Terugblik op Amoras (8/8)

Potloodpagina's

9 januari 2024 Artikel

In acht weken publiceren we evenveel artikelen met een unieke terugblik op de reeks Amoras en De Kronieken van Amoras met tientallen beelden en commentaren van Charel Cambré en Marc Legendre. Het geheel biedt in de eerste plaats een virtuele expo.

 

Hieronder staan enkele pagina's uit het meest recente album De Kronieken van Amoras 13: De Droom van Arthur verzameld, telkens in potlood door Charel Cambré en de uiteindelijke versie, in inkt gezet door Patrick van Oppen en ingekleurd door Shirow Di Rosso. Scenarist Marc Legendre sluit onderaan het overzicht deze reeks af met een paar eindgedachtes.

Marc: "Een strip maken, gebeurt in verschillende stappen. Het uitschetsen van het scenario is er één van. Scènes komen tot leven, personages beginnen te acteren, snel wordt duidelijk wat wel en niet werkt. Soms zou je willen dat zo’n schets het eindproduct was en er verder niks meer aan gebeurde. Niet omdat inkten en kleuren niks toevoegen, maar omdat er van de virtuositeit toch altijd iets verloren gaat.

Ook al mogen we Amoras en De Kronieken van Amoras een succes noemen, toch is het belangrijk om alert te blijven. Tijdens signeersessies ontmoeten we te vaak mensen die zeggen dat ze De Kronieken niet kenden en dat is jammer. Amoras is groot, maar het is absoluut geen Asterix, dus haalt de pers de schouders op als we een nieuw album aankondigen. Een journalist mailde: 'Je kan niet blijven herhalen dat het top is en goed verkoopt.' Tja, wat dan? Een reeks lanceren, is makkelijker dan ze onder de aandacht houden, dat zien we nu. Intussen liggen er heel wat ideeën op tafel, tot en met een andere invulling van het concept, maar of zoiets het overwegen waard is? Hoe dan ook zijn we nog net zo enthousiast als toen we er tien jaar geleden aan begonnen. En in de schatkamer die Willy Vandersteen naliet, ligt nog veel moois."

De Kronieken van Amoras 13: De Droom van Arthur verscheen in november 2023 bij Standaard Uitgeverij. Het album van 48 pagina's kost 8,99 euro.