Nieuwe kleureneditie Kuifje: De Sigaren van de Farao

21 mei 2022 Vooruitblikken

Net zoals er van Kuifje in het Land van de Sovjets, Kuifje in Congo (enkel digitaal) en Kuifje in Amerika in de voorbije jaren edities verschenen met de oude tekeningen die voor het eerste werden ingekleurd, staat in oktober 2022 een gelijkaardige versie gepland van De Sigaren van de Farao.

Het album verschijnt bij Moulinsart/Casterman in het Nederlands, Frans en Engels en maakt gebruik van de strippagina's die oorspronkelijk verschenen in Le Petit Vingtième in 1932 tot 1934 die dus voor het eerst worden ingekleurd. Het album zal 144 pagina's tellen, waarvan 124 in kleur. Kuifje- en Hergé-kenner Philippe Godin verzorgt het voorwoord.

Nieuwe naam voor Moulinsart en volgende projecten

Moulinsart, het rechtenbedrijf achter het werk van Hergé en Kuifje, verandert trouwens van naam. Het zal door het leven gaan als Tintinimaginatio. Moulinsart wou het merk Tintin (Kuifje) terug in de naamgeving. Die naam is bekender dan het kasteel Molensloot (Moulinsart in het Frans) dat in allerlei vertalingen telkens een andere naam heeft. Tintin is zowel in het Frans als Engels een bekendere naam. Enkel als uitgeverij zal het label Moulinsart blijven bestaan.

De toevoeging "imaginatio" moet dan weer de nieuwe doeleinden vertalen in de virtuele - en andere verbeeldingswerelden. De ambitie is om de wereld van Kuifje op alle mogelijke manieren te laten voortleven.

Enkele van de nieuwe plannen voor 2023 sommen we hieronder op.

  • In het Frans verschijnt een rijkelijk geïllustreerd lexicon, Tintin de A à Z, van de Franse filmmaker Patrice Leconte (Les Bronzés, Maigret). Er waren ooit gesprekken met het plan dat hij een Kuifje-film zou regisseren.
  • Nog een ander alfabetboek zal in het Engels verschijnen, geschreven door Kuifje-kenner Michael Farr.
  • In samenwerking met Hachette zullen twee Franstalige verzamelreeksen over auto's in de reeks Kuifje verschijnen. De ene reeks gaat over Europese wagens, de andere over Amerikaanse auto's.
  • La Grande Aventure du Journal Tintin uit 2016 krijgt een opvolger. In 2023 verschijnt een tweede bundel met korte verhalen en gags uit het weekblad Kuifje door een plejade aan bekende stripmakers. Lees er hier meer over. De tweede bundel zal zo'n 77 pagina's tellen.
  • Het kwartaalblad Tintin, c'est l'aventure, met allerlei reportages in samenwerking met Geo, blijft gewoon doorlopen. In elk nummer tekent een andere striptekenaar een eigen interpretatie van Kuifje. Voor nummer 12 wordt dat Cosey (Jonathan).
  • Er is ook een project rond een uitgave in samenwerking met het Europees Ruimtevaartagentschap ESA en andere speciale uitgaven, samenwerkingen en divers meer.

In samenwerking met Hachette Collections lanceert Moulinsart eind dit jaar of begin volgend jaar in Frankrijk een collectiereeks waarbij kopers of abonnees elke week een onderdeel krijgen van de Jeep uit Raket naar de Maan om die zelf te kunnen bouwen op schaal 1/8. Bij de onderdelen hoort telkens een boekje met artikelen over de Jeep en gedetailleerde montage-instructies. Nummer 1 van de collectie zal 1 euro kosten, nummer 2 kost 5,99 euro en vanaf nummer 3 betaal je 11,99 euro. Hoeveel nummers er verschijnen, weten we niet. Deze reeks is niet te koop in andere landen.

En voorts wordt er gewerkt aan een immersive avontuur in Parijs, met name in het Atelier des Lumières, een digitaal kunstencentrum. Daar zal je vaak 21 oktober 2022 tussen gigantische reuzeprojectie kunnen wandelen of je te midden diverse animaties bevinden. Het œuvre van Hergé en de bekendste personages uit de reeks Kuifje zullen er aan bod komen in beeld en klank.

Over klank gesproken, na vijf radiohoorspelen van Kuifje-avonturen bereiden France Culture en Moulinsart een "concertfictie" voor van Kuifje in Tibet. Ook dit wordt een nieuw hoorspel, maar deze keer kan een publiek de opnames bijwonen met acteurs, geluidsmakers en muzikanten voor een heus hoorspel met concert. De opnames gaan in Parijs door op 17 maart 2023 die later op het radiokanaal van France Culture en online te beluisteren zullen zijn.

Wereldwijde schattenjacht in 2029

In 2029 is Kuifje een eeuweling. Daar wordt nu al op geanticipeerd. Vernieuwende projecten dringen zich op. Een ervan is een echte schattenjacht waarbij Moulinsart in zee gaat met het Belgische Lubee, gespecialiseerd in spellen en schattenjachten. Het Kuifje-schattenjachtspel vol raadsels, valstrikken, geheimen en mysteries zal wereldwijd gelanceerd worden.

De schat zelf is geïnspireerd op het werk van Hergé: "Een ontzettend kostbaar, uniek voorwerp dat natuurlijke (minerale of metalen) wonderen van onze planeet bevat. Om te slagen in de uitdaging en de fameuze sleutel te winnen moet de avonturier-deelnemer ergens ter wereld de code vinden die toegang geeft tot de schat." Naar het toonbeeld van de Olympische vlam zal de schat overal ter wereld rondreizen en te bezichtigen zijn met een bijkomende boodschap van vrede, plezier en vriendschap.