de gagreeks De Kleine Robbe van Janry met assistentie van Dan Verlinden, de nevenreeks Robbedoes door... en de spin-offs Marsupilami, Zwendel en Rommelgem. Daar komt bij Dupuis deze week, op 24 mei, een reeks bij met het Franstalige Spirou et Fantasio Classique (Robbedoes en Kwabbernoot Klassiek). Een vertaling ervan is overigens nog steeds niet aangekondigd.

Over dit album hadden we het al meermaals. Het door Elric Dufau en door hem samen met Clément Lemoine en Michaël Baril geschreven album opent een vintagecollectie met verhalen die zich in de jaren 1950 en 1960 afspelen. Uitgever Stéphane Beaujean noemde het toen What if?-verhalen. Lees er alles over in ons artikel Nieuwe Robbedoes-albums in vintagecollectie vanaf 2024.

Spirou nummer 4491 greep voor de cover terug naar de vormgeving van de jaren 1950 om de voorpublicatie van het verhaal te lanceren.

Volgende vintagealbums

De hoofdreeks en de vintagereeks zouden elkaar jaarlijks opvolgen. Dus om de twee jaar een nieuwe Robbedoes in de hoofdreeks en in het andere jaar een retroalbum. Het team rond tekenaar Dufau is hiervoor al vastgelegd voor een tweede album, Zorgrad (vrij vertaald: Zwendelgrad), waarin de Zwendelmannen en een in Oost-Europa gesitueerde Zwendelbasis, het thema vormen. Terug naar De Z van Zwendel en De Schaduw van Z dus, het tweeluik van André Franquin en Greg.

Le Trésor de San Inferno (De Schat van San Inferno) staat ook al vast. Dat is een samenwerking tussen Fabrice Tarrin en Lewis Trondheim. Tarrin tekende voor de reeks Robbedoes door... al het gesmaakte Robbedoes bij de Sovjets op scenario van Fred Neidhardt (trouwens de nieuwe scenarist van De Blauwbloezen), terwijl Trondheim een bijdrage aan deze collectie leverde met het voor Fabrice Parme geschreven Paniek op de Atlantische Oceaan. Het album Robbedoes bij de Sovjets werd door Beaujean genoemd als een typevoorbeeld voor de Klassiek-reeks en zou in de loop van 2025 of 2026 heruitgegeven worden in deze collectie.

En hoe zit het met Janry, die een tijd geleden aankondigde dat hij ook weer een Robbedoes wil tekenen? Lees hiervoor Janry vastgelegd voor Robbedoes en Kwabbernoot. De Franse stripjournalist Philippe Tomblaine speculeert dat Robbedoes in Cuba of "een ander project" rond Robbedoes deel zal uitmaken van de Klassiek-reeks.

De andere Robbedoezen

Of het trio van de hoofdreeks, met Schwartz als tekenaar, mag doorgaan na hun ook dit jaar nog te verschijnen deel 57, staat nog niet vast. Daar moeten de verkoopcijfers over helpen oordelen. Zie hiervoor het artikel Robbedoes en Kwabbernoot 57 in 2024.

Over enkele maanden verschijnt bij Just Publishers Met Havank mee Danier's Fifties in. Dat is een integrale van beide Havank-verhalen van Daan Jippes, aangevuld met héél wat extra illustraties, korte verhalen en projectjes die er een artbook van maken. Daarin staat ook een interview waarin Jippes allerminst een blad voor de mond neemt over zijn eigen Robbedoes-project met Yann en een ander met Doug Headline die op niets zijn uitgedraaid. Hij klapt ook onomwonden uit de biecht over wat er allemaal verkeerd is gelopen in de aanloop naar de voortzetting van Robbedoes door Schwartz. Daar komen we later nog op terug.

In de nevenreeks Robbedoes door... verschijnt nog slechts één album, Soumaya, waarin Marc Hardy en Zidrou de personages naar de Perzische Golf brengen, zie voorbeeld hieronder. Van de 80 pagina's moeten er nog een twintigtal ingekleurd worden, maar het album is pas voor volgend jaar gepland. Zie ook Nog tweemaal Robbedoes door... en dan is het afgelopen

Marsupilami van Batem loopt gewoon door, evenals De Kleine Robbe. Van zowel Rommelgem als Zwendel (door Jose Luis Munuera) worden nog nieuwe delen verwacht. Voor Rommelgem zal dat met of zonder David Etien zijn als tekenaar, terwijl BeKa het wel nog schrijft.

Daarnaast is er nog de trilogie De Robbedoesvrienden, waarvan in 2023 een eerste album is verschenen, door David Evrard en Jean-David Morvan. Daarna is het windstil geworden. Zie ons artikel De Robbedoesvrienden als eerbetoon aan het verzet in WO II.

Bron: BD Zoom.