De 5 Rijken 3: De Liefde van een Idioot

Tekenaar(s)
Jérôme Lereculey
Lucyd
Diane Fayolle
Didier Poli
Scenarist(en)
Lewelyn
Andoryss
David Chauvel
Patrick Wong
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Gekonkelpoes

Het plot van De 5 Rijken samenvatten in één slagzin? Oké dan, maar enkel omdat het zo complex is dat het ons in meerdere zinnen al niet meer lukt. Bovendien willen we eigenlijk helemaal niks prijsgeven. Nu ja, hier gaat ie: in een sterk verdeeld rijk doen alle verschillende fracties veel, heel veel, om aan de macht te komen en te blijven.

Doet dat nog steeds enorm aan Game of Thrones denken? Welja, natuurlijk, en dat is niet eens onterecht. Veel reeksen die overduidelijk ergens anders de mosterd hebben gehaald, zijn schaamteloze en vaak inspiratieloze geldklopperijen die teren op de link die het menselijke brein automatisch legt. Maar De 5 Rijken niet meer dan een afkooksel van de populaire HBO-reeks beschouwen zit er goed naast.  Daarvoor is het gewoonweg te goed. Steengoed zelfs. Halfweg de eerste cyclus durven we beweren dat dit weleens een reeks kan worden die niet-striplezers voor zich kan winnen.

Dit derde album zit tjokvol actie en bevat een intrigerende complexiteit. Per album komen er personages, motieven en verhaallijnen bij. Die hoeveelheid lijkt zich gaandeweg te zullen opstapelen naar Game of Thrones-proporties. Hou er dus best je aandacht bij. Na een aantal verwikkelingen nemen de machtspelletjes toe. Collega Mario Stabel gaf bij de bespreking van het vorige deel mee dat sommige praatscènes grafisch nogal statisch waren. Maar dat blijkt nu ook een voordeel te hebben. De actie en dynamiek verplaatst zich bij sommige (politieke) scènes niet zelden naar de dialogen, daar wil je dan de aandacht niet van afleiden door het zwaartepunt naar de tekeningen te richten. Her en der spetteren de dialogen. Sommige senaatstwisten hadden uit Rome, die andere HBO-topreeks, kunnen komen.

Tekenaar Jérôme Lereculey en inkters Lucyd en Diane Fayolle krijgen in dit album meer gelegenheid dan voorheen om hun vaardigheden te tonen en doen dat op een zeer toegankelijke en prettige manier. Lereculey  heeft intussen een manier gevonden om expressie in de antropomorfe aangezichten te stoppen. Hij doet het subtiel maar krachtig. Het onderdrukte lachje om de mond — ofte bek — van de twee jeugdige samenzweerders is fijntjes verbeeld, maar net daarom zo betekenisvol.

Laten we vooral hopen dat scenaristencollectief Lewelyn (David ChauvelAndoryssPatrick Wong) het overzicht en de drive voldoende blijft behouden om het idee van David Chauvel verder uit te werken. Voorlopig heeft deze reeks alles om een commerciële hit (en wie weet zelfs een cultklassieker) te worden, op voorwaarde dat het niveau gestand blijft. Voorlopig wordt deze reeks per album sterker, omdat de intrige telkens aangroeit. Maar die sterkte kan zomaar een kaartenhuisje worden. Dit project heeft een haast grenzeloze ambitie. Vijf cycli van zes albums is niet mis. Maken ze dit waar, aan dit constante niveau, dan is de reeks De 5 Rijken one to remember. Wij hopen daar alvast enorm op! Daedalus heeft aan deze dierenwereld een potentiële kip met meerdere gouden eieren.

DIEDERIK VAN DE VELDE

Reeks
De 5 Rijken
Deel
3
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
deel 3 van cyclus in zes delen
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95