Enrique Badía Romero (93) overleden

17 februari 2024 Overlijdens

Op 15 februari is de Spaanse striptekenaar Enrique Badía Romero overleden. Hij bereikte de gezegende leeftijd van 93 jaar. Hij werd geboren op 24 april 1930. Romero is bekend als tekenaar van de Britse krantenstripreeks Modesty Blaise en zijn eigen post-apocalyptische, soft-erotische fantasyreeks Axa. Van beide reeksen raakten albums in het Nederlands vertaald.

Op zijn eigen website schreef hij onderstaande biografie:

"Mijn opleiding, zoals die van de meeste striptekenaars in die tijd, was volledig autodidactisch. Op zeventienjarige leeftijd zag ik mijn eerste werk gepubliceerd bij een uitgeverij in Barcelona en begon ik mijn artistieke carrière in de stripwereld.

Gedurende elf jaar (1947-1958) werkte ik volledig samen met uitgevers in mijn stad, waarbij ik avonturenverhalen afwisselde met reeksen als Cromos, Hombres de Lucha, Historia de la Guerra, figuurtjes, covers, reclame, enzovoort.

Ik richtte een correspondentietekenstudio op, waarvoor meer dan duizend studenten zich inschreven. Ik richtte een tijdschrift op (Alex) waarvoor ik de medewerking kreeg van de beste artiesten van die tijd.

In 1959 begon ik contacten te krijgen met de buitenlandse markt. Na vele samenwerkingen begonnen Engeland, de VS, Frankrijk, Italië en Duitsland mijn werk in verschillende publicaties uit te geven.

In 1970 had ik het geluk om het personage Modesty Blaise in handen te krijgen, wat ik voor het eerst deed tot 1978. Door een teveel aan werk moest ik met de reeks stoppen omdat ik een ander personage, Axa, had gecreëerd, ook voor een Engelse krant. Door problemen met de redactie van The Sun kwam er een einde aan AXA en in 1986 keerde ik terug naar Modesty Blaise.

Na het welverdiende succes besloot scenarist Peter O'Donnell de reeks op 27 november 2000 te beëindigen, om terechte persoonlijke redenen. Natuurlijk betreurden we deze beslissing allebei, want na bijna 38 jaar was Modesty ons erg dierbaar geworden. Ik wil haar bedanken voor de kans die ze me gaf om negenenvijftig van haar verhalen te produceren. Maar het leven gaat verder en mijn verbondenheid met de tekenwereld spoort me nu aan om nieuwe personages te ontwikkelen waarmee ik hoop de interesse en aandacht te kunnen blijven wekken van degenen die me in mijn dagelijks werk hebben gesteund."

Aanvullend kunnen we er nog bij vertellen dat Romero tegelijk met zijn eerste medewerking aan Modesty Blaise voor de Franse markt vanaf 1976 ook afleveringen tekende van de prehistorische reeks Rahan van André Chéret.

In 2002 tekende Romero alsnog een avontuur van Modesty Blaise, een bewerking van het kortverhaal The Dark Angels. Het verscheen aanvankelijk exclusief in Scandinavië en later in een speciaal nummer van Comics Revue in de VS. Titan Books in Engeland bundelt Modesty Blaise sinds 2005.

In de laatste paar decennia tekende Enrique Badía Romero — dikwijls onder de naam Enric Romero — voor de stripreeks Durham Red en stripbladen als 2000 AD en Judge Dredd Magazine, alle voor de Britse markt. In 2011 tekende hij voor de Italiaanse markt korte verhalen van Djustine, een horrorwestern.

Van Axa zijn albums vertaald bij Panda (zeven albums tussen 1983 en 1986) en Dark Dragon Books (Axa: Het Ontstaan in 2015), terwijl Panda in de jaren 1980 eenentwintig albums van Modesty Blaise uitgaf die door de oorspronkelijke tekenaar Jim Holdaway en diens opvolger Romero (de delen 18 tot 21) zijn getekend.