Nieuw album van Guust Flater in oktober door Delaf

17 maart 2022 Vooruitblikken

Vijfentwintig jaar na het overlijden van André Franquin zal er op 19 oktober een album verschijnen van Guust Flater met gloednieuwe gags. De tekeningen én de scenario's worden verzorgd door Marc Delafontaine alias Delaf, de Canadese tekenaar van Mooie Navels. Hij situeert de grappen in een tijdloos soort jaren 1960-1970. We zullen Guust in zijn kantoorbiotoop dus niet in de weer zien met hypermoderne technologie. Hij rijdt nog steeds met zijn vervuilende Fiat en houdt nog steeds niet van parkeermeters, maar een actueel probleem als milieukwesties wordt niet uit de weg gegaan. Ook grafisch ziet Delafs Guust eruit zoals die van Franquin in die periode. De Franse oplage van het album is vastgelegd op 1,2 miljoen exemplaren.

Voor een verjaardagsalbum van zestig jaar Guust in 2016 illustreerde Delaf al de Franstalige cover en tekende hij een gag (zie afbeeldingen onderaan dit artikel). Die gag werd zeer goed onthaald bij fans en collega's, ook door uitgeverij Dupuis, die er dus blijkbaar meer in zag. Het Guust-album verschijnt in het Nederlands in softcover en hardcover en krijgt de titel Flater Slaat Weer Toe. Het album krijgt geen nummering, maar het is wel de bedoeling dat er om de twee jaar een nieuw album verschijnt. Alle vorige delen worden ook herdrukt met de witte titelband op de cover.

Delaf en Dupuis werken inmiddels al vijf jaar aan dit project. In april verschijnen de eerste nieuwe gags in het weekblad Spirou. Dan start ook een kersvers verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door het nieuwe team Olivier Schwartz (tekeningen), Sophie Guerrive en Benjamin Abitan (scenario). Het album is in het Frans in augustus gepland en het heeft de titel De Dood van Robbedoes. Robbedoes en Kwabbernoot vieren daarin de honderdste verjaardag van uitgeverij Dupuis en zijn op vakantie in de streek waar Robbedoes en de Bobbelmannen plaatsvond. Het vroegere bolwerk van de topcrimineel uit dat verhaal is nu een vakantiepark met een lokale milieuproblematiek, met alle rotzooi van dienst.

Kink in de kabel

Dupuis bezit de publicatie-, auteurs- en patrimoniumrechten van Guust, maar een kink in de kabel, een mogelijke flater, zou het nieuwe album nog kunnen verstoren. Isabelle, de dochter van Franquin, heeft nog het moreel recht op de reeks Guust. Ze is slechts vier maanden geleden van dit project op de hoogte gebracht. Zij verwerpt het idee van een overname en beroept zich op uitspraken van Franquin in interviews die tegen een eventuele overname was gekant en dat niemand Guust zou mogen voortzetten na zijn dood. Volgens Focus Vif verzet ze zich met alle macht tegen het nieuwe album. Om dezelfde reden liet ze ook al de spin-off Gastoon na twee delen stopzetten. Die albums uit 2011 en 2012 waren getekend door Simon Léturgie met scenario's van Jean Léturgie en Yann en voerden het jonge neefje van Guust op. Desnoods wil Isabelle deze zaak voor de rechter brengen.

Uitgever Stéphane Beaujean wijst daarentegen op de daden van Franquin die vanaf de jaren 1990 de rechten op zijn figuren verkocht aan het inmiddels door Dupuis overgenomen Marsu Productions en geleidelijk aan van mening zou veranderd zijn. Hij duidt ook dat alle klassieke strips aan populariteit verliezen, behalve als er nieuwe albums van verschijnen, zoals Asterix. Beaujean acht het de plicht van Dupuis om nieuwe albums uit te brengen om de strips die Franquin aan Dupuis toevertrouwde van de vergetelheid te redden. Het contract dat Franquin met Marsu Productions afsloot zou er echter geen twijfel over laten bestaan: hij heeft toen alle rechten op zijn personages verkocht.

Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd.

Bron: Olivier Van Vaerenbergh, Focus Vif / Gert Meesters, Knack Focus © beelden: Dupuis

Hieronder vind je al een eerste gag als voorsmaakje.

Hieronder de cover en de hommagegag uit het Franstalige verjaardagsalbum van 2016.

Deze cartoon van Delaf met zijn personages uit Mooie Navels leek ons ook wel toepasselijk.