De Gebroeders Rubinstein 2: De Kapper van Sobibor

Tekenaar(s)
Étienne le Roux
Loic Chevallier
Scenarist(en)
Luc Brunschwig
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Daedalus start de vertaling van de negendelige reeks De Gebroeders Rubinstein. In het Frans bestaan nog maar drie delen en die werden geweldig goed onthaald. Het verhaal van scenarist Luc Brunshwig (De Macht der OnschuldigenHolmes) gaat over de twee Joodse broers Salomon en Mozes tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog, de periode 1927 tot 1948. Voor tekenaars Étienne Le Roux en Loic Chevallier speelt het zich een periode later af dan hun uitstekende oorlogsreeks 14-18.

De twee broers groeien op in een arm gezin in Noord-Frankrijk. Ze zijn van Poolse afkomst. Salomon is de oudste, de vindingrijkste en ook de lompste broer. Hij droomt van films. Mozes is de jongere, intelligentere en ook meer verlegen broer. Hij studeert glansrijk af. Ze maken zich weinig zorgen over hun religieuze afkomst. De veranderende gebeurtenissen bij en na het uitbreken van de oorlog blijken eerst een zegen voordat ze Mozes tot voorbij de poorten van de hel brengen.

Deel 2 speelt zich enkele maanden na deel 1 af. Mozes is een gevangene in het kamp van Sobibór, een vernietigingskamp voor Joden in Polen. Op dat moment weet hij nog niets af van het doel van het kamp. Omdat hij bij zijn komst zei dat hij een kapper is, wordt hij ingedeeld bij een contingent Joden die nazi-officiers moeten dienen. Zijn herinneringen brengen hem terug naar 1929, toen hij in Parijs kapper was. Hij kwam daar terecht omdat hij zijn oudere broer Salomon volgde. Hij vluchtte na de beschuldiging van een misdaad die hij niet beging.

Reeks
De Gebroeders Rubinstein
Deel
2
Pagina's
72
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
deel 2 van negendelige reeks
Prijs
€ 19,95