Dupuis in november en december 2022

21 september 2022 Vooruitblikken

Het programma van Dupuis voor de maanden november en december stellen we hieronder aan je voor. Je vindt de titels ook terug in de rubriek Te verschijnen.

Bellem (november)

Het nieuwste one-shot van Jean-Claude Servais voor de collectie Vrije Vlucht, waarvoor hij een van de productiefste leveranciers blijft

"Een Servais vol legendes en magie. Een must! België, jaar 1750. De kleine Bellem en zijn mysterieuze moeder gaan naar de beroemde burcht Reinhardstein, waar het kind de Markies van Mauban een vreemde brief geeft waaruit blijkt dat hij de zoon is van de fee Melusine. Bellem wordt opgenomen door de markies, wiens familie haar fortuin aan de fee te danken heeft, en moet een strenge religieuze opvoeding volgen bij Marie-Charlotte, de jonge gravin. Maar zal de opstandige jongen, die zich lijkt te kunnen verbranden aan wijwater, zo gemakkelijk het leven van een gelovige leiden dat hem wordt opgelegd? Temeer daar het kind blijk geeft van een zeer vindingrijke wreedheid, een gave voor creatieve streken en een voorliefde voor vrijheid die hem regelrecht op het pad van zelfontdekking zal werpen, door avonturen vol magie, liefde en drama... Voor zijn nieuwe album nodigt de legendarische Jean-Claude Servais u uit voor een uitzonderlijk bezoek aan het kasteel van Reinhardstein, een ruw en woest gebouw, een van de meest bezochte kastelen in België!"

Jeremiah 39 (november)

Van de langstlopende reeks van Hermann verschijnt deel 39.

"Samen kan niets hen stoppen. Gescheiden zullen Jeremiah en Kurdy lijden... Vooral omdat zowel de politie, de clan van ‘Mevrouw’ als een oude vijand hen op het spoor zijn. Op en top Hermann! Niets verloopt volgens plan voor Jeremiah en Kurdy. Terwijl de man met de helm gevangen zit in een smerige gevangenis, wordt Jeremiah ontvoerd door de handlangers van de mysterieuze ‘Mevrouw’. Kurdy, even gewelddadig als vindingrijk, zal zich snel uit zijn benarde situatie bevrijden. Hij neemt daarbij zijn celgenoot mee als handlanger, maar die blijkt vol verrassingen te zitten. Samen proberen ze Jeremiah te bevrijden. De situatie zal nog ingewikkelder worden wanneer een oude vijand in de stad opdaagt..."

De Kleine Robbe 19 (november)

In 2019 overleed Tome, het pseudoniem van Philippe Vandevelde. Begin 2020 verscheen deel 18 van De Kleine Robbe waarvoor hij nog gags had geschreven. Sindsdien namen tekenaar Janry en zijn assistent Dan Verlinden voor om de reeks voort te zetten. Met mondjesmaat publiceerde het Franstalige stripweekblad Spirou nieuwe gags en korte verhalen, waarin wat meer emotie past. Samen met nog door Tome geschreven gags leidt dat in oktober tot deel 19 van de komische succesreeks.

Janry stelde de vele fans van De Kleine Robbe in 2020 al gerust dat Tomes werk zou voortgezet worden. De tekenaar reikte sowieso al eigen ideeën aan. Dat het niet meer hetzelfde zal zijn, gaf hij ook eerlijk toe. We citeren uit een interview dat hij toen aan Casemate gaf: "Ik ben alleen. Ik mis Philippe. Ik ben bang voor mijn onbeschaamdheid. Ik heb sommige ideeën aangereikt, maar ze zouden nooit zo goed geweest zijn zonder dat Philippe ze uitwerkte. Er zal een voor en een na zijn. Momenteel voel ik me uiterst kwetsbaar. Ik hoop dat ik genoeg ervaring en intelligentie heb om de juiste keuze te maken, want mijn bedoeling is om ermee door te gaan, voor Philippe."

"De Kleine Robbe is vooral een reeks vol heerlijke personages: van de grootmoeder die aan Alzheimer lijdt, tot meneer Peuk, de gymleraar die zo weinig mogelijk inspanningen levert en van fake news houdt, en niet te vergeten: Suzette, het officiële vriendinnetje van kleine Robbe. Ze heeft besloten veganist te worden en een ster op sociale media. De Kleine Robbe is ook een serie waarin steevast afgewisseld wordt tussen ‘pure gags’, met woordgrapjes of slapstick, en ontroerende korte verhalen."

Marsupilami door...: Het Humboldtdier (november)

Van Flix verscheen vorig jaar pas de vertaling van zijn grappige Robbedoes-hommage Robbedoes in Berlijn. Intussen mocht hij ook een eigen Marsupilami-verhaal maken voor de Duitse uitgeverij Carlsen. Het verhaal is dus te lezen als een Marsupilami in Berlijn.

"Na Robbedoes in Berlijn blaast de Duitse kunstenaar Flix opnieuw leven in de legendarische Marsupilami tijdens de Weimarrepubliek! Zuid-Amerika, december 1801. De ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt vangt de Marsupilami, een tot dan toe onbekend wezen, en steelt ook drie van zijn eieren. Zijn uitzonderlijke vangst wordt naar het Natuurhistorisch Museum in Berlijn gebracht, waar het verwaarloosd en vervolgens vergeten wordt... Het is op die plek dat Mimi, een klein meisje van zeven jaar oud, in 1931 de Marsupilami ontmoet. Samen zetten ze Berlijn op stelten! Daarnaast proberen ze vooral om de verdwenen eieren van de Marsupilami terug te vinden in de grote stad..."

