Petitie voor moreel recht op Guust

5 mei 2022 Algemeen

Binnenkort komt de zaak Isabelle Franquin versus uitgeverij Dupuis voor over de voortzetting van Guust Flater door een andere tekenaar (Marc Delaf) dan Isabelles vader André. Een onmiddellijke uitspraak zal daarom nog niet onmiddellijk te verwachten zijn, zo snel werkt het gerecht niet en eerst moeten beide partijen gehoord worden. Intussen voeren voor- en tegenstanders her en der debatten over zin en onzin of recht en onrecht over de overname. Daarbij wordt meermaals teruggegrepen naar uitspraken van Franquin in interviews waarin hij zich openlijk uitsprak tegen een overname.

Lees ook: Nieuw album van Guust Flater in oktober door Delaf

Maar een mens kan van mening veranderen of zelf tegenstrijdigheden in het leven roepen. Mondeling zou Franquin volgens diverse naasten en collega's in zijn laatste levensjaren dat verzet hebben laten varen. In een van zijn latere interviews liet hij ook optekenen dat het hem geen donder kon schelen wat er met Guust zou gebeuren na zijn overlijden, omdat hij er dan toch niet meer is.

En dan is er nog dat fameuze contract dat hij afsloot met Marsu Productions over de rechten op Guust. Demesmaeker moest het weten! Marsu Productions werd daarna overgenomen door Dupuis met behoud van het contract. De uitgeverij en haar advocaten maken zich sterk dat het contract sluitend genoeg is om de overname mogelijk te maken en er bijgevolg geen geronde reden is om de overname van Guust te dwarsbomen. Isabelle beroept zich echter op haar moreel recht, dat in België sowieso een vast gegeven is bij elke overdracht van rechten bij een nalatenschap of overname. Zij ziet een Guust door een andere tekenaar pertinent niet zitten.

Lees ook: Guust-overname wordt beslecht voor gerecht

Inmiddels hebben in de afgelopen dag meer dan zeshonderd mensen, waaronder heel wat striptekenaars, een Franstalige open brief met petitie ondertekend waarin Média-Participations (de Franse uitgeversgroep waartoe Dupuis behoort) wordt opgeroepen om het moreel recht van levende of overleden auteurs te respecteren. Hierbij wordt opnieuw verwezen naar Franquins in specifieke gevallen publiekelijk geuite wens om Guust niet voort te zetten, hetzelfde argument dat tegenstanders graag aanhalen maar dat Dupuis voor de rechtbank ongetwijfeld met andere bewijzen én het ondertekende contract zal ondermijnen. Alleen de rechtbank zal kunnen oordelen of het de feitelijkheden in het contract zal volgen of integendeel oor heeft naar morele bezwaren en eventuele precedenten. 

Lees ook: Gastoon, het neefje van Guust Flater

Hoe de zaak ook zal uitdraaien, bij de komst van het album in oktober — of pas later in afwachting van een definitieve uitspraak of misschien ook helemaal niet — zal er altijd een geurtje aan blijven hangen. In Guusts geval een geur van stokvis met aardbeiensaus. En dan blijft de vraag of Dupuis niet gewoon heeft geflaterd in haar plannen omtrent Guust en de communicatie daarover.

De open brief met petitie: www.respectdesauteurs.com