Lucky Luke: Het Stalen Ros

Tekenaar(s)
Mawil
Scenarist(en)
Mawil
Uitgeverij
Lucky Comics
Verschijningsdatum
december 2019

Actie, actie, actie!

Deze titel pikten we op, enkel en alleen door de naam van de auteur. We kennen Mawil nog door zijn Kinderland, een heerlijk stukje jeugdnostalgie dat zich afspeelt aan de Oostkant van de Berlijnse muur. Deze keer zitten we echter in de Far West. Mawil neemt namelijk Lucky Luke onder handen, en laat hem het Wilde Westen per fiets doorkruisen. Wat volgt is een doldwaze rits van avonturen, en dat aan een verschroeiend tempo. Jolly Jumper voelt zich namelijk bedrogen en in de steek gelaten ten voordele van dat stalen ros, de meeste cowboys en indianen steigeren bij het idee van een metalen paard, Luke moet alles op alles zetten om de fiets op tijd aan de andere kant van Amerika te krijgen en uiteraard zijn er ook boeven op pad.

Wie zijn Lucky Luke graag zo authentiek mogelijk heeft, moet met een wijde boog om dit album heen lopen. In het begin hadden we het even moeilijk met de combinatie van Mawils gewilde kinderlijke stijl en de Wild West-setting, maar Mawil jaagt er de actie en de grappen aan zo'n verschroeiend tempo door dat je vergeet dat het überhaupt een western is. En er valt heel wat te lachen in dit album. De beweegredenen van de personages doen er niet veel toe, hier heerst actie, actie, actie! Er wordt op en af gesprongen van treinen, paarden, fietsen en bizons dat het een lieve deugd is, de kogels, pijlen en rotsblokken vliegen in het rond, en er wordt je geen enkele seconde rust gegund. Dat resulteert in een heel nerveus, jachtig album dat je in één ruk uithebt. Soms stel je je wel de vraag waarom een bepaalde actie gebeurt, maar BAM, daar is de volgende al.

Mawil tekende als kleine jongen al gesmokkelde Lucky Lukes over in het Oost-Berlijn van de Koude Oorlog, en dat zie je aan dit album. Hij heeft zich overduidelijk kostelijk geamuseerd bij het maken van dit album, en wij hebben ons kostelijk geamuseerd bij het lezen ervan. Bij de tweede lezing vielen ons de slimme cadrages op, en nog een hele hoop kleine grapjes die ons eerst waren ontgaan. Een echt toppertje dit album. We houden ervan!

WIM DE TROYER

Reeks
Lucky Luke
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
western
Extra
Compleet verhaal