Conquests 6: Adonaï

Tekenaar(s)
Bertrand Benoît
Scenarist(en)
Jean-Luc Istin
Nicolas Jarry
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Goooooooood morning Adonaï!

De aarde is om zeep. Het laatste restje mensen verzamelde zich per continent in vijf grote armada’s en trok het heelal in. Elke ruimtevloot trok naar een exoplaneet die al bevolkt is door een of meerdere intelligente levensvormen. Dit betekent maar één ding: er is leven mogelijk voor de mens. De anderen moeten gewoon maar wat opschuiven. De Russen weken met hun ruimtevloot uit naar de planeet Adonaï. Ondanks de veelbelovende naam is het er de hel. De hele planeet is overwoekerd door een gigantisch oerwoud dat zich niet laat temmen. Gerooide stukken herstellen zich volledig in amper een paar maanden. In die jungle wonen de Adoniërs. Het zijn vriendelijke aliens die de aangemeerde Russen laten sukkelen. Maar een deel onder hen, de Kameleons, wil de Russen direct weg en vermoorden hen in een vuile guerillaoorlog. Het vervelende is dat de Kameleons niet te onderscheiden zijn van de Adoniërs. Het aangemeerde kolonisatieleger heeft het dus niet onder de markt in een uitzichtloze oorlog. Boven hen zweven de andere ruimteschepen in een baan rond de planeet, ongeduldig wachtend tot hun nieuwe thuis veilig genoeg is.

De conceptreeks Conquest is een goede serie. Het uitgangspunt is kristalhelder en biedt ruimte genoeg om steeds een verrassend verhaal te vertellen. De initiële cyclus van vijf exoplaneten was meer dan uitstekend. Vijf nieuwe planeten en strips worden nu aan de reeks verbonden. De eerste nieuwe is Adonaï. Je moet al van een andere planeet komen om niet de parallellen te zien met de Vietnamoorlog. Gelukkig verweven de scenaristen Jean-Luc Istin en Nicolas Jarry er ook nog wat Russische humor en misgroeid communistisch gedrag in. Het maakt van deze Adonaï een al bij al aardige kolonisatiestrip.

Tot onze verbazing kreeg dit album op een Franstalige stripforum de hoogste lezerswaardering van alle delen. Zo gek krijgen ze ons niet — het vorige deel, Enorus, was bijvoorbeeld wel helemaal ons ding. Daarvoor zijn de tekeningen van Bertrand Benoît (Dwergen, Brocéliande, Elfen, Orks & Goblins) net iets te comicgeïnspireerd. De spieren van de macho’s zijn ons te opgepompt en de rest van de lucht ging iets te veel in de boezems van de dames. Smaken, hé. Gelukkig maakte Kyko Duarte het storyboard en verzorgde Olivier Héban ook voor dit deel de inkleuring, waardoor de eenheid binnen de reeks bewaard is gebleven.

Adonaï is dus het beste deeltje uit de reeks volgens de vele lezers van een Frans forum. Voor ons is deze kolonisatie net niet origineel genoeg. Over één ding zijn we het wel unaniem eens: Conquest blijft een reeks om te volgen.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Conquests
Deel
6
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95