Robbedoes door...: Robbedoes in Berlijn

Tekenaar(s)
Flix
Scenarist(en)
Flix
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Na de Duitse versie uit 2018 en de Franse vertaling uit 2019 verschijnt het Robbedoes-one-shot van de Duitse stripmaker Flix alsnog in het Nederlands. Robbedoes in Berlijn verscheen oorspronkelijk enkel in het Duits als een verjaardagsalbum voor de toen tachtigjarige stripreeks. Na het jarenlange gevraag of dit album ook in vertaling uitkomt, kunnen we dus eindelijk antwoorden: jawohl!

Soul Food Comics vertaalde in 2017 Flix' Münchhausen en Freud: De Waarheid van het Liegen en een jaar later zijn one-shot Don Quichot. Hij hanteert een Franco-Belgische tekenstijl die ook in Duitsland op heel wat fans kan rekenen. De Duitse uitgeverij Carlsen nodigde hem daarom uit om het eenmalige Robbedoes-avontuur te maken.

Zijn Robbedoes-verhaal speelt zich af in 1989 en brengt het vallen van de Berlijnse Muur, de Stasi, de ontvoering van de graaf van Rommelgem, Kwabbernoots zoektocht naar een scoop en Zwendel bij elkaar. Op de website van het Goethe Institut kan je een uitstekend, Nederlandstalig interview met Flix over deze strip lezen.

 "In 1989 gebeurt er zo weinig in Brussel dat journalisten nauwelijks de voorpagina gevuld krijgen. Kwabbernoot slaagt er niet in 'de' scoop te vinden waar zijn hoofdredacteur zo wanhopig naar op zoek is. Dus wanneer hij hoort dat de graaf van Rommelgem is uitgenodigd op een congres over mycologie in Oost-Berlijn, grijpt hij die kans aan om een verhaal over verzoening en samenwerking tussen volkeren te vertellen. De graaf wil er helaas niet aan meewerken. Na wat tobben besluit Kwabbernoot de geniale en eigenzinnige wetenschapper toch te overtuigen maar... de graaf blijkt spoorloos verdwenen. Robbedoes en zijn collega ontdekken al snel dat hij is ontvoerd naar Oost-Duitsland, maar de best bewaakte grens van Europa oversteken, is geen kinderspel. De Stasi, de politieke politie van de communistische dictatuur, houdt de wacht. En de schaduw van een oude vijand hangt boven de in tweeën gespleten stad. Ontdek samen met Robbedoes en Kwabbernoot de geschiedenis van de Berlijnse Muur en de instorting van het Oostblok."

Reeks
Robbedoes door...
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
actie
avontuur
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 10,50