Bastaards

Tekenaar(s)
Trish Forstner
Scenarist(en)
Tony Fleecs
Uitgeverij
Menlu
Verschijningsdatum

Krop top

Als we ooit 1984-gewijs aan een of andere psychologische foltering moeten onderworpen worden, is onze zwakke plek niet ver te zoeken: beestjes. Terwijl we haast immuun zijn voor de miserie die mensen (M/V/X) elkaar kunnen aandoen, worden we ongelooflijk week als een of ander diertje het lijdend voorwerp is. De moeder van Bambi, de strip van Nick Abadzis over ruimtehond Laïka of tearjerktopper Hachiko, A Dog’s Story... telkens weer jagen we er noodgedwongen de jaarvoorraad Kleenex van de gemiddelde relatietherapeut door.

Toen onze opperpief — volledig vertrouwd met ons week hartje — met een sadistische grijns deze Bastaards in onze richting schoof, wisten we al hoe laat het was. Gelukkig wist hij niet dat we een halfjaar geleden het album al in de originele versie (onder de titel Stray Dogs) gelezen hadden. Nee, deze keer zou die krop niet tot in onze keel raken... Wij waren voorbereid!

We zitten weer in dat ene afgelegen huisje langs een drukke highway. De tuin is groot, de typische porch lijkt uitnodigend. De setting oogt welhaast Disneyaans en we zien een roedel honden passeren, waarbij elk exemplaar zijn eigen karaktertje heeft. Het baasje zorgt goed voor hen: de beestjes zijn weldoorvoed, ze genieten van elkaars gezelschap en regelmatig wordt de bonte bende uitgebreid met een nieuwe aanwinst. Maar er is ook die ene kamer, die kamer die verboden terrein is voor hen. Wat als de nieuwsgierigheid het wint van hun onderdanige gehoorzaamheid en hun slecht geheugen?

De insteek deed ons van heel ver wat denken aan Beasts of Burden van Evan Dorkin en Jill Thompson, een reeks die we ook te pas en te onpas pitchen bij iedereen die het horen wil.

Veel willen we over de plot van deze Bastaards niet kwijt, maar weet wel dat Tony Fleecs een verhaal op papier heeft gezet dat alsmaar grimmiger wordt en uitmondt in een pakkende apotheose. Laat je ook niet op het verkeerde been zetten door de schattige tekeningen van Trish Forstner. Ze zet haar werk voor My Little Pony even opzij om te schitteren in dit verhaal dat volgens de perstekst de missing link is tussen All Dogs Go To Heaven en Silence of the Lambs, een omschrijving waar we ons voor een keer wel in kunnen vinden. Haar dierlijke interpretaties van bekende horrorfilmaffiches zijn bovendien een fijn toetje in de afsluitende galerij.

Hoewel deze Bastaards een afgerond verhaal is, hebben de auteurs er ondertussen toch nog een sequel aan gebreid waarin je wat meer achtergrond krijgt over de verschillende protagonisten uit deze knappe vertelling en die we direct op onze wishlist voor het najaar plaatsten.

En die krop? Die knalde onze keel toch weer binnen omstreeks pagina 120. Doeme toch...

MARIO STABEL

Reeks
Bastaards
Pagina's
152
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 21,99