Lucky Comics, Graton en Blake en Mortimer in november en december 2022

21 september 2022 Vooruitblikken

Vandaag presenteren we de eindejaarsmaanden van de groep Standaard Uitgeverij, die in vertaling strips van meerdere uitgeverijen aanbiedt. Van de kleinere uitgeverijen Blake en Mortimer, Graton en Lucky Comics zijn de onderstaande titels te verwachten. Meer details over de uitvoering (aantal pagina's, verkoopprijzen, softcover/hardcover) kan je terugvinden in de rubriek Te verschijnen.

De Avonturen van Lucky Luke naar Morris 10 (november)

Oftewel: Lucky Luke bij de vegetariërs. In dit album, opnieuw door Achdé en Jul, wordt de cowboy geconfronteerd met de burgers van een stukje Far West waar trappers niet op pelsdieren jagen, indianen niet op bizons en waar cowboys geen vlees mogen eten. Nadat de scenarist in eerdere verhalen Joodse migranten (Het Beloofde Land) en racisme (Een Cowboy tussen het Katoen) opvoerde, betreedt hij met zijn nieuw verhaal opnieuw een thema dat actueel is gebleven. Jul baseerde dit verhaal op de werkelijke oprichting van de Amerikaanse dierenbescherming.

"Onze rechtvaardige cowboy ontdekt een tot hier toe nog niet aangehaald thema: dierenrechten! En in het Wilde Westen is dat een veelomvattend thema. Voor Lucky Luke geen waanvoorstellingen... In Cattle Gulch heeft de halvegare kerel Ovidius Byrde een toevluchtsoord voor dieren opgezet, met Rataplan als boegbeeld. Allemaal leuk en aardig, totdat Rataplan per ongeluk een goudvoorraad ontdekt. Onder de slechte invloed van bandeloze oplichters wordt Ovidius Byrde een plaatselijke tiran. Hij verplicht de plaatselijke bevolking een vegetarisch dieet te volgen en de dieren te beschermen. Van dierenwelzijn tot tirannie... Nog nooit gezien in het Wilde Westen!"

Michel Vaillant Legendes 1 (november)

Er waren al jaren plannen voor spin-offalbums waarvan Michel Vaillant Legendes de start geeft. Denis Lapière schreef het album dat is getekend door Vincent Dutreuil, die al meehielp aan Michel Vaillant seizoen 2 deel 8, 9 en 10. In dit album zien we Michel Vaillant terug in het jaar 1966 en neemt hij deel aan de 500 mijl van Indianapolis met de Vaillante Speciale Indianapolis uit de periode van het album Paniek in Indianapolis (1966).

Dat jaar zorgde een enorm ongeval bij de start ervoor dat elf van de drieëndertig auto's meteen waren uitgeschakeld bij de werkelijke 500 mijl van Indianapolis. De Brit Graham Hill won de race, maar zijn landgenoot Jim Clark had het hoogste trapje van het podium moeten beklimmen. In Michel Vaillant Legendes zullen Michel, Jean-Pierre en Steve Warson, net zoals hun lezers, die race meebeleven, vanaf de testritten op 30 april tot 30 mei, de dag van de Indy 500. De strip moet een antwoord bieden op de vraag "Wat is er in 1966 in Indianapolis gebeurd?" Volgende delen van deze nieuwe reeks zullen zich tegen historische gebeurtenissen in de jaren 1960 en 1970 afspelen.

De Avonturen van Blake en Mortimer 29 (december)

Acht Uur in Berlijn is deel 29 van Blake en Mortimer door tekenaar Antoine Aubin en de scenaristen José-Louis Bocquet en Jean-Luc Fromental. Het verhaal is een James Bond-achtige spionagethriller met wetenschappelijke uitwassen die in de traditie van Edgar P. Jacobs passen.

"Voorjaar 1963. In de Oeral, in het hart van het Sovjetrijk, ontdekt een archeologische missie zeven doodskisten. Binnenin: lijken waarvan de huid van het gezicht werd verwijderd. Tegelijkertijd wordt in Berlijn een man neergeschoten terwijl hij de muur oversteekt die de stad in tweeën verdeelt. Voordat hij bezwijkt, slaagt hij erin een vreemd woord uit te spreken: doppelgänger. De link tussen deze twee gebeurtenissen? Julius Kranz, een Oost-Duitse chirurg die gespecialiseerd is in elektrochirurgische manipulaties van het menselijk brein. Blake en Mortimer kruisen het pad van deze machiavellistische wetenschapper. Wat volgt is een confrontatie tussen onze helden en een waanzinnige avonturier zonder scrupules."

De Avonturen van Blake en Mortimer 29 bibliofiele editie (december)

Van dit album verschijnt ook weer een luxe en een bibliofiele editie (zie cover hierboven) in beperkte oplage. Daar hoort een ex libris bij en een extra katern vol potloodtekeningen en voorstudies. 

Blake en Mortimer 14 (herdruk) (november)

Herdruk van een van de eerste albums die na de verhalen van Edgar P. Jacobs volgden.

"Het is de tijd van de koude oorlog. De tijd dat de Sovjetunie een leidende rol speelt bij de verovering van de ruimte. Maar kort na de lancering van een raket vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan gaat er iets fout. Het enorme gevaarte komt in een meteorietenzwerm terecht en stort terug op aarde. Daar blijkt al snel dat de neuskegel besmet is geraakt met een onbekende bacterie, afkomstig van een meteoriet. Wie met deze bacterie in aanraking komt, sterft binnen enkele ogenblikken een gruwelijke dood. Doctor Voronov, werkzaam op Balkonoer, stelt bijzonder veel belang in de bacterie. Hoewel hij uitdrukkelijke orders krijgt alles wat met de bacterie te maken heeft — inclusief de slachtoffers en de raketonderdelen — te vernietigen, bewaart hij een aantal bacteriemonsters om daar verder in het geheim mee te experimenteren."