Twee nieuwe Marsupilami's

18 maart 2022 Vooruitblikken

In juni 2021 publiceerde Dupuis de Nederlandse vertaling van Robbedoes in Berlijn, een hommagealbum van de Duitse auteur Flix. De oorspronkelijke Duitse versie dateertvan 2018. Jarenlang hield men de boot af voor een mogelijke vertaling. Uiteindelijk werd het album een van de best verkochte Robbedoes door-albums in het Nederlands. Vorig jaar lieten we je ook weten dat Flix aan een eenmalig Marsupilami-album werkt. De Duitse versie wordt in augustus verwacht, een vertaling is nu een absolute zekerheid. Hieronder delen we de Duitse cover, enkele voorsmaakjes en meer info over het album. En verder in dit artikel stellen we nog een andere Marsupilami aan je voor.

Marsupilami in Berlijn

In Das Humnboldt-Tier ontdekte Alexander von Humboldt op een reis door Zuid-Amerika een eigenaardig dier dat hij in een kist stopt. Ongeveer honderdvijftig jaar later zijn in het Berlijnse Natuurkundemuseum nog niet alle kisten opengemaakt, zo ook die van von Humboldts expeditie. Door magie wordt de Marsupilami plots springlevend. Het verhaal is dus te lezen als een Marsupilami in Berlijn.

Alexander von Humboldt (1769-1859) heeft echt bestaan en was een Pruisische natuurvorser en ontdekkingsreiziger uit Berlijn. Hij deed onderzoek in Midden- en Zuid-Amerika en gaf een uitvoerige beschrijving van het fysische heelal. Volgens de Britse natuuronderzoeker Charles Darwin was Humboldt de belangrijkste wetenschappelijke reiziger aller tijden.

Marsu Urban Jungle

Een andere Marsupilami is het project Marsu Urban Jungle, een hypermoderne strip met drie jonge Marsu's die de jungle van Paolombië verlaten en naar een grote stad trekken. Daar wordt hun moeder vastgehouden in een wolkenkrabber nadat ze is ontvoerd door een gekke geleerde. De jonge Marsu's kunnen op de medewerking rekenen van een groepje kinderen om te kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en de vreemde wezens die ze op hun pad vinden.

De Belgische tekenaar Jean-Michel Goum maakte al een goede beurt met een kort verhaal in een tweede album met korte verhalen door diverse tekenaars dat Dupuis in 2018 uitgaf. Goum tekende daar ook de cover van (zie afbeelding hieronder). Onderaan vind je enkele concepttekeningen voor dit korte verhaal. In het Nederlands verscheen enkel het eerste album. Hij is ook de tekenaar van de reeks Huisdiergeheimen naar de gelijknamige animatiefilm.

De scenarist van Marsu Urban Jungle is de Belg David Boriau van wie nog geen albums zijn vertaald. Hij heeft een Vlaamse connectie, want in 2018 en 2019 publiceerde hij bij Delcourt de complete fantasytrilogie Obscurcia, getekend door Steven Dhondt. Over de inhoud van Marsu Urban Jungle is nog niets bekend. De nieuwe personages lijken wel op de figuren in het vorig jaar uitgekomen avonturenspel Hoobadventure van Microids en Ocellus Studio.

In ieder geval moge het duidelijk zijn dat deze nieuwe strip volledig is gericht op jonge lezers. De oude garde hoeft daarentegen niet te klagen. De Marsupilami van Batem loopt gewoon door. Die reeks was ooit in het leven geroepen door André Franquin en Greg nadat Franquin de rechten verkocht aan de nieuwe uitgeverij Marsu Productions dat verder moest instaan voor de rechten op Franquins personages, inclusief Guust Flater. Marsu Productions is enkele jaren geleden verkocht aan Dupuis en dat gaf nieuwe mogelijkheden. Over een gloednieuwe Guust kon je gisteren al meer lezen op onze website.