Robbedoes en Kwabbernoot 57 in 2024

13 december 2023 Vooruitblikken

Volgend jaar verschijnt het vervolg en slot van het Robbedoes en Kwabbernoot-tweeluik dat begon met De Dood van Robbedoes en eindigde met een spannende cliffhanger. Dat was het eerste album van tekenaar Olivier Schwartz die van de nevenreeks Robbedoes door... verhuisde naar de hoofdreeks. Yoann deed hem dat voor. Voor het scenario stond het duo Benjamin Abitan en Sophie Guerrive in.

Voorafgaand aan het album publiceert Dupuis enkel in het Frans twee cahiers in een beperkte oplage met het hele verhaal in twee porties geserveerd en met bonuspagina's. Het eerste cahier komt uit op 2 februari 2024. De Franstalige titel van het verhaal luidt La Mémoire du Futur (De Herinnering aan de Toekomst). Oorspronkelijk zou het La Nostalgie du Futur worden, maar de auteurs wisten zelf al dat ze daarmee te veel verwezen naar het album Future Nostalgia van zangeres Dua Lipa. De titel is echter gepuurd uit het concept van een reeks podcasts die Benjamin Abitan in 2016 uitbracht met sciencefictionverhalen onder de titel La Préhistoire du Futur (De Prehistorie van de Toekomst). De voorpublicatie start in het dubbelnummer 4473-4474 van Spirou op 3 januari 2024, dat een speciaal nummer zal zijn over honderd jaar André Franquin en Morris. Bij de Franse uitgeverij Black & White komt eind januari 2024 trouwens een luxe uit met veel extra materiaal van deel 56, zoals reeds enkel in het Frans.

Er wordt in een 57 dus met tijd gespeeld — of geknoeid. Co-scenarist Abitan liet al weten dat het zich gedeeltelijk afspeelt in 1958. De cover van het eerste cahier laat niet toevallig het Atomium zien, een pronkstuk van Expo 58 dat toen in Brussel plaatsvond. Schwartz deelde ook nog de volgende info mee: 

"Aangezien dit deel veel zal uitleggen, hebben we onszelf een aantal grote prenten toegezegd om het einde van dit tweeluik ademruimte te geven. Het is een complex en rijk scenario. We hebben hard gewerkt aan de leesbaarheid, zodat de dichtheid van de uitleg het avontuur niet vertraagt."

Volgens een ouder bericht beperkt hun inbreng tot de hoofdreeks zich tot slechts dit tweeluik volgens hun contract met Dupuis. Of dat contract daarna wordt verlengd, is nog niet geweten. De uitgeverij bindt Robbedoes en Kwabbernoot voortaan niet meer aan periodes van vele jaren met vier-vijf albums per auteursteam en er zal ook gekeken moeten worden naar de verkoopcijfers.

Daardoor is ook de ruimte opengelaten voor volgende tekenaars. Zo liet Janry al optekenen dat hij graag weer een Robbedoes zou tekenen, zolang dat in de hoofdreeks is. De nevenreeks Robbedoes door... wordt volgend jaar sowieso opgedoekt na nog een laatste te verschijnen album van Marc Hardy en Zidrou. Tegelijk lanceert de uitgeverij over enkele maanden een vintagecollectie. Voor meer info kan je op onderstaande links klikken naar oudere berichten hierover.

Lees ook: Nog tweemaal Robbedoes door... en dan is het afgelopen

Lees ook: Janry vastgelegd voor Robbedoes en Kwabbernoot

Lees ook: Nieuwe Robbedoes-albums in vintagecollectie vanaf 2024