Terugblik op Amoras (6/8)

Postkaartenactie

27 december 2023 Artikel

In acht weken publiceren we evenveel artikelen met een unieke terugblik op de reeks Amoras en De Kronieken van Amoras met tientallen beelden en commentaren van Charel Cambré en Marc Legendre. Het geheel biedt in de eerste plaats een virtuele expo.

 

Om het eerste album van de reeks De Kronieken van Amoras in 2017 te laten helpen promoten, kregen vijfhonderd fans, journalisten en een selectie Facebook- en websitevolgers van Standaard Uitgeverij twee setjes van zeven postkaarten opgestuurd met het verzoek deze te delen op sociale media. Deze vijfhonderd fungeerden als ambassadeurs voor de nieuwe reeks. Ze konden zich aanmelden via de Facebookpagina en website van Amoras om zich daarvoor op te geven.  Het album verscheen in maart 2017 en deze postkaartenactie startte in de weken voor de release.

Het ene setje bevatte postkaarten met boodschappen van een jongere Krimson, het andere setje van de hand van een jongere Lambik, de beide hoofdpersonages in de eerste cyclus De Zaak Krimson. Ze schrijven elk hoe ze zijn aangekomen op hun bestemming en over hun eerste bevindingen en ervaringen aldaar. Hieronder krijg je de complete postkaartensetjes te zien.

De postkaarten van Krimson

Met de auto uit Barcelona naar Piscine-les-Bains in Zuid-Frankrijk.

De postkaarten van Lambik

Met de fiets uit Antwerpen naar Piscine-les-Bains in Zuid-Frankrijk.

De Zaak Krimson

In de driedelige cyclus De Zaak Krimson komt het gemeenschappelijke verleden van Krimson en Lambik aan bod. Uit het Suske en Wiske-album Het Rijmende Paard blijkt namelijk dat Lambik Krimson al kende voordat hij voor het eerst in de reeks van Willy Vandersteen opdook. Met dat verder niet uitgewerkte gegeven gingen Marc Legendre en Charel Cambré aan de slag voor de start van de spin-off van Amoras.

In de aankondigingsfolder van Standaard Uitgeverij werd het eerste album als volgt ingeleid: "'Wat als Suske en Wiske uit elkaar gehaald worden en op een onbekende plek in tijd en ruimte gedropt worden?', dat was het uitgangspunt van de zesdelige saga Amoras. Het lijkt een vreemde vraag, maar het leverde wel een van de meest succesvolle stripprojecten van de laatste jaren op. En het universum van Suske en Wiske roept nog veel meer vragen op. Vragen die op hun beurt weer aanleiding kunnen geven tot nieuwe avonturen onder de noemer Amoras, De Kronieken: korte cycli van een aantal albums die verder spinnen op de wereld van Suske en Wiske, en die van Amoras. Een van die vragen is 'Hoe kennen Lambik en Krimson elkaar?'. In het album Het Rijmende Paard is Lambik de enige die Krimson kent als slechterik — hebben die twee een verleden samen? Is Krimson altijd al een kwaadaardige psychopaat geweest, of heeft het leven hem in die richting geduwd? Of heeft Lambik er iets mee te maken?"