Casterman in november en december 2022

21 september 2022 Vooruitblikken

Het overzicht van wat Casterman in november en december uitgeeft, hebben we hieronder voor je verzameld. Meer details over de uitvoeringen vind je in Te verschijnen.

Corto Maltese 16 (november)

Het vierde album van Corto Maltese door het Spaanse duo Rubén Pellejero (bekend van enkele straffe Vrije Vlucht-albums, de detectivestrip Dieter Lumpen en de western Regenwolf) en Juan Díaz Canales (Blacksad). Zij zijn de opvolgers van Hugo Pratt en publiceren sinds 2017 nieuwe verhalen omtrent de avonturier. In Berlijnse Nocturne vinden we Corto terug in Berlijn.

"Een nieuw avontuur, in het hart van het oude Europa dat op instorten staat... In de herfst van 1924 moet Corto Maltese een dierbare vriend vinden in Berlijn. Maar wanneer hij in de Duitse hoofdstad aankomt, ontdekt Corto dat die is vermoord. Vervolgens begint hij aan een onderzoek om de moordenaar te vinden of — al dan niet gerechtvaardigd — op zijn minst wraak te nemen. Maar de fragiele Weimarrepubliek staat al aan de rand van een burgeroorlog, gekneld tussen communistische spionnen en een extreemrechts geheim genootschap. En die lijken allemaal te willen voorkomen dat Corto zijn doel bereikt..."

Het Laatste Weekend van Januari (november)

Een nieuw one-shot van Bastien Vivès over een striptekenaar, gebaseerd op Vivès' eigen relatie met de stripwereld en met kunst in het algemeen.

"Denis Choupin, de bekende striptekenaar van de serie Operatie Hitler, arriveert in Angoulême voor het jaarlijkse Internationaal Stripfestival. Aanvankelijk lijkt deze editie voor hem op alle voorgaande: de ene signeersessie na de andere, een snelle hap tussendoor en oude vrienden die hij in het voorbijgaan gedag zegt. Tot hij Vanessa ontmoet, de vrouw van een stripverzamelaar. Tijdens de korte periode van het festival zal deze ontmoeting hun levens op zijn kop zetten."

Onlangs verscheen enkel in het Frans ook Vivès derde erotische strip Burne Out. Vivès bereidt nu voor uitgeverij Casterman de Franse erotische collectie Carré Blanc voor waarvan de eerste albums in maart 2023 worden verwacht. De strips worden gemaakt door diverse auteurs. Zelf maakt Vivès er een album voor in samenwerking met zijn vader die het zal tekenen op een hyperrealistische manier à la Richard Corben. Er zou ook een tweede Corto Maltese van Vivès gepland zijn. Zijn eerste werd niet vertaald.

De Avonturen van Kuifje: De Sigaren van de Farao (december)

Net zoals er van Kuifje in het Land van de Sovjets, Kuifje in Congo (enkel digitaal) en Kuifje in Amerika in de voorbije jaren edities verschenen met de oude tekeningen die voor het eerst werden ingekleurd, is dit een gelijkaardige versie van De Sigaren van de Farao. Het album verschijnt bij Moulinsart/Casterman in het Nederlands, Frans en Engels en maakt gebruik van de strippagina's die oorspronkelijk verschenen in Le Petit Vingtième in 1932 tot 1934 die dus voor het eerst worden ingekleurd. Het album telt 144 pagina's, waarvan 124 in kleur. Kuifje- en Hergé-kenner Philippe Godin verzorgt het voorwoord.

"De Avonturen van Kuifje, Reporter in het Oosten — later omgedoopt tot De Sigaren van de Farao — kwam uit in de herfst van 1934. Het was het vierde verhaal uit de reeks en meteen ook het eerste album dat werd uitgegeven door Casterman. Kuifje bindt in dit avontuur zowel in Egypte als in India de strijd aan met opiumtrafikanten. Daarbij reist hij onder meer naar Port-Said en Caïro en brengt hij een bezoek aan de piramiden, de tombes van de farao's, de Rode Zee en de jungle. Bij zijn kruistocht komt de jonge reporter in allerlei hoogst ongewone situaties terecht. Zo wordt hij het slachtoffer van het gekmakende gif, ontmoet hij een extravagante archeoloog en een maharadja en verkeert hij voortdurend in gevaar. Een nieuw ingekleurde en volledig nageziene stripklassieker!"

