Nieuwe Robbedoes-albums in vintagecollectie vanaf 2024

6 januari 2023 Vooruitblikken

Als we tekenaar Elric Dufau mogen geloven, komt er een nieuwe nevenreeks van Robbedoes en Kwabbernoot met alleen maar vintageverhalen met een Robbedoes zoals die in de jaren 1950 en 1960 werd gemaakt. En hij is de tekenaar van zo'n album. Dufau is de huidige tekenaar van Iznogoedh, een oude reeks van Jean Tabary en René Goscinny. Hij is ook de tekenaar van de onvertaalde dierenstripreeks Witchazel.

"Als alles goed gaat, verschijnt het in de loop van 2024", deelt hij mee op zijn Instagrampagina. Verder gaf hij ook al een paar plaatjes prijs waaruit blijkt dat IJzerlijm én de Marspulami meespelen. Volgens de laatste info wordt het scenario verzorgd door Clément Lemoine, Michaël Baril en Dufau zelf. Lemoine heeft al diverse strips gepubliceerd in Paru-Vendu, Psikopat, hij is een recensent en is de auteur van het boek Goscinny à New York waarin hij het verblijf van René Goscinny in New York week na week reconstrueerde. Als stripvorser is hij gespecialiseerd in het werk van Morris en dat van Lucky Luke in het bijzonder. Baril is een naaste medewerker van Lemoine. Hij schrijft en tekent strips en schrijft er ook over. Samen werkten ze ook voor het Franse fanzine Onapratut dat daarna een vereniging werd om (collectieve) uitgaven over en met strips te publiceren. Ook Dufau maakt deel uit van deze vereniging.

Stéphane Beaujean, uitgeefdirecteur van Dupuis, legde in oktober 2022 al uit dat er veel mogelijkheden komen in wat hij toen het "Spirou-verse" noemde, met onder meer een "Robbedoes klassiek". Hieronder kan je lezen wat hij daarover te vertellen had:

"Ik denk dat we ook Robbedoes-verhalen moeten aanbieden die nostalgische lezers aanspreken. Daarom dachten we aan verhalen die een beetje 'what if?' zijn, zoals de auteurs van Robbedoes bij de Sovjets hebben gemaakt. Ik denk dat deze lijn van meer academische avonturen in de gouden periode geleidelijk de plaats zal innemen van de Robbedoes door...- verhalen die, wanneer er te veel van zijn, uiteindelijk het beeld en de verbeelding van het personage vervagen. Natuurlijk zal Robbedoes door... verdergaan, maar meer sporadisch. De eerste albums in de 'what if?'-reeks verschijnen in 2024."

Effectief een nieuwe collectie met Robbedoes dus, in de lijn van Robbedoes bij de Sovjets door Fabrice Tarrin en Fred Neidhardt dat in 2020 verscheen. Hieronder kan je al een voorlopige cover zien van het eerste album.