Lucky Luke: Lekker Smeuïg

Tekenaar(s)
Ralf König
Scenarist(en)
Ralf König
Uitgeverij
Lucky Comics
Verschijningsdatum

Het mysterie van de wortel

Ralf König heeft ons ooit de stuipen op het lijf gejaagd. Nadat we zijn Het Killercondoom hadden gelezen, een gitzwarte horrorkomedie waarin een preservatief met vlijmscherpe tandjes zich schuilhoudt in de lades van rendez-voushotelletjes om nietsvermoedende piemels te smikkelen, hebben we de meest gruwelijke nachtmerrie gehad. Inderdaad, hij had onze piezeloe vast. Maar hij heeft ons ook al ontroerd, met zijn soms tedere vertellingen in Uit het Leven Gegrepen, waarin hij gebeurtenissen van hemzelf en anderen uit de queer scene in Duitsland vertelde. Ja, König is homoseksueel en maakt daar een belangrijk deel van zijn werk van. Hij is een van de voorvechters van de acceptatie en vertegenwoordiging van niet-heteroseksuelen in het beeldverhaal. Des te schrijnender dat zijn fresco in de Lollepotstraat in Brussel enkele jaren geleden beklad werd met de woorden "racisme" en "transphobie". In zijn typische dikkeneuzenstijl hanteert hij een toon die gedrenkt is in de zelfspot. En sommige mensen hebben evenveel gevoel voor humor als een verroeste gieter in een stoffig tuinhuis. Daarmee hebben we König en zijn werk voldoende gekaderd.

De reeks parodieën op Lucky Luke is je waarschijnlijk ook niet onbekend. De Duitser Mawil en de Fransman Guillaume Bouzard deden het hem al voor, en uiteraard haalt König zijn eerder vermeld stokpaardje van stal. König is duidelijk een Lucky Luke-fan, hij kent de reeks van binnen en van buiten, en dit album is dan ook een liefdevol eerbetoon aan Morris' reeks. De plot is  gestoeld op een aan Brokeback Mountain ontleend motief: twee homoseksuele mannen die in een wereld leven waarin ze elkaar de liefde niet in het openbaar mogen betuigen. Gelukkig is daar Lucky Luke die elke kwezel die hen een strobreed in de weg wil leggen tot andere gedachten brengt. Of hij dat doet vanuit de puurheid van zijn geweten, of omdat hijzelf de herenliefde is toegedaan laat König over aan de lezer. 

Er is echter ook een mysterie! We zijn nu eenmaal helaas niet zo thuis in de mysteriën van de Duitse gay scene, of is er bij de vertaling iets gebeurd? De andere stoere cowboys hebben het steeds over "wortels" wanneer ze het over homo’s hebben. Geen idee waar dit vandaan komt. Indien jij het weet, gelieve een gele briefkaart naar de redactie te sturen.

Gooi er ook nog een paar knotsgekke verhaalelementen tegenaan als paarse koeien, een paar zeer vreemde indianen, handtekeningjagers (ja, ook de stripfanaten worden in hun hemd gezet) en je hebt een bij vlagen hilarische strip.

WIM DE TROYER

Reeks
Lucky Luke
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
western
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 8,99