Janry vastgelegd voor Robbedoes en Kwabbernoot

26 juni 2023 Vooruitblikken

De reeks Robbedoes en Kwabbernoot zit nog maar aan deel 56, met deel 57 als te verschijnen slot van het tweeluik door Olivier Schwartz en het scenaristenduo Benjamin Abitan en Sophie Guerrive, of er is al een aankondiging voor een later deel. In een recent interview laat Janry namelijk weten dat hij werd gevraagd om nog eens een Robbedoes-album te tekenen. Zijn antwoord is helder en duidelijk en kan je hieronder lezen. Hij wist wel niet meer welk nummer van de reeks als laatste was verschenen en noemde zomaar deel 62 als het album dat hij zou tekenen, maar dat klopt dus niet.

"Enkele maanden geleden werd ik benaderd om een nieuw Robbedoes en Kwabbernoot-avontuur te maken. Eerst vond ik het geen goed idee omdat ik het me niet kon voorstellen zonder Tome. Toen dacht ik na. Ik wil niet 'een' Robbedoes maken, ik wil 'de' Robbedoes maken. Het album dat ik ga maken, wordt nummer 62. We zullen zien... of 'wordt vervolgd', zoals ze in de beste strips zeggen."

Tome & Janry maakten de reeks van deel 33 (Virus in 1984) tot deel 46 (Als in een Droom in 1998). Daarna begon het duo met assistent Dan Verlinden al te werken aan Zwendel in Cuba, maar de directie van uitgeverij Dupuis verzocht hun om prioriteit te geven aan een nieuw album van De Kleine Robbe. Zo gezegd, zo gedaan, maar het leidde naar een afscheid van de stripreeks door Tome & Janry. Ook daar gaf Janry recent een uitleg aan:

"Tome en ik waren nogal ontdaan en besloten te stoppen met de serie. Pas later kwam ik erachter dat Dupuis te koop stond. Ze hadden een beter verkopende De Kleine Robbe nodig om in de etalage te zetten."

Voor de anekdote: Tome & Janry werd op een gegeven moment ook gevraagd om de avonturen van Asterix en Obelix over te nemen, maar ook daarover was Janry duidelijk: "de reeks van een ander overnemen, is goed voor één keer, maar geen twee keer."

Schwartz, Abitan en Guerrive kregen voor slechts twee albums een contract. Of ze de reeks na deel 57 verder zullen maken, is nog niet onderhandeld. Daarnaast bestaat ook nog het plan voor een vintagecollectie die in 2024 zou starten.

Lees ook: Nieuwe Robbedoes-albums in vintagecollectie vanaf 2024

Bron: Le Paratonnerre