Galaxa uit De Rode Ridder krijgt eigen stripreeks

21 mei 2022 Vooruitblikken

In 1972 verscheen het De Rode Ridder-album De Toverspiegel. Daarin liet Karel Biddeloo Johan kennismaken met Galaxa, de Fee van het Licht. Sindsdien kwam ze in 23 albums voor. Vijftig jaar later lanceert Standaard Uitgeverij Galaxa, een spin-off waarin ze de hoofdrol speelt en waarin we meer te weten komen over haar voorgeschiedenis.

Tekenaar Romano Molenaar, scenarist Peter Van Gucht en inkleurder Shirow Di Rosso zijn de creatieve krachten achter de nieuwe reeks Galaxa. Het eerste deel verschijnt in september, deel 2 wordt eind dit jaar verwacht en het afsluitende album van de cyclus is voor begin 2023 gereserveerd. Bij succes wordt de reeks verlengd en vanaf dan legt het team zich toe op complete verhalen per album.

In dit artikel stellen we de spin-off uitgebreider voor.

Fantasy en sciencefiction

Spiegelblind is de titel van het eerste album dat op 7 september uitkomt. Hierboven staat een promobeeld en een voorlopige cover van het album. En dit is de korte inhoud: "Op jonge leeftijd wordt het weeskind Galaxa opgenomen in een tehuis van de militaire elfenacademie. Haar opleiding verloopt voorspoedig en ze blinkt uit in zowat alle disciplines. Haar carrière in het leger is meer dan beloftevol. Toch ontbreekt het haar aan een echt doel en leeft ze te veel van dag tot dag om het onderste uit de kan te halen. Ze is opstandig, brutaal en koppig, wat de relatie met haar oversten danig onder druk zet. Tenslotte willen die haar talent maar wat graag volop inzetten in het leger, maar vrezen het ongeleid projectiel dat ze is. Het is Galaxa echter zelf niet echt duidelijk waarom ze niet op één lijn wil komen staan. Is dit wel haar weg? Of voorvoelt ze de stormen die haar te wachten staan? Want er is een boosaardige kracht aan het werk die meer weet over wie Galaxa eigenlijk is en wat ze zou moeten worden. En die geen enkel geweld schuwt om haar opmars te stuiten..."

Net zoals in De Rode Ridder zullen we in Galaxa sporen van magie, fantasy en een vleugje sciencefiction te lezen krijgen. Standaard Uitgeverij en de auteurs mikken op een breed en eigenlijk zelfs internationaal publiek dat niet vertrouwd is met De Rode Ridder. Nieuwe lezers moeten zich net zo goed aangesproken voelen om Galaxa een kans te geven. En er is ook aandacht geschonken aan wat vrouwelijke lezers kan interesseren. Of zoals Peter Van Gucht haar aan ons introduceerde: 

"Het is een volkomen nieuw verhaal dat begint in een ver verleden waar de Rode Ridder nog lang niet zal aantreden. Als die in beeld komt — en dat zal hij — zullen beide levensdraden met elkaar verstrengelen, waarbij rekening gehouden wordt met de bekende feiten. Maar alles wordt duidelijk uitgelegd zodat enige voorkennis onnodig is. Galaxa wordt opgevoerd als een sterke vrouw, energiek, zonder vrees. Ze is nog erg jong en een flinke rebel. Ze kent weinig schaamte en is rad van tong. Ik maak me sterk dat ze heel wat vrouwelijke aanhang kan genereren. Het was een hele eer en een nog grotere uitdaging. Ik was meteen overtuigd van het potentieel dat hierin zit, maar dan moet je echt het onderste uit de kan halen. Ik vond het fascinerend om het leven van Galaxa zelf vorm te kunnen geven. Om haar geschiedenis niet te voor de hand liggend te maken, maar toch te doen kloppen met wat de fans van De Rode Ridder er al van kennen. "

Van Gucht is de scenarist van Suske en Wiske en Nachtwacht. Hij heeft ook enkele albums geschreven van De Rode Ridder toen de reeks nog getekend werd door Claus D. Scholz. Van die albums herinneren we ons nog graag de spannende en verrassende wendingen om Johan een kind te laten krijgen bij Bahaals oudere zus Anat, terwijl er een ernstige vertrouwensbreuk kwam tussen Johan en Galaxa. In twee albums gaf van Gucht Galaxa meer diepgang dan in alle decennia daarvoor. Krijgen we ook in Galaxa zo'n wendingen?

