De Slang en de Speer 2: Leeg-Huis

Tekenaar(s)
Hub
Scenarist(en)
Hub
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Goed Scherp Oog

In eerste instantie zou De Slang en de Speer een drieluik worden, maar na het succes van het eerste deel bereikte ons het nieuws dat schrijver en tekenaar Hub had besloten dat zijn nieuwe reeks een vijfdelige reeks ging worden, met een lager en stabieler aantal pagina's voor de volgende delen. Dat verklaart ook waarom het verteltempo lager is geworden en het deze keer vooral gaat over de jeugdjaren van verenhandelaar anex speurneus Speer-Oog. Zijn schoolperiode wordt gekenmerkt door belevenissen die veel mensen in de tijd zullen herkennen van uit hun eigen jeugd. De eerste keer dingen uitproberen en boze blikken proberen te voorkomen bijvoorbeeld. Een van zijn vrienden gaat al op jonge leeftijd naar een soort van klooster en vele jaren later is juist hij degene die Speer-Oog vraagt zijn onderzoek in te stellen. De titel verwijst deze keer naar een andere klasgenoot, Leeg-Huis. Waarom hij zo genoemd wordt, laat zich raden. Hij en Speer-Oog hebben in hun schooltijd iets gehoord wat ze vele jaren later niet zijn vergeten.

In het eerste deel vonden we dat Hub veel lijntjes uitzette en de vele personages kostten moeite om uit elkaar te houden. Door het lagere tempo krijgen de diverse personages nu meer tijd en raken we ook niet meer de draad kwijt. Wat volgt is een goed leesbaar en aangrijpend verhaal.

Na Quetzalcoatl van Jean-Yves Mitton en Simon Rocca is dit pas de tweede historische reeks over Midden- en Zuid-Amerikaanse volkeren die ons dermate goed bevalt dat we nu al uitkijken naar de volgende delen. Niet dat we andere reeksen willen uitsluiten, maar over deze boeiende periode verschijnt niet heel veel. En als er dan wat verschijnt gaat het eerder over schatzoekers of piraten die op jacht zijn naar goud.

Hopelijk laat Hub ons niet te lang wachten en volgt deel 3 weer aan het einde van het jaar. Uitgeverij Silvester bewijst weer dat ze een goed Scherp Oog hebben hebben voor personages als Speer-Oog in het grote aanbod van reeksen dat jaarlijks verschijnt.

DAI HEINEN

Reeks
De Slang en de Speer
Deel
2
Pagina's
112 (hardcover) • 128 (luxes)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
geschiedenis
thriller
Extra
deel 2 van vijfdelige reeks
Prijs
hardcover met stofomslag en A3-kunstdtuk
€ 29,95
collector's edition met andere cover, linnen rug, schets- en artdossier en ex libris (250 exemplaren)
€ 79,95
deluxe edition met andere cover, linnen rug, schets- en artdossier, twee ex librissen en gesigneerde wandplaat (50 exemplaren)
€ 149,95