Roelof Wijtsma en Willem Ritstier terug op het veld met Josje Scoort!

22 mei 2024 Vooruitblikken

Bij Uitgeverij Personalia staat in juni een eerste album van de voetbalstrip Josje Scoort! in softcover op het programma. Het is een nieuwe samenwerking tussen tekenaar Roelof Wijtsma en Willem Ritstier. Een eerdere samenwerking was een comeback van de voetbalstrip Roel Dijkstra op vraag van het stripblad Eppo. Na twee avonturen, de delen 22 en 23 in 2017-2018, moest Roel zijn voetbalschoenen voorgoed aan de haak hangen.

In 2021 legde Ritstier de totstandkoming van Josje Scoort! als volgt aan ons uit: "Na twee avonturen van Roel Dijkstra  werd de strip stopgezet. Jammer, want Roelof en ik hadden er veel plezier in om deze verhalen uit te werken. Roelof was de gedroomde tekenaar voor dit soort strips en daarom besloten we onze samenwerking voort te zeten en bedachten we een nieuwe opzet. Dat werd een serie korte verhalen voor een jonger publiek met een meisje van rond de dertien jaar. We hebben haar Josje genoemd. Naast het voetballen komen er ook maatschappelijke onderwerpen aan bod. Het moet vooral een strip van deze tijd worden, die kan inspelen op de hedendaagse ontwikkelingen."

Josje Scoort! creëerden beide heren voor het stripblad Jump. Het album bevat al deze verhalen, aangevuld met een kort verhaal uit het meidenblad Tina en één gloednieuw verhaal. Op het album prijkt het cijfer 1, het zou dus niet bij een eenmalig album kunnen blijven.

De inhoud van deel 1: "Voetballen is de grootste hobby van Josje. Daarom gaat ze, zodra ze is verhuisd, op zoek naar een voetbalvereniging in het nieuwe dorp. Het wordt het gemengde team Kalkberg '90, waarin Josje al meteen opvalt. Ze ontmoet Arezo, die ook graag voetbalt en later door Josje wordt geïntroduceerd bij Kalkberg '90. Samen met haar en de andere spelers beleeft Josje uiteenlopende avonturen waarbij ze op haar eigen manier een dierenasiel van de ondergang redt en opkomt voor haar vrienden als zij gepest worden."

Hieronder zie je personagestudies en de achterkaft van het album.