Galaxa 1: Spiegelblind

Tekenaar(s)
Romano Molenaar
Scenarist(en)
Peter Van Gucht
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

In 1972 verscheen het De Rode Ridder-album De Toverspiegel. Daarin liet Karel Biddeloo Johan kennismaken met Galaxa, de Fee van het Licht. Sindsdien kwam ze in 23 albums voor. Vijftig jaar later lanceert Standaard Uitgeverij Galaxa, een spin-off waarin ze de hoofdrol speelt en waarin we meer te weten komen over haar voorgeschiedenis.

Tekenaar Romano Molenaar, scenarist Peter Van Gucht en inkleurder Shirow Di Rosso zijn de creatieve krachten achter de nieuwe reeks Galaxa. Het eerste deel verschijnt in september, deel 2 wordt eind dit jaar verwacht en het afsluitende album van de cyclus is voor begin 2023 gereserveerd. Bij succes wordt de reeks verlengd en vanaf dan legt het team zich toe op complete verhalen per album.

Spiegelblind is de titel van het eerste album dat op 7 september uitkomt. Hierboven staat een promobeeld en een voorlopige cover van het album. En dit is de korte inhoud: "Op jonge leeftijd wordt het weeskind Galaxa opgenomen in een tehuis van de militaire elfenacademie. Haar opleiding verloopt voorspoedig en ze blinkt uit in zowat alle disciplines. Haar carrière in het leger is meer dan beloftevol. Toch ontbreekt het haar aan een echt doel en leeft ze te veel van dag tot dag om het onderste uit de kan te halen. Ze is opstandig, brutaal en koppig, wat de relatie met haar oversten danig onder druk zet. Tenslotte willen die haar talent maar wat graag volop inzetten in het leger, maar vrezen het ongeleid projectiel dat ze is. Het is Galaxa echter zelf niet echt duidelijk waarom ze niet op één lijn wil komen staan. Is dit wel haar weg? Of voorvoelt ze de stormen die haar te wachten staan? Want er is een boosaardige kracht aan het werk die meer weet over wie Galaxa eigenlijk is en wat ze zou moeten worden. En die geen enkel geweld schuwt om haar opmars te stuiten..."

Net zoals in De Rode Ridder zullen we in Galaxa sporen van magie, fantasy en een vleugje sciencefiction te lezen krijgen. Standaard Uitgeverij en de auteurs mikken op een breed en eigenlijk zelfs internationaal publiek dat niet vertrouwd is met De Rode Ridder. Nieuwe lezers moeten zich net zo goed aangesproken voelen om Galaxa een kans te geven. En er is ook aandacht geschonken aan wat vrouwelijke lezers kan interesseren.

Van Gucht is de scenarist van Suske en Wiske en Nachtwacht. Hij heeft ook enkele albums geschreven van De Rode Ridder toen de reeks nog getekend werd door Claus D. Scholz. Van die albums herinneren we ons nog graag de spannende en verrassende wendingen om Johan een kind te laten krijgen bij Bahaals oudere zus Anat, terwijl er een ernstige vertrouwensbreuk kwam tussen Johan en Galaxa. In twee albums gaf van Gucht Galaxa meer diepgang dan in alle decennia daarvoor. Trouwe lezers van De Rode Ridder hoeven hun hart niet vast te houden. Het team bedacht dan wel een nieuwe wereld voor Galaxa met nieuwe nevenpersonages — waaronder drie figuren die Galaxa bijstaan, eentje ervan luistert naar de naam Morgenster — maar oudere lezers moeten er zich in kunnen terugvinden.

Galaxa met een kort kapsel, dat is even wennen. Het verhaal met de toekomstige fee als legerrekruut vraagt daarom. Galaxa zal gepresenteerd worden als een stoer meisje, een tomboy, maar ook met de nodige vrouwelijkheid. Voor Romano Molenaar is zo'n personage niet nieuw. Hij tekent al sinds deel 23 uit 2007 de stripreeks Storm en inmiddels ook de spin-off Roodhaar. Daarnaast heeft hij heel wat comicervaring met bijdrages (covers en of stripverhalen) aan BatmanLady DeathTomb RaiderConan en andere. Dichter bij huis ken je hem misschien ook nog van J.Rom - Force of Gold, een eigentijdsere, meer sf-gerichte spin-off van Jerom, een andere creatie van Willy Vandersteen, die vijf delen duurde. Deels door Galaxa zet hij zijn werk voor de Amerikaanse markt stop. 

Shirow Di Rosso, het pseudoniem van Stef Van Rossem, timmert met opzienbarend steile curve aan de weg als inkleurder van stripverhalen. Hij stond Patrick Cornelis bij voor onder meer Waldin en Wardane en voorzag ook Cornelis' remake van De Toverspiegel van de nodige kleurtjes. Verder in het universum van Willy Vandersteen kleurde hij mee aan De Kronieken van Amoras en was hij de inkleurder van Gerben Valkema's Suske en Wiske-hommage De Vroem-Vroem-Club. Ook Di Rosso stopte recent met enkele van voornoemde reeksen.

De albums zullen 40 pagina's tellen en in softcover verschijnen tegen 7,50 euro. We geven je meteen mee dat het aantal pagina's van De Rode Ridder vanaf volgend jaar eveneens 40 pagina's zullen tellen. Da's dus een katern van 8 pagina's meer dan waarmee Marc Legendre en Fabio Bono het nu al enkele jaren moeten rooien. Zij haalden hun slag thuis om meer te kunnen vertellen per album.

Van de albums komen ook luxes, met name op een iets groter formaat dan het gewone album met halfband linnen rug, het hele verhaal in zwart-wit en 16 bonuspagina's met schetsen. Op de koop toe komt er ook een exclusief Galaxa-beeldje van Parastone met een oplage van 350 exemplaren.

Meer lezen: Galaxa uit De Rode Ridder krijgt eigen stripreeks

Reeks
Galaxa
Deel
1
Pagina's
40 (softcover) • 56 (luxe)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
fantasy
sciencefiction
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
softcover
€ 7,50
luxe met linnen rug, ex libris en schetskatern
€ 99,95