Deze lente eerste album in vintagecollectie van Robbedoes

17 februari 2024 Vooruitblikken

Tekenaar Elric Dufau stelde een coverillustratie voor van het eerste album dat deze lente in de vintagecollectie van Robbedoes zal verschijnen. Daarom verzamelen we hieronder oudere en nieuwe info uit een hoop verschillende berichten tot dit nieuwe artikel met al wat we er al van weten. Een voorpublicatie start pas in mei in het weekblad Spirou.

Het begin begin 2023 met een bericht van Dufau waarin hij een nieuwe nevenreeks van Robbedoes en Kwabbernoot aankondigde met alleen maar vintageverhalen met een Robbedoes zoals die in de jaren 1950 en 1960 werd gemaakt. Dufau is de huidige tekenaar van Iznogoedh, een oude reeks van Jean Tabary en René Goscinny. Hij is ook de tekenaar van de onvertaalde dierenstripreeks Witchazel.

"Als alles goed gaat, verschijnt het in de loop van 2024", deelde hij mee op zijn Instagrampagina. Verder gaf hij ook al een paar plaatjes prijs waaruit blijkt dat IJzerlijm én de Marspulami meespelen. Het scenario is verzorgd door Clément Lemoine, Michaël Baril en Dufau zelf. Lemoine heeft al diverse strips gepubliceerd in Paru-Vendu, Psikopat, hij is een recensent en is de auteur van het boek Goscinny à New York waarin hij het verblijf van René Goscinny in New York week na week reconstrueerde. Als stripvorser is hij gespecialiseerd in het werk van Morris en dat van Lucky Luke in het bijzonder. Baril is een naaste medewerker van Lemoine. Hij schrijft en tekent strips en schrijft er ook over. Samen werkten ze ook voor het Franse fanzine Onapratut dat daarna een vereniging werd om (collectieve) uitgaven over en met strips te publiceren. Ook Dufau maakt deel uit van deze vereniging.

De nieuwe collectie ligt in de lijn van Robbedoes bij de Sovjets door Fabrice Tarrin en Fred Neidhardt dat in 2020 verscheen. Stéphane Beaujean, uitgeefdirecteur van Dupuis, legde in oktober 2022 al uit dat er veel mogelijkheden komen in wat hij toen het "Spirou-verse" noemde, met onder meer een "Robbedoes klassiek". Hieronder kan je lezen wat hij daarover te vertellen had:

"Ik denk dat we ook Robbedoes-verhalen moeten aanbieden die nostalgische lezers aanspreken. Daarom dachten we aan verhalen die een beetje 'what if?' zijn, zoals de auteurs van Robbedoes bij de Sovjets hebben gemaakt. Ik denk dat deze lijn van meer academische avonturen in de gouden periode geleidelijk de plaats zal innemen van de Robbedoes door...- verhalen die, wanneer er te veel van zijn, uiteindelijk het beeld en de verbeelding van het personage vervagen. Natuurlijk zal Robbedoes door... verdergaan, maar meer sporadisch. De eerste albums in de 'what if?'-reeks verschijnen in 2024."

De klassieke Robbedoes van het trio Dufau, Lemoine en Baril speelt zich af in de periode van de politieke strubbelingen in april 1961 met een mislukte invasie van de Varkensbaai door rechtse Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikaanse CIA. Het situeert zich tussen De Gevangene van Boeddha en De Z van Zwendel en kan volgens Beaujean doorgaan voor Robbedoes en Kwabbernoot deel 14bis. Daardoor spelen ook de door André Franquin ontworpen figuren IJzerlijm, de Marsupilami en Longplaying mee. Op de coverillustratie is ook de GAG-uitvinding te zien, een wapen at de zwaartekracht kan opheffen.

Beaujean liet intussen ook weten dat er van de hoofdreeks Robbedoes en Kwabbernoot om de twee jaar een nieuw album zal verschijnen. Eerstvolgend is dat deel 57 met het vervolg en slot van het tweeluik door Olivier Schwartz, Sophie Guerrive en Benjamin Abitan. Van de vintagecollectie met wisselende auteurs ook om de twee jaar, met uitzondering van dit jaar, want van beide reeksen zal er een nieuw album uitkomen.

De nevenreeks Robbedoes door... loopt op zijn einde met nog slechts één album dat moet verschijnen door Marc Hardy en Zidrou. Hardy moet er nog een dertigtal pagina's van inkleuren op en totaal van tachtig.

Daarnaast loopt er een spin-offproject rond IJzerlijm met als scenarist. Maar voor dat project is nog geen tekenaar. Félix Meynet (met een voorstel op scenario van Yann) is het alvast niet.

Lees ook: Nog tweemaal Robbedoes door... en dan is het afgelopen

Lees ook: Janry vastgelegd voor Robbedoes en Kwabbernoot

Lee sook: Robbedoes en Kwabbernoot 57 in 2024

Lees ook: De jonge jaren van IJzerlijm als spin-off