Ring Circus

Tekenaar(s)
Cyril Pedrosa
Scenarist(en)
David Chauvel
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

... And The Circus Leaves Town

De vrienden Jerold en Anthonin zou je nog het best onder de noemer vrolijke klaplopers kunnen catalogeren. Hard werken is aan het duo niet echt besteed en nadat Jerold zich het hoofd op hol heeft laten brengen door de knappe amazone Blanche, sluiten ze zich aan bij het Ring Circus. Dat zit in zwaar water en de directeur neemt ten einde raad het aanbod aan om enkele voorstellingen te gaan spelen in Ruskovia. De weg daarnaartoe is geplaveid met mysteries, ongevallen, romances, een ontluikend politiek zelfbewustzijn en wat slapstick en de verschillende personages worden voortdurend geconfronteerd met hun eigen verleden en tekortkomingen. De wat onverwachte apotheose legt duidelijk linken met de Russische revolutie van de vroege twintigste eeuw, maar dat de wereldbrand van 14-18 dan geen plaatsje krijgt, vonden we wat vreemd. De auteurs kiezen dus voor de tijd- en grenzeloze aanpak, al wordt er wel occasioneel gehint naar de actuele gebeurtenissen uit die periode.

De oorspronkelijke vierdelige reeks verscheen al tussen 1998 en 2004, maar kende nog nooit een Nederlandse vertaling, onder meer door de wat lauwe Franse respons. Silvester maakt nu dit gemis goed door de vier albums als een dikke integrale op de markt te brengen.

David Chauvel heeft zich in de loop van de jaren ontpopt tot scenarist van de betere B-reeksen, maar is hier nog wat zoekende. Hoewel hij soms wel in de val trapt van de typische circusclichés, weet hij toch een sfeer op te roepen die wat doet denken aan de HBO-reeks Carnivàle of het Suske en Wiske-buitenbeentje De Circusbaron.

Tekenaar Cyril Pedrosa heeft met Drie Schimmen en Portugal ondertussen al een paar stemmige toppers achter zijn naam staan, maar in dit jeugdwerk is hij nog wat op zoek naar een eigen smoel. Vooral zijn inkleuring laat nogal eens te wensen over en dat wordt pijnlijk duidelijk gemaakt als in het vierde deel colorist Christophe Araldi de honneurs waarneemt en de strip naar een hoger niveau tilt.

Al bij al is dit een entertainend vierluik geworden dat ons — ondanks enkele schoonheidsfoutjes — een kleine twee uur onderdompelde in de grote en kleine kanten van het circusleven. De vele zijsporen bleven daarbij niet onbewandeld en dat alles zorgde voor een meer dan aangename leeservaring.

Voor de soundtrack bij dit album kan je op zoek naar de obligate accordeonmuziek of het bijhorende balorkestje, maar wij raden toch Kyuss’ ... And The Circus Leaves Town aan: heavy én met dat diepdonker randje dat altijd onderhuids aanwezig is.

Reeks
Ring Circus
Pagina's
192 (hardcover) • 200 (collector's edition)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
hardcover met stofomslag en A3-kunstdtuk
€ 49,95
collector's edition met andere cover, linnen rug, schets- en artdossier en ex libris (100 exemplaren)
€ 99,95