Airborne 44 10 (december)

Vervolg en slot van het vijfde tweeluik, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Virgil en Jared, twee soldaten die alles tegen zich hebben, vinden elkaar altijd. Na de bevrijding van Nice hadden de twee mannen een moeizame start. Maar tegenwoordig moeten ze elkaar helpen om de verschrikkelijke conflicten te overleven. In een wereld die verre van perfect is, zullen de twee mannen voorbij hun onderlinge verschillen moeten gaan."

De Beestenburcht 3 (december)

"Verzet door geweldloosheid! Samen met het konijn Cesar en de oude rat Azelar moet Miss B de dieren ervan overtuigen om niet toe te geven aan geweld – en tegelijkertijd een einde te maken aan Silvio's heerschappij... Maar in het kasteel gaat de dictatuur verder. Dankzij de inspanningen van Miss B hergroeperen de dieren zich met moeite, en blazen de pacifistische Margriet-beweging nieuw leven in. Silvio heeft daar geen oren naar: de dictatoriale stier wil zijn macht behouden. Nog steeds geholpen door zijn wrede hondenmilitie, besluit hij de opstandige dieren op te sluiten in de kerker. Veel maakt dat niet uit: Miss B en haar vrienden zullen antwoorden met sluwheid en solidariteit!"

De Killer - Staatszaken 4 (december)

Tussen 1998 en 2014 verscheen de dertiendelige reeks De Killer. Daarna legden Luc Jacamon en Matz zich met wisselend succes toe op andere projecten en reeksen. In 2020 keerde De Killer terug in de driedelige cyclus Staatzaken. Toen was de kogel al langer door de kerk dat David Fincher, die al twintig jaar rondliep met filmplannen, een film van De Killer zou regisseren met Michael Fassbender als hoofdrolspeler. Die film zit nu in post-productie en wordt dit najaar op Netflix verwacht. Brad Pitt is een van de producers. Het productiebudget bedroeg ongeveer 175 miljoen dollar.

Deel 4 van De Killer - Staatszaken is de start van een compleet nieuwe cyclus. Daarin vinden we de Killer terug in zijn nieuwe schuilplaats: een chalet in de bergen, ergens in het zuiden van Frankrijk. Hij krijgt er nieuwe doelwitten en hij voert zijn dodelijke missies netjes uit om daarna terug te keren naar zijn solitaire plek. Die routine wordt evenwel verstoord wanneer vreemde buren opduiken. De Killer is getuige van dingen die hem niet aanstaan, vooral omdat hij er zijn vaste gewoonten voor moet veranderen. Verandert het ook zijn kijk op de wereld?

De Oorlog van de Lulu's 8 (november)

"De Lulu’s werden gescheiden aan het einde van de oorlog. Slagen ze erin elkaar terug te vinden? 1919. In een België dat weer rechtkrabbelt, herontdekt Lucy haar dorp, haar familie en haar vrienden. De oorlog, de afstand en het verstrijken van de tijd hebben veel veranderd. Ze ontmoet haar piepjonge broer en komt weer in contact met haar beste vriendin, Clarissa. Maar geleidelijk aan realiseert ze zich dat ze allemaal heel anders zijn geworden. Lucien, Luigi en Franz zijn achternagereisd om Lucy te vergezellen. Hun hereniging is een moment van vreugde, maar onthult ook de vele wonden bij iedereen. Zal de kracht van hun vriendschap hen in staat stellen de andere Lulu’s te vinden?"

Intussen is er ook een Franse film gemaakt naar de eerste cyclus van de stripreeks. Deze film wordt in januari 2023 gereleased.