Uitgeverij HUM! in februari tot september 2024

19 februari 2024 Vooruitblikken

Uitgeverij HUM! start deze maand met een programma dat we intussen in handen hebben tot in september. Je vindt deze titels terug in Te verschijnen met meer details over de albums. Hieronder stellen we deze titels ook aan je voor.

Gentlemind 1-2 en schuifdoos (maart en mei)

Deel 1 van Gentlemind is al een paar keer voorgesteld, maar het raakte telkens uitgesteld. Deel 1 zou nu in maart verschijnen en deel 2 in mei. Ook in mei zal een kartonnen schuifdoos beschikbaar zijn om beide delen in op te bergen. De lege schuifdoos kost 14,95 euro.

Gentlemind verscheen als tweeluik in 2020 en 2022 bij Dargaud in het Frans. Het stijlvol getekende stripverhaal wordt gelukkig door Uitgeverij HUM! opgepikt voor een verdiende vertaling.

De in België wonenden Italiaan Antonio Lapone is een illustratieve klasbak die in de klare lijn tekent. Hij komt uit de reclamesector die vooral inspiratie vond bij Yves Chaland nadat hij diens albums van Freddy Lombard ontdekte. Na enkele portfolio's en andere onvertaalde albums is dit zijn eerste album in het Nederlands. Zijn Spaanse scenaristen zijn ook goed volk. Juan Díaz Canales is de scenarist van Blacksad en de nieuwe avonturen van Corto Maltese. Hij schreef voor Jose Luis Munuera ook het tweeluik Fraternity. Teresa Valero kennen we nog van het reeksje Tovenarij, getekend door Juanjo Guarnido (Blacksad, Het Goud van de Zwendelaar). Bij Lauwert Uitgeverij wordt haar solostrip Contrapaso in vertaling verwacht.

"In Gentlemind leren we Navit kennen, een straatarme, jonge ontwerpster. Het is New York in de jaren 1940. Ze erft een ietwat ouderwets, maar charmant tijdschrift: Gentlemind. Strijdbaar, intelligent en doortastend bewijst ze zich als uitgever en gaat ze de krankzinnige uitdaging aan om er een modern tijdschrift van te maken. Achtervolgd door de herinnering aan haar geliefde, die verdween richting het front in Europa, moet ze de werkelijkheid trotseren van een Amerikaanse samenleving die een gouden periode doormaakt, maar tevens door en door macho is. Een aangrijpend verhaal dat ruim drie decennia beslaat, over de Amerikaanse droom... die er ook voor vrouwen is!

Charley's Oorlog 9 (februari)

"In het voorlaatste album van de reeks doemen gigantische Duitse bommenwerpers op boven Londen en dreigt Charley samen met het Britse leger het onderspit te delven tijdens de Kaiserschlacht, het grote Duitse lenteoffensief van 1918. Naast vijfendertig afleveringen bevat deze bundeling zoals gebruikelijk uitgebreide dossiers, ditmaal over shell-shock en het persoonlijke commentaar van scenarist Pat Mills."

MacGuffin & Alan Smithee mini 3 (februari)

"Auteurs Ghyslain Duguay en Michel Viau werken in Canada aan het zesde album van dit swinging sixties-duo. Bij Uitgeverij HUM! verschenen in vertaling al vier albums. Deel 5, Swinging London, is voorzien voor 2024. Echter, er zijn ook diverse korte verhalen, die nergens in album verschenen. Deze worden door Uitgeverij HUM! gebundeld in boekjes op comicformaat. Dit derde deel bevat het verhaaltje Spionnen op de Kermis, plus nog enkele coverstudies."

Torpedo 1972 2 (april)

"Deel 1 van deze spin-off verscheen al in 2018 en alhoewel het scenario van Enrique Sánchez Abulí voor deel 2 toen al klaar lag, heeft het toch lang geduurd voordat het tweede deel in het Spaans werd gepubliceerd. Uitgeverij HUM! zet de vertaling door, zodat we meer te weten komen over Luca 'Torpedo' Torelli op leeftijd, samen met z’n loopjongen Rascal. Het zal niemand verbazen dat geweld en mooie vrouwen de boventoon voeren, maar altijd met een knipoog. Ondertussen verscheen er in Spanje ook al een derde deel, al is Eduardo Risso dan niet meer de tekenaar van dienst." Dat derde deel is getekend door de Argentijnse tekenaar Leandro Fernández die vooral Amerikaanse superheldenstrips tekent.

Tex Willer 15 (april)

"Laura Zuccheri blijft de enige vrouw in 76 jaar die een Tex Willer-verhaal mocht tekenen. Dat was Doc Holliday uit 2020. Na dat prachtige verhaal in zwart-wit levert ze nu de halfjaarlijkse Tex Willer in kleur. Ditmaal staat de historische figuur Pearl Hart centraal. Over haar zijn veel verhalen (of zijn het ondertussen legendes?) op het internet terug te lezen, maar dat ze ook ooit Tex Willer en Kit Carson ontmoette, leren we in dit album. Wild west van de bovenste plank, deel 15 in de reeks."

De Dames van de Pillar To Post 2 (juni)

"Na de sensatie van 2022, De Verboden Haven, bleef het gelukkig niet lang stil rondom dit one-shot. Met enkele nevenfiguren uit dat album werd in Italië een succesvolle spin-off gestart. Bij Uitgeverij HUM! verschijnt het tweede deel in deze reeks, waarin prostituee Lizzy centraal staat. In Italië verschenen ondertussen ook al de delen 3 en 4, terwijl aan 5 en 6 getekend wordt..."

Een Diepgaand Onderzoek door Inspecteur Bayard 10 (juni)

Vertaling van het oorspronkelijke deel 10 uit de Franse jeugdreeks.

"De beroemde inspecteur vliegt halsoverkop naar New York, maar lijkt daar al snel in de val te worden gelokt. Hij wordt verdacht van moord met voorbedachten rade! Een oude vijand van Bayard blijkt springlevend... en is de Yorg wel de Yorg die we uit de eerdere albums leerden kennen? Een lang verhaal ditmaal, van 42 platen van de huidige Robbedoes-tekenaar Olivier Schwartz."

MacGuffin & Alan Smithee 4 (juni)

"We bevinden ons nog steeds in de swingende jaren 1960 als de geheim agenten MacGuffin en Alan Smithee te maken krijgen met ontvoerde postduiven. Is dat wel een zaak voor de geheime dienst? Wel als hun Russische aartsvijand Bröski erbij betrokken blijkt. Via Florida, Louisiana en Cuba probeert het duo deze zaak tot een goed einde te brengen."

Tex Willer Classics 19 (juni)

"Deel 19 uit de zwart-witreeks van Tex Willer. Scenarist Claudio Nizzi krijgt weer ruim 220 pagina’s de tijd om z’n avontuur uit de doeken te doen. Een jonge Hualpai-indiaan krijgt een visioen en verzamelt een flinke legermacht 'om de bleekgezichten terug de Oceaan in te drijven'. Maar dat is buiten Tex Willer en z’n drie maten gerekend."

Dracula (september)

"Een grafisch overweldigend meesterwerk in zwart-wit. Good old Georges Bess waagt zich aan deze klassieker van Bram Stoker. In Frankrijk verschenen van dezelfde auteur ook al albums over Frankenstein en De Klokkenluider van de Notre Dame. Bij Uitgeverij HUM! verschijnt het album in dezelfde uitvoering als Muertos van Pierre Place, dus als hardcover op groot formaat met zwarte linnen rug."