Terug naar overzicht

Michel Vaillant integraal, een spin-off en Marc Bourgne weer aan het stuur

18 maart 2022 Vooruitblik

Jean Gratons autoracepiloot Michel Vaillant viert dit jaar zijn vijfenzestigste verjaardag. Dat zet uitgeverij Graton, een label van Dupuis, extra luister bij met een integrale editie, een nieuw album van het tweede seizoen met 'nieuwe' tekenaars en de start van een spin-off.

Michel Vaillant seizoen 1 integraal

Binnenkort al start een crowdfundcampagne waarbij alle zeventig albums van seizoen 1, de klassieke avonturen van Jean Graton, in een vijftiendelige integrale editie gegoten worden die alle in een verzamelbox passen. Het gaat om een light integrale, want enkel de stripverhalen worden gebundeld als de financiering rond raakt.

Tussen 2008 en 2013 stelde uitgeverij Graton twintig Franstalige integrales samen met in elk deel dossiers over Jean Graton en de stripreeks Michel Vaillant, maar ook over de geschiedenis van de autosport die zijn geschreven door gerenommeerde sportjournalisten die zelf zijn opgegroeid met Michel Vaillant. Niet eerder gepubliceerde tekeningen, korte verhalen en ander bonusmateriaal maakten daar een klassevolle reeks van. Niets van dat alles dus in de crowdfundcollectie die op eenzelfde manier tot stand komt als de complete reeksen Suske en Wiske, Jommeke en De Geuzen. Achteraf sijpelden die ook wel door naar stripspeciaalzaken.

Michel Vaillant Legendes

Inmiddels heeft Jean Gratons zoon Philippe zich wat meer teruggetrokken van de huidige stripreeks. Intussen zijn ook al twee albums met korte verhalen uit de beginjaren en de jaren 1970 verschenen met oude, niet altijd in album gepubliceerde strips van Jean Graton.

Er zijn al jaren plannen voor spin-offalbums waarvan Michel Vaillant Legendes op 26 oktober 2022 in het Nederlands de start moet geven. Denis Lapière schreef het album dat is getekend door Vincent Dutreuil, die al meehielp aan Michel Vaillant deel 8, 9 en 10. In dit album zien we Michel Vaillant terug in het jaar 1966 en neemt hij deel aan de 500 mijl van Indianapolis met de Vaillante Speciale Indianapolis uit de periode van het album Paniek in Indianapolis (1966).

Dat jaar zorgde een enorm ongeval bij de start ervoor dat elf van de drieëndertig auto's meteen waren uitgeschakeld bij de werkelijke 500 mijl van Indianapolis. De Brit Graham Hill won de race, maar zijn landgenoot Jim Clark had het hoogste trapje van het podium moeten beklimmen. In Michel Vaillant Legendes zullen Michel, Jean-Pierre en Steve Warson, net zoals hun lezers, die race meebeleven, vanaf de testritten op 30 april tot 30 mei, de dag van de Indy 500. De strip moet een antwoord bieden op de vraag "Wat is er in 1966 in Indianapolis gebeurd?" Volgende delen van deze nieuwe reeks zullen zich tegen historische gebeurtenissen in de jaren 1960 en 1970 afspelen.

Michel Vaillant seizoen 2 deel 11

Deel 11 van het tweede seizoen door het nieuwe auteursteam staat ook gepland voor dit jaar. In juni komt die al uit in het Frans. En let eens op de auteursnamen op de cover? Naast scenarist Denis Lapière prijken de namen Marc Bourgne en Olivier Marin. Bourgne was tot deel 6 de oorspronkelijke tekenaar van het tweede seizoen. Er rees echter wrevel en verwijten over een gebrek aan respect en erkenning waarop een misnoegde Bourgne opstapte. Zijn decortekenaar Benjamin Benéteau nam vervolgens alle tekeningen over met zichtbare kwaliteitsverschillen bij de personages. Voor deel 8 kreeg Benéteau op zijn beurt de hulp van Vincent Dutreuil. Na de verkoop van Graton aan Dupuis raakten de plooien gladgestreken en keert Bourgne terug naar de reeks. Hij heeft er met Marin een nieuwe assistent bij en die kennen we nog als co-tekenaar en scenarist van de reeks De Autoreportages van Margot en als scenarist van de reeks De Avonturen van Betsy, die allebei bij Silvester verschijnen.

Hun verhaal, met de titel Cannonball, brengt Michel in de wereld van de illegale races. POG, een beroemde YouTuber die over auto's vlogt en zelf sportwagens verzamelt, daagt Michel Vaillant uit voor een illegale race op de openbare weg, van New York naar Los Angeles. Michel staat eerst in dubio, maar hij laat zich alsnog in met de befaamde Cannonballrace waarbij geen regels van tel zijn en alles is toegelaten. Maar misschien drijven ze het wat te ver, want met informaticasabotage en een bomaanslag lijkt iemand het wel gemunt te hebben op de nieuwe Vaillante, de MontlHéry, die niet zijn doel mag bereiken. Zullen de honderdduizenden fans, die Michel en POG op sociale media volgen, live meemaken dat beide sterren in de autosportwereld het laatste loodje leggen? Het antwoord zal te lezen zijn in het album.

Terug naar overzicht