Terug naar overzicht

Dargaud in november en december 2022

21 september 2022 Vooruitblik

Het eindejaarsprogramma van Dargaud, inclusief enkele doorgeschoven titels, presenteren we hieronder en ook in de rubriek Te verschijnen met meer details.

De 7 Levens van de Sperwer seizoen 3 3 (november

Na de door André Juillard getekende twee delen die zich vijftien jaar na de hoofdreeks afspelen, neemt Milan Jovanovic (Ars Magna, Jason Brice, Carthago) de tekeningen over. Hij tekent de rest van het derde seizoen dat uit vier delen zal bestaan.

"De dood van kardinaal Richelieu brengt de monarchie aan het wankelen. Te midden van deze politieke beroering gaat Ariane deze keer op zoek naar haar zoon, de vrucht van een affaire met de koning van Frankrijk zelf... Vergezeld door Beau en zijn vader, Gabriel de Troïl, toont Ariane zich onvermoeibaar vastberaden! Mis het vervolg van deze cultserie binnen de historische strips — én het voorlaatste deel van het derde tijdperk — niet!"

De Klaagzang van de Verloren Gewesten: De Sudenna's 2 (november)

Terwijl Paul Teng al aan het derde deel van zijn cyclus werkt, staat het volgende album van de cyclus die door Béatrice Tiller wordt getekend ook op stapel. Dat zou rond het stripfestival van Angoulême moeten verschijnen, en dat is eind januari 2023. De vertaling daarvan moet dus ergens daarna te verwachten zijn.

"Sobold stierf plotseling. Hij was de leider van de Greenwald-clan en de echtgenoot van Siobans nicht Aylissa. Zijn mannen zijn boos. Ze kunnen deze plotselinge dood niet verklaren. Het kost Sioban al haar overredingskracht om hen te herinneren aan hun gezworen loyaliteit aan de Sudenna’s. Diezelfde kracht zal ze ook nodig hebben om haar doel te bereiken: het waarborgen van de vrede tussen de clans, ondanks hun meningsverschillen. Aylissa, even verraderlijk als verleidelijk, deelt deze visie niet.  In haar ogen telt alleen de macht en dat doel heiligt alle middelen. Al snel komt alles in een stroomversnelling: De Geofferden, die uit de purperen landen achter de verloren gewesten komen, bereiden zich voor om aan te vallen. De confrontatie is onvermijdelijk. Sioban zal moeten zegevieren, net zoals ze het hoofd zal moeten bieden aan het Kwaad dat in haar schuilt, altijd klaar om weer op te duiken..."

Louisiana - De Kleur van Bloed 3 (november)

"New Orleans, 1961. Louise Soral, een afstammeling van een plantersfamilie uit Louisiana, is nu een oude vrouw in haar nadagen. Haar kleindochters willen meer weten over het leven op de plantages in het verleden en ondervragen haar. Ze beseft dat haar familiegeschiedenis zal verdwijnen als ze niet de moed vindt om hen dit pijnlijke verhaal te vertellen. Met de hulp van haar dienstmeisje, een gekleurde vrouw, besluit Louise de donkerste herinneringen en geheimen van haar familie in het Amerikaanse Zuiden op te schrijven. Als laatste getuige van een vervlogen tijdperk beslaan haar memoires bijna een eeuw geschiedenis in drie albums die het leven schetsen van verschillende vrouwen op de plantages te midden van een misogyne, racistische en gewelddadige samenleving."

XIII 28 (november)

XIII deel 28 vormt opnieuw een tweeluik met deel 29. De lange cyclussen van weleer, toen we nog drieëntwintig jaar moesten wachten op de ontknoping van de reeks door William Vance en Jean Van Hamme, is niet meer aan de orde. Toch grijpt huidig scenarist Yves Sente terug naar die negentiendelige cyclus om nieuwe verhalen te bedenken. Zo vinden we Jason MacLane in deel 28 en 29 in Cuba en Moskou, of eigenlijk moeten we zeggen: terug in Cuba en Moskou... Het verhaal was al geschreven vóór de inval van de Russen in Oekraïne. Tekenaar Iouri Jigounov is trouwens zelf afkomstig uit Rusland, geboren in Moskou.

"Het eerste deel van een tweeluik waarin Jason MacLane, alias XIII, naar de verkeerde kant lijkt te zijn overgelopen... tegen beter weten in! De Boniato-gevangenis, ten noorden van Santiago de Cuba. In een cel probeert een man zijn huid te redden. Hij smeekt de directeur een e-mail te sturen naar een zekere Boris Denisov, een Rus die hem uit deze hel zou kunnen bevrijden. In Washington is Jason MacLane een speciale veiligheidsadviseur geworden. Sinds de Mayflower Stichting, een extreemrechtse beweging die president Allerton aan de macht heeft geholpen, zijn geheugen heeft geherprogrammeerd, is hij zijn hele verleden vergeten. Nu hij toegewijd is aan Mayflower, is hij zich er niet van bewust dat dankzij zijn bril, voorzien van een camera, zijn hele doen en laten wordt gevolgd door Janet, zijn vrouw en vooraanstaand lid van de organisatie. Jason staat op het punt naar Cuba te vliegen om de gevangene terug te halen. De e-mail is onderschept: Tadine, een tophacker, zou Allerton kunnen helpen herkozen te worden. Het probleem is dat Boris Denisov ook geïnteresseerd is in Tadine. En president Allerton, die wantrouwig staat tegenover Janets ambities, zou het niet erg vinden mocht  Jason verdwijnen."

