De Gebroeders Rubinstein 1-2

1. Sjabbat Shalom - 2. De Kapper van Sobibor

Tekenaar(s)
Étienne le Roux
Loic Chevallier
Scenarist(en)
Luc Brunschwig
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Band of brothers

De familie Rubinstein is vanuit Polen naar Frankrijk geëmigreerd en vader knoopt nu de eindjes aan elkaar als kleermaker in een armetierig mijnstadje. Het gezin heeft alle hoop gevestigd op zoon Mozes, een intelligente en gevoelige jongeman die mooie resultaten haalt op school. Hun andere zoon Salomon ritselt, sjachert en sjoemelt, maar heeft het hart op de juiste plaats en gaat voor zijn familie door het vuur. Een Joodse familie in het interbellum heeft het echter niet gemakkelijk, al hebben ze in 1927 nog lang niet door wat hen allemaal nog boven het hoofd gaat hangen.

Luc Brunschwig heeft een stevig scenario neergepend over de belevenissen van dit Joods broederpaar. Hij situeert het verhaal tussen 1927 en 1948 en via diverse tijdsprongen laveer je door de avonturen van het tweetal, zowel in Frankrijk, de VS als in het concentratiekamp Sobibor. En al hoop je dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht zal komen, alles lijkt erop te wijzen dat ze afstevenen op een end dat niet zo happy zal zijn.

Het tekenwerk werd toevertrouwd aan de bekwame handen van Étienne Le Roux en Loïc Chevallier, die respectievelijk de personages en de decors onder handen nemen. Dit specifieke partnerschap hanteerden ze trouwens ook al voor het gros van de tien delen van de oorlogsreeks 14-18 en dat was daar ook al een mooie symbiose.

In Frankrijk werd deze De Gebroeders Rubinstein bedolven onder de positieve kritieken en wij zullen onze zuiderburen daar zeker niet in tegenspreken. Dit is immers een fictief, maar zeer krachtig verhaal over een donkere periode uit de geschiedenis die best regelmatig nog eens onder de aandacht gebracht wordt.

MARIO STABEL

Reeks
De Gebroeders Rubinstein
Deel
1-2
Pagina's
72
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 1 en 2 van negendelige reeks
Prijs
€ 19,95