Galaxa 3: Het Spoor van de Duivel

Tekenaar(s)
Romano Molenaar
Scenarist(en)
Peter Van Gucht
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Dit smaakt naar meer!

Na het verslaan van de reusachtige cycloop, haar overwinning op de Scorpiaz en het overleven van het strakke regime in het ijskoude strafkamp onder leiding van haart rivale Agena, is Galaxa na een gevangenenopstand ontsnapt en vlucht ze samen met medegevangene Umbriël naar Tyriffa. Ongemerkt gaat dit niet, want er staat een prijs op haar hoofd en premiejagers doen pogingen Galaxa te overmeesteren. Bovendien is de reis naar het verre westen ook niet zonder gevaren, want de zee herbergt nietsontziende slangenmonsters en over land moeten ze het land van de slinkse Dorian doorkruisen.

Waar de eerste twee verhalen nog enigszins complementair aan elkaar waren, zowel qua plotverloop als de ontwikkelingen van de karakters, hebben Romano Molenaar en Peter Van Gucht in Het Spoor van de Duivel — het derde, afsluitende deel van deze cyclus — meer gelaagdheid en diepgang in het verhaal aangebracht. Ze tillen daarmee het geheel naar een hoger niveau. Galaxa heeft haar grijze strijderspak ingeruild voor simpele vluchtkleding en moet uit handen zien te blijven van premiejagers en andere vijanden. Vaak lukt dit door een eenvoudig zwaardgevecht, maar meer dan ooit krijgt ze controle over haar pas ontdekte zonnekracht. En dat komt goed uit! Diverse machthebbers krijgen door dat Galaxa zomaar eens een uitverkorene kan zijn, en proberen haar voor hun karretje te spannen. Ondanks Galaxa’s koppige en destructieve karakter, laat ze zich nauwelijks beïnvloeden en kiest ze haar eigen pad. Een mooie ontwikkeling, maar ook eentje dat nog meer weerstand bij haar tegenstanders oproept. 

In dit album wordt tevens meer duidelijk over de jeugd van Galaxa. De makers hebben ervoor gekozen haar ouders te introduceren en de rol die zij hebben gespeeld in het verleden. Interessant! Bovendien wordt inzichtelijk wie de gemaskerde onbekende is en waarom haar leidinggevenden haar proberen tegen te werken. Aan Van Gucht de taak om deze gekozen richting overzichtelijk te houden en er geen complex scenario van te maken, omdat er dan veel lezers zouden afhaken. Vooralsnog is het goed te volgen.

Het basisidee van mister Willy Vandersteen, de levendige tekeningen van Romano Molenaar, het doordachte scenario van Peter Van Gucht en de spot-on inkleuring van Shirow Di Rosso: het klopt en doet deze cyclus staan als een huis. Laten we hopen dat dit drieluik haar weg naar de lezers zal vinden, en dat het talentvolle team makers vervolgens de vrije hand krijgt om Galaxa verder uit te werken richting de bijzondere Fee van het Licht zoals velen haar kennen. Deel 4 en 5 staan in ieder geval al op de planning, dus dat is een veelbelovend uitzicht. Dit smaakt naar meer!

MADS BRUYNESTEYN

Reeks
Galaxa
Deel
3
Pagina's
40
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
fantasy
Extra
slot van de cyclus
Prijs
€ 7,50