Ravian door... 3 (november)

Op 23 januari 2022 overleed Jean-Claude Mézières. Hij was dan al gestopt met het tekenen van nieuwe Ravian-verhalen, maar daarmee was de reeks niet opgehouden. Met mondjesmaat verschenen de voorbije jaren one-shots door andere auteurs. Shingouzlooz Inc. was een vruchtbare samenwerking tussen Mathieu Lauffray en Wilfrid Lupano, terwijl Manu Larcenet het voor Het Pantser van de Jakolass over een komische boeg gooide. Dit jaar komt er een derde album bij, getekend door Virginie Augustin (Alim de Leerlooier, 40 Olifanten, Had Meneer Nog Iets Gewenst?) op scenario van niemand minder dan Pierre Christin, de scenarist van de hoofdreeks Ravian. De Franse versie van het 56 pagina's tellende album verschijnt alvast in september bij Dargaud.

In dat nieuwe album introduceert het auteursduo de Delphi-wezens die het talent hebben om verhalen te vertellen. "Ze worden verplicht de sitcoms te schrijven die een hit moeten worden op alle zenders van Point Central. Helaas is de substantie die hun creativiteit voedt schaars... Ze hebben dringend de hulp van Galaxity nodig om een andere bron te kunnen exploiteren. Een bron die zich bevindt in een uithoek van de Aarde in de twintigste eeuw! De Terraanse ruimte-tijddienst springt op de zaak... Maar hun beste agenten zijn weer kinderen geworden. Het is niet gemakkelijk om met een stelletje tieners te werken die hun dans- en judolessen niet willen missen!"

De Werelden van Aldebaran: Neptunus 2 (november)

Dit is de voltooiing van de kortste Aldebaran-cyclus. Voor de volgende cyclus zal Leo toch weer wat meer delen gebruiken.

"Kim en Manon zijn op missie in een van de verste uithoeken van de ruimte. Ze moeten een gigantisch spookschip binnendringen waarin een kolonie mensen gevangen lijkt te worden gehouden. Met de hulp van de Tsalterianen wordt de missie aangevat, wetende dat ze het tegen erg agressieve robots zullen moeten opnemen... Wat volgt is een adembenemende ontknoping, gecreëerd door de sciencefictionmeester van de strips!"

Krasse Knarren 7 (december)

"Het is feest in Montcour! De burgemeester heeft besloten een 'picknick van vriendschap en samenleven' te organiseren. Helaas: het samenleven heeft lood in de vleugels, of liever een spies in de billen. Meer bepaald in de billen van de burgemeester, slachtoffer van een aanslag door Berthe, de voormalige minnares van Mimile. Het feest is dan ook van korte duur, vooral omdat het overlijden van Armand Garan-Servier - de baas van het bedrijf dat zijn naam draagt - bekend geraakt. Naast zijn dood zijn er ook verschillende onverklaarbare branden die de toch al voelbare spanningen in het dorp alleen maar aanwakkeren... Antoine neemt in Parijs dan weer deel aan de May Day-demonstratie. Wanneer hij zich verzet tegen het gewelddadig optreden tegenover een ‘black blocs’-activist, belandt hij in het ziekenhuis. En dat is nog niet het einde van zijn problemen..."

In augustus konden Fransen naar de tweede film van Krasse Knarren gaan kijken. Het verhaal van de film Les Vieux Fourneaux 2: Bons pour l'Asile is gebaseerd op dat van deel 5, Rijp voor het Asiel.

Medics 2 (december)

Slot van het tweeluik.

"In Mali en Niger moet een Franse legerarts zich bewijzen in oorlogsgebied... Virginie, de eerste vrouwelijke arts ooit bij de paracommando’s, wordt onterecht beschuldigd van het verstrekken van informatie aan een terroristische groepering. Maar die laatste slaat opnieuw toe en de para’s achtervolgen hen, op de grens tussen Mali en Niger. Dit tweede deel van een tweeluik schenkt ons een blik achter de schermen bij de avonturen van een vrouwelijke arts op het slagveld."

Noir Burlesque 2 (december)

"Het tweede deel van Enrico Marini's weelderige en sensuele eerbetoon aan de Amerikaanse film noir van de jaren 1950. Voor Slick wordt het er niet beter op. Tot nu toe had hij te maken met Ierse gangsters, maar dit keer wordt het een ander verhaal: nu wordt hij geconfronteerd met de Italiaanse maffia. Rex, voor wie hij maar één keer heeft gewerkt, vraagt hem deze keer onder bedreiging een kunstwerk te stelen. En niet zomaar een, want behalve erg waardevol is het werk eigendom van de maffia. In een ideale wereld zou Slick wegzeilen met Caprice, de vrouw van zijn leven. Maar we leven niet in een ideale wereld. Caprice zit ook vast: Rex houdt haar tegen met een geheim dat haar carrière voor altijd zou kunnen ruïneren. En daar houden Slicks problemen niet op, want hij moet samenwerken met een stelletje echte krankzinnigen. Bloed en tranen zullen vloeien..."

Voor Marini wenken nu andere projecten, waaronder het vervolg van De Adelaars van Rome en een door hem geschreven one-shot van De Schorpioen.

Terug naar overzicht