Saboteuses 1: Needle

Tekenaar(s)
Thomas Du Caju
Scenarist(en)
Jean-Claude van Rijckeghem
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Goed gesmeerde tandem

Paulette Kincaid verloor haar vader tijdens een van de Duitse bombardementen op Londen. Haar Franse moeder verliet jaren daarvoor al het gezin zodat Paulette als tiener er feitelijk alleen voor komt te staan. Ze vindt onderdak en werk bij haar tante die een kledingzaak uitbaat. Het naaiwerk in de winkel kan Paulette maar matig boeien en de relatie met de tante is ook niet bepaald hartelijk. Wanneer een jonge vrouw op het voetpad dreigt te bevallen vraagt de achttienjarige Paulette aan een militair om de vrouw met zijn jeep naar het ziekenhuis te brengen. Nadat hij weigert, vordert Paulette de jeep op hardhandige wijze op. Niemand twijfelt eraan dat deze drieste actie niet zonder gevolgen zal blijven. Haar gedurfde optreden voor de goede zaak heeft echter indruk gemaakt op een Britse officier van de geheime dienst. Paulette krijgt de kans om een opleiding te volgen bij het Special Operations Executive (SOE). Als ze slaagt, zal ze als geheim agente naar Frankrijk gestuurd worden om daar het verzet te coördineren. Wat het jonge meisje aan maturiteit ontbreekt, maakt ze dan weer goed met haar schietkunsten, improvisatietalent en durf. Tegen de verwachtingen van haar medestudenten en drilsergeant in slaagt Paulette toch in de opleiding. Ze wordt saboteuse onder de codenaam Needle...

Na Betty & Dodge, Little England en De Muizen van Leningrad slaan Jean-Claude Van Rijckeghem en Thomas Du Caju de handen in elkaar om een stripverhaal rond de Tweede Wereldoorlog te maken. Dat beide auteurs op dit gebied inmiddels een goed gesmeerde tandem vormen, hoeven we niet meer in de verf te zetten. Een verhaal rond het verzet staat altijd garant voor de nodige spanning en een stevige portie actie en drama. Van Rijckeghem portretteert in sneltempo het personage van Paulette: jong, knap, impulsief, intelligent, een tikkeltje arrogant, maar met het hart op de juiste plaats. We zijn meteen mee met het personage dat na de korte harde opleiding als geheim agente losgelaten wordt in een door de nazi’s bezet Frans dorpje. We volgen het meisje dat ondanks haar tekortkomingen groeit in alles wat ze doet. Elke actie van het verzet heeft namelijk gevolgen. Soms zijn die gevolgen oneindig veel groter dan gedacht of dan de bedoeling was. Wat kan een meisje van achttien jaar emotioneel dragen?

Thomas Du Caju heeft inmiddels zijn sporen als tekenaar ruimschoots verdiend. Zijn herkenbare tekenstijl weet ons keer op keer te bekoren. In veel van zijn vrouwelijke hoofdpersonages valt altijd wel een vleugje Betty te herkennen. Bewust of onbewust, we kunnen daar bezwaarlijk iets op tegen hebben. De inkleuring, lichteffecten en decors ademen sfeer uit. Met name de scènes die zich in het donker afspelen, zijn bijzonder knap! Uiteraard sluipt er her en der ook nog een vliegtuig, Jeep of Kübelwagen ten tonele, de kers op de taart zullen we maar zeggen.

Dit eerste deel van Saboteuses wist ons vanaf de eerste pagina’s te overtuigen en stelde geen seconde teleur. Bovendien blijven we achter met een cliffhanger van formaat. We kunnen alleen maar hopen dat we niet te lang op het vervolg moeten wachten. Silvester verzorgde de mooie hardcoveruitgave en heeft na Du Caju's Vleugels van Hoop blijkbaar de smaak te pakken. Hun fonds zit dan ook boordevol kwalitatieve reeksen rond de Tweede Wereldoorlog.

JACKY CORNELIS

Reeks
Saboteuses
Deel
1
Pagina's
48 (hardcover) • 64 (luxe)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
deel 1 van tweeluik en zesdelige reeks
Prijs
hardcover
€ 19,95
luxe met linnen rug, andere cover, schets- en artdossier en ex-libris (100 exemplaren)
€ 49,95