Terug naar overzicht

De Dood van Robbedoes in oktober

17 maart 2022 Vooruitblik

Behalve een nieuwe Guust (zie dit bericht) verschijnt in oktober ook een nieuw avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot, en wel door het nieuw samengestelde auteursteam Olivier Schwartz (Piccolo in Veldgroen, Atom Agency, Inspecteur Bayard) op scenario van Sophie Guerrive en Benjamin Abitan. Hun album wordt deel 56 in de reeks, met de titel De Dood van Robbedoes, terwijl de spin-off SuperGroom van Yoann en Fabien Vehlmann misschien zal ophouden na drie delen. Op een van de prijsgegeven pagina's herkennen we trouwens juffrouw Jannie uit Guust.  

Uit het persbericht: "Een nieuw team met tekenaar Olivier Schwartz en scenarioschrijvers Sophie Guerrive en Benjamin Abitan heeft nu de leiding. Dit nieuwe album brengt de twee helden terug naar Korallion, in 1958 door André Franquin en Jean Roba bedacht. Hoewel de elegante tekenstijl van Olivier Schwartz welbekend is — hij tekende al een half dozijn albums bij Dupuis —, zal dit het debuut zijn van het scenaristenduo Sophie Guerrive en Benjamin Abitan. 

Wat is er gebeurd met Robbedoes en Kwabbernoot? De twee journalisten zijn zonder waarschuwing een week te vroeg vertrokken naar Cap Rose, in het zuiden van Frankrijk. Daar onderzoeken ze de heropening van de mythische onderwaterstad Korallion. Vandaag de dag heeft de dochter van de stichter de leiding van Korallion overgenomen en maakt ze er een excentrieke vakantieclub van. Maar het lijkt erop dat ze zo verantwoordelijk is voor de opwarming van het Middellandse Zeebekken en de verschijning van nieuwe bedreigende diersoorten... Gevangen op de bodem van de zee ontdekken Robbedoes en Kwabbernoot al snel de gruwelijke waarheid."

Schwartz illustreerde ook de dubbele cover van Spirou nummer 4381 dat volgende week verschijnt. Het is een verjaardagsnummer voor het eeuwfeest van Dupuis met de eerste pagina's uit het nieuwe verhaal.

 

Een interview met de scenaristen

Wat betekent de reeks Robbedoes en Kwabbernoot voor  jullie?

Guerrive: “Het zijn eerst en vooral jeugdherinneringen, want ik  spendeerde veel tijd in de bibliotheek aan het lezen van Robbedoes. Toen leek  het een tijdloze serie waarin de oude en nieuwere albums door elkaar liepen. Nu  heb ik de serie in haar complexiteit herontdekt en begrijp ik ook alle verbanden  tussen de verschillende delen.”

Abitan: “Voor mij voelt dat hetzelfde. Robbedoes voert mij terug  naar mijn kindertijd. Toen ik de albums herlas, realiseerde ik me pas hoe imposant  de bijdrage van Franquin was, met de zucht naar avontuur, het hoge ritme, de  Belgische stijl en ideeën op elke pagina.”

 

Wat is jullie grootste wens bij deze herneming?

Guerrive: “Een legendarische serie hervatten is altijd een grote uitdaging. Natuurlijk  zouden we graag de serie wat pit geven zonder haar traditie oneer aan te doen.”

Abitan: “Het doel is om echte, hedendaagse avonturen te vertellen. Om de  personages in deze tijd in leven te houden, moet je wat rebels zijn.... maar met  mate!”

 

Hoe schrijven jullie een scenario met twee, en is Olivier Schwartz daar dan ook bij betrokken?

Abitan: “Vooraf bespreken we de grote lijnen en daarna doen we elk ons ding.  Dan komt Olivier op het toneel en verandert soms de tekst waar hij dat nodig vindt.”

Guerrive: “Het is een samenwerking die ook onze uitgever aangaat en hij komt soms  tussen in het proces. We proberen een evenwicht te vinden dat voor iedereen  werkt, omdat iedereen zijn specialiteiten en sterke punten heeft.”

Terug naar overzicht