Christian Denayer neemt afscheid als striptekenaar

21 mei 2024 Algemeen

Onlangs kondigden we het volgende album van Wayne Shelton aan, deel 14 in de reeks en meteen ook het laatste van Christian Denayer. Gisteren kondigde hij zijn afscheid aan als striptekenaar. De 78-jarige Waal zet daarmee een punt na een carrière die 62 jaar heeft geduurd. Hij publiceerde zo'n 75 albums waaronder de reeksen Alain Chevalier, Yalek en De Brokkenmakers, alle op scenario van André-Paul Duchâteau. Alain Chevalier en De Brokkenmakers waren twee actiereeksen uit het weekblad Kuifje. Yalek werd gemaakt voor Wham!. Hij was ook assistent-tekenaar voor Jean Graton (voor Michel Vaillant en De Familie Labourdet), Paul Cuvelier (voor Line) en Tibet (voor Rik Ringers).

De kortere reeksen Gord (met Franz), TNT (met Loup Durand) en High School Generation, dat hij zelf heeft geschreven, lieten hem wat vergeten bij het grotere publiek. Met het door Jean Van Hamme geschreven Wayne Shelton kwam hij vanaf 2001 weer op het voortoneel terecht. De delen 3 tot 8 zijn geschreven door Thierry Cailleteau. De reeks over een oudere huurling was de enige die Van Hamme nog voortzette nadat hij het meeste van zijn stripschrijfwerk had gestopt. Dat komt vooral door zijn vrouw Huguette Marien, die een grote fan is van het personage, en hem aanmaande om nog meer avonturen van Wayne Shelton te schrijven. Zij zit rechts op de foto die Denayer deelde en die dit artikel opent.

Bij die foto schreef Denayer het volgende: "DIT IS MIJN LAATSTE ALBUM! Ik bedoel, de laatste van mijn lange carrière... Ooit moet je stoppen en ik heb deze beslissing onder dwang moeten nemen. Ik heb nog steeds last van mijn rechterhand. Mijn 'balans' is ongetwijfeld eervol: een carrière van 62 jaar en 75 albums of zo. Er zijn ups en downs geweest, prachtige samenwerkingen, IK HEB HET GELUK GEHAD om met de allergrootsten samen te werken, en bovenal is Jean Van Hamme zo vriendelijk geweest om me tot op dit moment te vergezellen met zijn vrouw Huguette, de grootste fan van Wayne Shelton. Ik heb veel auteursvrienden en lezers die me het plezier en de eer hebben gedaan om me al zoveel jaren te volgen. Kortom, ik ben aan het afbouwen, maar als GELUKKIGE TEKENAAR... dat is echt iets! Ik stop ermee, maar dat betekent niet dat ik verdwijn..."

Logischerwijs houdt de reeks Wayne Shelton op na deel 14, maar dat wordt echter nog niet concreet meegedeeld, noch door de auteurs, noch door uitgeverij Dargaud. ActuaBD.com houdt het op: "Het wordt ongetwijfeld Denayers laatste album, maar zeker niet dat van Wayne Shelton, want zoals we allemaal weten gaan grote helden nooit met pensioen."