Luc Morjaeu niet langer hoofdtekenaar van Suske en Wiske

26 juni 2023 Vooruitblikken

Op 6 september verschijnt Suske en Wiske 370: De Krijtkampioen met een Robert en Bertrand-vibe en heel wat knipogen naar Willy VandersteenLuc Morjaeu liet daarvan de cover zien met tegelijk het bericht dat het zijn laatste album is dat hij als hoofd van Studio Vandersteen maakte. Wout Schoonis, nu al werkzaam voor de studio, neemt het van hem over. Luc Morjeau tekende sinds het korte verhaal Het Mopperende Masker (2005) en het reguliere verhaal Het Slapende Goud (deel 288, 2005) de stripreeks Suske en Wiske. Hieronder vind je het persbericht waarin deze info wordt bekendgemaakt.

"Luc Morjaeu startte zijn carrière bij Suske en Wiske in 2005, toen hij de leiding van het tekenteam bij Studio Vandersteen op zich nam. Sindsdien bouwde hij de Studio uit tot een team van zeven vaste medewerkers. Naast de 83 albums in de rode, reguliere reeks die hij samen met scenarist Peter Van Gucht heeft gemaakt, verschenen er ook tal van korte verhalen en opdrachtverhalen. Deze periode van meer dan vijftien jaar mag dus gerust beschouwd worden als een van de meest productieve periodes van Suske en Wiske.

Met zijn laatste verhaal brengt Luc Morjaeu hulde aan de bedenker van Suske en Wiske zelf. De Krijtkampioen is een eerbetoon aan Willy Vandersteen, de meesterverhalenverteller die reeds als kleine jongen verhalen in krijt op de stoep in de Seefhoek tekende.

De continuïteit van Studio Vandersteen is verzekerd: Wout Schoonis verzorgt reeds jarenlang de figuren binnen de reeks en neemt nu de fakkel als hoofdtekenaar van Studio Vandersteen over. Luc Morjaeu neemt echter nog geen afscheid van Suske en Wiske en blijft verbonden aan de Studio. Daarnaast zal hij zich meer richten op zijn vrij werk met onder andere beeldhouwwerken, bronzen en schilderijen."

Luc Morjaeu aan het woord:

"The secret of a happy end is knowing when to roll the credits. Ik vond het een hele eer toen Leen Vandersteen me vroeg om hoofd van de tekenstudio te worden. Suske en Wiske (en Lambik natuurlijk) mogen tekenen vond ik fantastisch. Het was hard werken, maar ik heb het al die jaren met plezier gedaan en zo goed mogelijk als ik kon. Ik had daarbij het geluk om met vele getalenteerde mensen te mogen samenwerken. Het voelde voor mij aan dat nu het juiste moment was om het potlood in schoonheid (in Schoonis zei ik bijna) door te geven. Toen ik in 2005 begon waren Peter en ik goede vrienden, en zoveel jaren later zijn we dat nog steeds. Dat vat best de sfeer samen die we ook altijd in onze ‘Suskeenwiskes’ probeerden te leggen."

De korte inhoud van De Krijtkampioen: "Dat de jonge Willy Vandersteen verhalen op de stoep tekende is algemeen bekend. Maar hij twijfelt nog aan zijn talent als verteller en dus fluistert zijn vriendinnetje Wanda hem ideetjes in. Helaas vertrekt het meisje onverwachts voorgoed naar Canada en blijft Willy boos achter. Wat moet hij zonder haar fantasie? Jaren later komt Wanda terug. Ze wil weten hoe het Willy vergaan is. Uit zijn succesrijke carrière leidt ze af dat hij ook zonder haar inspiratie verder kon. Maar heeft hij haar ook vergeven? Dat kunnen ze enkel te weten komen door de verhalen op de stoep weer tot leven te brengen."

Luc Morjaeu over dit verhaal:

"In dit verhaal spelen de oude bekende Vandersteen-figuren mee, zoals Krab, Snoek en zelfs Job uit De vrolijke Bengels. En Lambik (Lambert) en Jerom (Bertrom) zijn hun eigen versie van Robert en Bertrand. Voor de oudere fan geeft dat het album iets extra."

Lees ook: De Jommeke-jaren van Luc Morjaeu

© foto: David Legreve