Alexander von Humboldt (1769-1859) heeft echt bestaan en was een Pruisische natuurvorser en ontdekkingsreiziger uit Berlijn. Hij deed onderzoek in Midden- en Zuid-Amerika en gaf een uitvoerige beschrijving van het fysische heelal. Volgens de Britse natuuronderzoeker Charles Darwin was Humboldt de belangrijkste wetenschappelijke reiziger aller tijden.

De Avonturen van Buck Danny “Classic" 9 (december)

"1951, midden in de Koude Oorlog. Een transportvliegtuig, met aan boord een Amerikaanse generaal en veertig nucleaire technici, landt na een incident op zee voor de kust van Ierland. Als de reddingswerkers op de plek van de ramp aankomen, vinden ze echter geen reddingsboot, zelfs geen enkel lichaam... De missie van Buck Danny en zijn vrienden is om ze zo snel mogelijk te vinden. In deze geopolitieke context is het immers uitgesloten om de opslagplaatsen van atoomkennis in verkeerde handen te laten vallen! Om hem bij zijn hachelijke missie te helpen, kan Buck rekenen op een experimenteel vliegtuig dat in staat is om op zeer grote hoogte te vliegen met drie keer de snelheid van het geluid: de Rapier..."

Gebaseerd op een waar gebeurd historisch feit.

De Blauwbloezen 66 (december)

Het moet zijn dat Kris goed werk heeft geleverd voor deel 66, Irish Melody, want hij mag ook deel 67 schrijven. En omdat Raoul Cauvin zijn scenario's ook summier uittekende voor Lambil is diezelfde werkwijze gehanteerd. Emmanuel Michalak (Aslak) heeft die taak op zich genomen.

Maar dus eerst deel 66 waarvoor Kris historische gegevens mengt met een komisch avontuur in de lijn van Cauvins nalatenschap. "Virginia, 17 maart 1862, St. Patrick's Day. Terwijl de leden van de Ierse Brigade — Noord-Ierse soldaten — hun bankvakanties vieren, is Chesterfield op zoek naar die geboren deserteur Blutch. Maar dan denkt een soldaat in de brigade dat hij in de sergeant een neef ziet! Zou Cornelius — sorry, 'Corny' — met zijn rode haar en zijn slechte humeur van Ierse afkomst zijn zonder dat hij het weet? Een openbaring die hem zal dwingen een aantal onmogelijke keuzes te maken!"

Kid Paddle 18 (december)

"Kid Paddle zou eigenlijk 'King Paddle' moeten heten, want hij is zo'n geweldige videogamer (vooral in spelletjes waarin je op Blorks schiet). Maar Kid heet natuurlijk zo omdat hij ook maar een kind is zoals alle anderen — behalve dan dat hij een zwak heeft voor alles wat bloederig, slijmerig en walgelijk is... Dit geeft hem duizend en één ideeën voor grappen die hij in zijn gloednieuwe album voor jullie in petto heeft! Zijn zus Carole, de hopeloos redelijke primus van de klas, zal waarschijnlijk nog een paar probleempjes krijgen, net als haar vader, ’n ambtenaar die even goed gekleed als flegmatiek is!"

Robbedoes door...: En de Krankzinnigen (december)

Na een nieuw album van Robbedoes en Kwabbernoot in de hoofdreeks (deel 56, De Dood van Robbedoes, door Olivier Schwartz op scenario van Sophie Guerrive en Benjamin Abitan) verschijnt dit jaar ook nog een Robbedoes door...-album. Daarvoor bundelen Libon en Jul de krachten.

Hun verhaal heet Robbedoes en de Krankzinnigen, een compleet gestoord verhaal waarin Kwabbernoot het stripfestival van Angoulême bezoekt. "Aaaaah... Angoulême! De Franse stad die bekend staat om het jaarlijkse stripfestival, met alle fans, zijn goedmoedige stemming en zijn gekken die in het psychiatrisch ziekenhuis zijn opgesloten omdat ze denken dat ze striphelden zijn. Ja, je leest het goed: een ernstige epidemie heeft de wereldhoofdstad van de negende kunst getroffen! De inwoners denken dat ze Snoopy, Largo Winch, Obélix of Mafalda zijn! Zelfs Kwabbernoot is getroffen door het virus en zit nu opgesloten in een vreemd instituut voor krankzinnigen... En aangezien het album waarin Robbedoes Kwabbernoot in de steek zou laten nog niet getekend is, zal onze piccolo natuurlijk proberen om zijn vriend daar weg te krijgen."

Libon (Ivan Terlecki) is sinds 2004 een van de vaste waarden van Spirou met gags en korte verhalen. Hij verzorgt ook de wekelijkse redactionele strip Animal Lecteur! en is de tekenaar van Cavaliers de l'Apocadispe. Er zijn geen strips van hem vertaald. Jul (Julien Berjeaut) ken je wellicht wel als scenarist van Lucky Luke door Achdé. Hij schreef de laatste drie delen en dit najaar komt een vierde Lucky Luke van zijn hand uit. Anne Goscinny, de dochter van René Goscinny, verkoos hem ook boven Jean-Yves Ferri om Asterix te schrijven, maar zij was in de minderheid. Libon en Jul kiezen resoluut voor humor en een luchtig verhaal voor hun Robbedoes.

In Spirou gaf Libon al wel toe dat hij de Robbedoes-verhalen van André Franquin niet goed kent. Hij las liever diens Guust Flater. Om niet verstard te worden door het werk van zijn voorgangers heeft hij de albums van Robbedoes niet herlezen.