Galaxa 2: Scherven in het Donker

Tekenaar(s)
Romano Molenaar
Scenarist(en)
Peter Van Gucht
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

In goede handen

Haar overwinning tegen de cycloop — met hulp van onbekende (zon)krachten — hebben Galaxa populair gemaakt bij de bevolking van het eerste elfenland Dryadallis. Toch besluit vrouwe Zaniah haar gevangen te nemen wegens insubordinatie. Haar straf is opnieuw een gevecht tegen een gevaarlijk, onverslaanbaar monster, en ook ditmaal komt ze als winnares uit de strijd. Echter legt ook deze winstpartij haar geen windeieren, want ondanks deze overwinning en de belofte op vrijheid, wordt ze naar een afgelegen, ijskoude gevangenis gestuurd, die wordt gerund door een oude bekende van Galaxa. 

Er zitten enige gelijkenissen in de plotlijnen van deel 1 (Spiegelblind) en dit vervolg (Scherven in het Donker), maar ook in dit tweede album gooien Romano Molenaar en Peter Van Gucht hoge ogen. Hoewel er enkele flashbacks zijn naar haar jonge jeugd, leren we vooral een jongvolwassen Galaxa kennen. De leiders van het land hebben grote verwachtingen van haar, en men vermoedt zelfs dat ze een uitverkorene is, maar alvorens ze haar status mag waarmaken, dient ze zichzelf wel eerst te bewijzen. Het is dan ook gek dat ze ogenschijnlijk door de bewindvoerders wordt gehinderd. En wie is de gemaskerde gedaante die haar in de gaten houdt en bevelen geeft om haar tegen te werken? Bovenal: waarom? Hebben haar mysterieuze krachten er wellicht iets mee te maken?

Veel is dus nog onbekend, en hoe ze uiteindelijk geraakt tot de vrouw die we kennen uit De Rode Ridder is nog vrij onduidelijk, maar dat het oorsprongverhaal van Galaxa bij Van Gucht en Molenaar in goede handen is, bewijzen ze wel met de eerste twee delen uit dit drieluik. Het verhaal zit boordevol actie, het tempo heeft een goede snelheid en het kent voldoende prikkelende wendingen.

De losse tekenstijl van Romano Molenaar is even wennen, maar het stoere, strijdbare uiterlijk van Galaxa heeft hij knap weten over te brengen. De jeugdige Galaxa is brutaal, gedurfd en genadeloos sluw. De grijze kleuren van Shirow Di Rosso zorgen allerminst voor een grijs personage. Ze draagt het verhaal met verve. Ook de overige karakters bieden genoeg diepgang om nieuwsgierig te maken en zijn eveneens puik uitgewerkt door de auteurs. Ja, dit ziet er goed uit. Hopelijk krijgen ze de kans en het publiek om de jonge Galaxa verder uit te pluizen. Het slot van de trilogie is verschenen in maart 2023 en de delen 4 en 5 met complete verhalen komen er alvast ook aan.

MADS BRUYNESTEYN

Reeks
Galaxa
Deel
2
Pagina's
40 (softcover) • 56 (luxe)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
deel 2 van trilogie
Prijs
softcover
€ 7,50
luxe met linnen rug, ex libris en schetskatern
€ 99,95