"Uiteraard! Bedoeling is dat er voldoende cliffhangers en onverwachte kronkels inzitten om de lezers bij de les te houden en te doen uitkijken naar een volgend album. Ik vond het schrijven erg boeiend. Hopelijk straalt dat af op de reeks."

Trouwe lezers van De Rode Ridder hoeven hun hart niet vast te houden. Het team bedacht dan wel een nieuwe wereld voor Galaxa met nieuwe nevenpersonages — waaronder drie figuren die Galaxa bijstaan, eentje ervan luistert naar de naam Morgenster — maar oudere lezers moeten er zich in kunnen terugvinden. Van Gucht hierover:

"Ik heb bij het schrijven Karel Biddeloo in het achterhoofd gehouden. Voor mij is hij — meer dan Willy Vandersteen — de auteur van De Rode Ridder waarin Galaxa verscheen. Er wordt dus geregeld een zwaard getrokken, een monster bestreden en hier en daar een beetje geshockeerd. Ook qua sfeer en zelfs taalgebruik heb ik me laten beïnvloeden. Toch is het geen copy/paste. Ik ben grote fan van zijn haast pulpachtige aanpak, maar wij zijn met Galaxa voor een iets volwassener, rijkere uitgave gegaan, wat voor alle duidelijkheid niets met de inhoud te maken heeft. De scenario’s van Biddeloo zijn qua inventiviteit trouwens een grote inspiratiebron. Wat wel een belangrijk verschil maakt, is dat er een duidelijke rode draad doorheen de albums zal lopen, wat minder het geval was bij de oude De Rode Ridder-verhalen. De virtuoze tekeningen van Romano en het magnifieke kleurwerk van Shirow Di Rosso maken er verder een filmisch epos van. Ik geloof dat de fans niet teleurgesteld zullen zijn. "

Hierboven: Leaflet van de salesafdeling van Standaard Uitgeverij voor boekhandelaars.

Sprekende ogen

Galaxa met een kort kapsel, dat is even wennen. Het verhaal met de toekomstige fee als legerrekruut vraagt daarom. Galaxa zal gepresenteerd worden als een stoer meisje, een tomboy, maar ook met de nodige vrouwelijkheid. Voor Romano Molenaar is zo'n personage niet nieuw. Hij tekent al sinds deel 23 uit 2007 de stripreeks Storm en inmiddels ook de spin-off Roodhaar. Daarnaast heeft hij heel wat comicervaring met bijdrages (covers en of stripverhalen) aan Batman, Lady Death, Tomb Raider, Conan en andere. Dichter bij huis ken je hem misschien ook nog van J.Rom - Force of Gold, een eigentijdsere, meer sf-gerichte spin-off van Jerom, een andere creatie van Willy Vandersteen, die vijf delen duurde. Deels door Galaxa zet hij zijn werk voor de Amerikaanse markt stop. Molenaar over die stopzetting en Galaxa's look:

"Het stopzetten van mijn werk voor de Amerikaanse markt heeft deels met Galaxa te maken gehad. Op een gegeven moment kom je tot een beslissing door meerdere factoren die elkaar versterken. Na vijfentwintig jaar heb ik alles gedaan wat ik wilde en dan is het tijd om naar andere projecten te kijken.
Het idee om van Galaxa een stoere dame te maken kwam niet van mij, maar ik denk dat ze die kant van haar graag wil laten zien. De uiteindelijke look op papier kwam wel van mijn hand, maar uiteraard in overleg met het team. We hebben een aantal meetings gehad om te zoeken naar een cool design, maar ook een herkenbare look voor Galaxa te bedenken die er uitspringt. Dit heeft met idee, vorm en inkleuring te maken. Voor haar look hebben we zeker gekeken naar de originele Galaxa van Karel Biddeloo. Vooral de sprekende ogen moesten ook bij haar nieuwe look terugkomen. De uitstraling moest wel internationaler zijn dan voorheen. Qua leesbaarheid zijn we wat meer binnen de kaders gebleven."

