Het Keizerrijk Trigië integraal 6

De Gestolen Formule - De Vloek van de Mummie - De Voorspelling van Narri - De Microscopische Wereld - Het Geheim van de Abandon-burcht - De Planeet der Ballingen - Het Complot - Het mysterie van de Tarron-maan

Tekenaar(s)
Don Lawrence
Scenarist(en)
Mike Butterworth
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum

Verlichte despoot

Nog één deel te gaan en dan is de integrale editie van Trigië door Don Lawrence afgerond. Alle door Lawrence getekende verhalen over de opkomst en ondergang van het keizerrijk Trigië zijn dan compleet en opnieuw uitgegeven. Helaas zijn de tekenaar en scenarist Mike Butterworth hier geen getuige meer van. Zij overleden respectievelijk in 2003 en 1986.

Deze wederom zeer goed verzorgde uitgave bevat maar liefst negen korte verhalen en een uitgebreid dossier waarin elke verhaal wordt toegelicht. Daarnaast bevat het een overzicht van de verschillende diersoorten op de planeet Elekton. Het eerste verhaal, De Gestolen Formule, gaat over een geheime formule die door wetenschapper Perik is ontdekt. Het zorgt ervoor dat een persoon in water kan veranderen. Wanneer deze formule in verkeerde handen valt, kunnen de problemen niet te overzien zijn. Het verhaal verscheen voor het eerst in 1972 in Engeland en de vertaling in het Nederlands verscheen in 1975. Hoewel het dus al ruim vijftig jaar oud is, getuigt het nog altijd van de grote klasse van Don Lawrence. De andere acht verhalen dateren uit dezelfde periode en hoewel het fictie is dat zich afspeelt op een andere planeet, benadert Mike Butterworth de huidige realiteit op een manier die hij zelf waarschijnlijk niet had verwacht. Keizer Trigo moet voor een held doorgaan, maar met de wetenschap en het inzicht van nu zou hij ook beschouwd kunnen worden als een verlichte despoot. Opstandelingen tegen zijn regime verschijnen regelmatig in een van de verhalen en een enkele keer staat de beul al bijna klaar om het lot van zijn trawanten te bezegelen.

Naarmate de jaren vorderen, merk je wel dat de tekenkunsten van Don Lawrence begin jaren 1990 op hun grafisch hoogtepunt waren. De covers die hij toen maakte voor de heruitgave van de Trigië-albums voor uitgeverij Big Balloon behoren tot zijn beste werk. Gelukkig worden deze ook steeds opgenomen in de integrale uitgaven.

Nu het einde van deze intergrale in zicht is, hopen we dat de ultieme, complete, integrale Storm-editie er ook gaat komen.

DAI HEINEN

Reeks
Het Keizerrijk Trigië
Deel
integraal 6
Pagina's
192
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
complete verhalen met dossier, deel 6 van zevendelige reeks
Prijs
hardcover
€ 34,95
luxe met stofomslag van Romano Molenaar en ex libris (200 exemplaren)
€ 89,95