De jonge jaren van IJzerlijm als spin-off

8 februari 2024 Vooruitblikken

Tekenaar Félix Meynet liet recent drie illustraties zien met IJzerlijm, de in 1952 door André Franquin gecreëerde journalist voor Robbedoes en Kwabbernoot. Daarmee maakte hij bekend dat hij op scenario van Yann aan een project werkt over de debuutperiode van IJzerlijm als journalist, een soort jonge jaren-spin-off dus. Meer info was er toen niet.

Dupuis-uitgever Stéphane Beaujean liet daarna weten dat er wel degelijk een project rond IJzerlijm loopt, geschreven door Sophie Guerrive, die nu Robbedoes en Kwabbernoot voor Olivier Schwartz schrijft. Maar voor dat project is nog geen tekenaar.

Dus geen concrete plannen met de IJzerlijm door Meynet en Yann. Zij werkten al samen aan de reeksen Karaat en Savage en het eerste deel van een Napoleon-tweeluik voor Dupuis moet nog verschijnen. Meynet heeft ook proefplaten getekend voor de Thorgal-spin-off over Wolvin, eveneens op scenario van Yann.

Lees ook: Félix Meynet en Yann werken aan Napoleon-tweeluik voor Dupuis

Lees ook: Onvoltooid project: Wolvin door Félix Meynet en Yann

Het is niet voor het eerst dat er projecten zijn rond IJzerlijm. Zo was er al eentje door tekenaar Jean-Marc Krings, terwijl Yann en Yves Sente samen een project afgewezen zagen, toen ook al met Meynet als tekenaar. Intussen kwam er rond de graaf van Rommelgem al wel een spin-off door David Etien en BeKa en ook Zwendel kreeg zijn eigen reeks door José Luis Munuera.

Meynet vervoegt nog niet de Robbedoes Verse, een universum van reeksen en nevenreeksen rond Robbedoes of personages uit de reeks. Yann schrijft al langer albums over de piccolo. Zijn drie albums met Olivier Schwartz in de reeks Robbedoes door... hebben Schwartz naar het tekenen van de hoofdreeks geleid. Robbedoes door... wordt stopgezet na het nog te verschijnen album van Marc Hardy en Zidrou. Dit jaar, in het Frans normaal gezien al in april, start ook een nieuwe vintagecollectie van Robbedoes waarvan het eerste album is verzorgd door Elric Dufau op scenario van Clément LemoineMichaël Baril en Dufau zelf. Hun klassieke Robbedoes speelt zich af in de periode van de politieke strubbelingen in april 1961 met een mislukte invasie van de Varkensbaai door rechtse Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikaanse CIA. Het situeert zich tussen De Gevangene van Boeddha en De Z van Zwendel en kan volgens Beaujean doorgaan voor Robbedoes en Kwabbernoot deel 14bis.

Beaujean liet elders weten dat er van de hoofdreeks Robbedoes en Kwabbernoot om de twee jaar een nieuw album zal verschijnen. Van de vintagecollectie met wisselende auteurs ook om de twee jaar, met uitzondering van dit jaar, want van beide reeksen zal er een nieuw album uitkomen.

Hieronder vind je nog een storyboardpagina voor een kortverhaal met IJzerlijm en de Marsupilami door Meynet en Yann dat in Spirou nummer 4373 van 2 februari 2022 is verschenen.

Lees ook: Nog tweemaal Robbedoes door... en dan is het afgelopen

Lees ook: Nieuwe Robbedoes-albums in vintagecollectie vanaf 2024

Lees ook: Janry vastgelegd voor Robbedoes en Kwabbernoot

Lees ook: Robbedoes en Kwabbernoot 57 in 2024