Terug naar overzicht

Canadese Julie Doucet wint Grand Prix 2022 van Angoulême

16 maart 2022 Awards en prijzen

De kogel is door de kerk voor de Grand Prix 2022 van Angoulême. Van de drie genomineerde vrouwelijke tekenaars wint de Canadese undergroundtekenares Julie Doucet het dit jaar van de andere genomineerden, de françaises Catherine Meurisse en Pénélope Bagieu.

Julie Doucet behoort tot een feministische strekking van auteurs die met belangrijke thema's in de weer zijn. In haar eigen fanzine Dirty Plotte vertelde ze al vanaf 1991 over haar leven, dromen en angsten met vaak voorkomende onderwerpen als seks, geweld, menstruatie en man/vrouw-kwesties. Tot 1998 verschenen twaalf delen. Dat leidde naar diverse albums. Na enkele reizen legde ze zich meer toe op diverse plastische kunsten, zoals collage, poëzie en fotoromans, in bescheiden oplages. Rond 2006 hield ze strips voor bekeken omdat ze dat compleet beu was geraakt, mede omdat ze er onvoldoende geld mee verdiende. Over haar werk verscheen een essayboek, Little Cunt: The Graphic Work of Julie Doucet.

Dankzij haar winst krijgt ze als president van de volgende editie een grote overzichtsexpo en mag ze mee haar stempel drukken op het programma.

Terug naar overzicht