De Gebroeders Rubinstein 3: De Bruiloft bij de Bensoussans

Tekenaar(s)
Étienne le Roux
Loic Chevallier
Scenarist(en)
Luc Brunschwig
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Een strip met impact

Een goed jaar geleden maakten we in de eerste twee delen van deze reeks kennis met het Joodse broederpaar Mozes en Salomon Rubinstein. Elk op hun eigen manier proberen ze zich staande te houden tijdens de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Mozes is de wat naïeve intellectueel en Salomon de gewiekste ritselaar, maar ondanks hun verschillende karakters zouden ze voor elkaar door een vuur gaan. Ook nu kruisen hun wegen zich via heel wat kronkelige zijpaadjes en vaak is het hun gemeenschappelijke vriend Raphaël Bensoussan die de link legt tussen beide broers.

Scenarist Luc Brunschwig maakt het zijn lezers niet altijd gemakkelijk. Ook hier weigert hij zijn mini-epos chronologisch te vertellen en switcht hij nogal graag tussen verschillende periodes uit het leven van beide broers. Die overgangen zijn soms nogal bruusk en dit leidt ertoe dat je er echt wel even moet gaan bijzitten om ten volle van dit album te kunnen genieten. Tegelijk ook de nieuwe cd van Porcupine Tree willen beluisteren bijvoorbeeld, leidt tot een mentale overload en raden we (we spreken uit ondervinding) zeker niet aan!

Toch is dit een strip met impact: de duistere sfeerschepping, de minutieuze karaktertekening en de precieze tekeningen van Étienne Le Roux (personages) en Loïc Chevallier (decors) zorgen voor een leesevaring zoals wij ze graag hebben. Voor de nieuwe Porcupine Tree maken we dan noodgedwongen wel eens een ander momentje vrij. Heel benieuwd trouwens of die net als deze De Gebroeders Rubinstein ook hoog in ons jaarlijstje gaat eindigen.

MARIO STABEL

Reeks
De Gebroeders Rubinstein
Deel
3
Pagina's
72
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 3 van negendelige reeks
Prijs
€ 21,95