Terug naar overzicht

100 jaar Dupuis, het persdossier

18 maart 2022 Vooruitblik

Gisteren organiseerde uitgeverij Dupuis een persconferentie in Angoulême en dat hebben we geweten! Vooral het nieuws over een nieuw Guust-album kwam overal in de pers en ontlokte intussen gemengde reacties van voor- en tegenstanders. In de Antwerpse thuisbasis van Standaard Uitgeverij, die albums van Dupuis vertaalt, volgde onze redacteur Wouter Porteman het nieuws op de voet zodat hij ons extra details kon verschaffen op alle aankondigingen.

Dupuis viert van maart 2022 tot maart 2023 haar eeuwfeest en dat gaat gepaard met opvallende aankondigingen en een terugblik. Hieronder overlopen we nog eens de aankondigingen met doorklikmogelijkheden. Het mooie persdossier met een leuke historiek over de geschiedenis van Dupuis en een overzicht van de toekomstplannen kan je hier downloaden.

Sinds 2008 is Dupuis een partner van het voormalige Ballon Media en nu Standaard Uitgeverij. In 2021 raakten honderd albums van Dupuis vertaald die goed zijn voor een verkoop van 170.000 exemplaren. In de afgelopen tien jaar staat de teller van Nederlandstalige verkochte albums op zo'n 1,2 miljoen exemplaren. Het huis kan dan ook rekenen op bekende bestsellerreeksen als Largo Winch, Cédric, De Blauwbloezen, De Kleine Robbe, Kid Paddle, Buck Danny, enzovoort. Ook met de prestigieuze auteurscollectie Vrije Vlucht kan het menig stripliefhebber plezieren.

Samenvatting

Uit het specifieke aanbod aangekondigde albums in het feestjaar onthouden we de volgende titels. Klik op de links voor uitgebreidere nieuwsberichten per titel met beeldmateriaal.

  • Flater Slaat Weer Toe!, een gloednieuw album van Guust door Delaf, in oktober te verschijnen in softcover en hardcover.
  • De Avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot 56: De Dood van Robbedoes, het eerste album van het nieuwe auteursteam Olivier Schwartz + Sophie Guerrive en Benjamin Abitan. Te verschijnen in oktober.
  • Soda 80's, een extra reeks van Soda naast de lopende reeks. Soda 80's wordt opnieuw getekend door Bruno Gazzotti (Alleen) op scenario van Olivier Bocquet (FRNK). Deel 1 verschijnt begin 2023.
  • Een eenmalige Robbedoes-glossy, speciaal voor de Nederlandstalige markt, met 112 pagina's strips en artikelen als herinnering aan het weekblad Robbedoes. In de winkel in september.
  • Trilogie De Robbedoesvrienden, door tekenaar David Evrard (Irena), gebaseerd op ware feiten toen lezers van het weekblad Robbedoes tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog deelnamen aan het verzet. Deel 1 verschijnt begin 2023.
  • Michel Vaillant: een nakende crowdfundactie voor een integrale editie van de zeventig albums van seizoen 1, in september de start van de spin-off Michel Vaillant Legendes (over legendarische gebeurtenissen in de jaren 1960 en 1970) en een nieuw album van seizoen 2, opnieuw met tekenaar Marc Bourgne met Olivier Marin (De Autoreportages van Margot) als assistent.
  • Marsupilami: een eenmalig hommagealbum van Flix (Robbedoes in Berlijn) en Marsu Urban Jungle, een hypermoderne jeugdstrip door Jean-Michel Goum (Husidiergeheimen) en David Boriau.
Terug naar overzicht