Shirow Di Rosso, het pseudoniem van Stef Van Rossem, timmert met opzienbarend steile curve aan de weg als inkleurder van stripverhalen. Hij stond Patrick Cornelis bij voor onder meer Waldin en Wardane en voorzag ook Cornelis' remake van De Toverspiegel van de nodige kleurtjes. Verder in het universum van Willy Vandersteen kleurde hij mee aan De Kronieken van Amoras en was hij de inkleurder van Gerben Valkema's Suske en Wiske-hommage De Vroem-Vroem-Club.

Hierboven kan je een making-of-filmpje bekijken met tussenstappen die hij verrichtte voor de inkleuring van de cover. Dat begint met het samenbrengen van verschillende tekeningen van Romano Molenaar. Vervolgens worden de basiskleuren of "flats" aangebracht. Dan volgen de schaduwen en het licht. Verdere afwerking van de achtergrond. En als laatste fase komen alle elementen samen die op elkaar worden afgestemd.

Ook Di Rosso stopte recent met enkele van voornoemde reeksen.

"Er waren te veel deadlines die te dicht bij mekaar stonden en ik moest een beslissing nemen. Ik heb altijd al met Romano willen samenwerken en dat maakte de keuze wat makkelijker. Na zeven albums van De Kronieken van Amoras wou ik ook eens iets anders proberen. Het is altijd leuk om samen met getalenteerde mensen iets te maken. Het is ook een kans om te leren uit deze samenwerking. Het kan in de loop van de tijd alleen maar beter worden."

Hierboven: Een verzamelaar laat voor zijn privécollectie tekeningen maken van Johan, Galaxa en Demoniah door verschillende tekenaars in binnen- en buitenland. Meer dan een jaar geleden stelde Romano de drie personages uit De Rode Ridder zo voor op de linkerafbeelding. Ook Shirow Di Rosso werd gevraagd voor deze collectie en hij kwam met een even dynamische opstelling op de proppen (rechterafbeelding).

40 pagina's, luxe en een beeldje

Hieronder vind je een preview van de eerste 10 pagina's uit deel 1 zonder de tekstballonnen. De albums zullen 40 pagina's tellen en in softcover verschijnen tegen 7,50 euro. We geven je meteen mee dat het aantal pagina's van De Rode Ridder vanaf volgend jaar eveneens 40 pagina's zullen tellen. Da's dus een katern van 8 pagina's meer dan waarmee Marc Legendre en Fabio Bono het nu al enkele jaren moeten rooien. Zij haalden hun slag thuis om meer te kunnen vertellen per album.

Van de albums komen ook luxes, met name op een iets groter formaat dan het gewone album met halfband linnen rug, het hele verhaal in zwart-wit en 16 bonuspagina's met schetsen. Verkoopprijs: 99,95 euro. Vooruitbestellen kan tot 6 juni bij je stripspeciaalzaak, want de oplage ervan moet nog vastgelegd worden.

Op de koop toe komt er ook een exclusief Galaxa-beeldje van Parastone met een oplage van 350 exemplaren. De verkoopprijs, hoe het eruit zal zien en andere info is voor een latere update.

Ons eigen Galaxa-project

Tot slot laten we je nog graag weten dat we in het najaar een eigen omkadering rond heldin Galaxa presenteren, naar het voorbeeld van wat we met Robert en Bertrand hebben gedaan. Alle verschijningen van Galaxa in De Rode Ridder zullen we met een eigen team bespreken en je zal heel wat uiteenlopende versies van Johan, Galaxa en Demoniah door andere tekenaars zien passeren.