Asterix en Obelix naar de Sarmaten in Asterix en de Griffioen, een western in het oosten

11 oktober 2021 Vooruitblikken

Vanmorgen werd via een persconferentie in Parijs de cover bekendgemaakt van Asterix 39: Asterix en de Griffioen dat op 21 oktober verschijnt. Het is het laatste album dat Albert Uderzo nog kon superviseren voordat hij in 2020 stierf. Anne Goscinny, de dochter van René Goscinny, fungeert nu als toetssteen voor scenarist Jean-Yves Ferri, voornamelijk wat de dialogen betreft. Zo'n Asterix-bekendmaking is altijd een evenement op zich, maar wat weten we nog meer over het album?

Vooreerst wisten we al langer dat het verhaal zich weer buiten de Bretoense streek van Asterix' dorpje zal afspelen. Druïde Panoramix gaat samen met Asterix en Obelix op pad naar het oosten. Ze reizen meer bepaald naar het land van de Sarmaten, een nomadisch volk dat tussen 300 voor Christus en 270 na Christus leefde op de steppen ten noorden van de Zwarte Zee, onder meer rond de Krim waar ze handel dreven met de Grieken en Romeinen. Ze voerden ook oorlog met de Romeinen, waardoor ze een gemeenschappelijke vijand hebben met de Galliërs. Anno nu wordt de Krim nog steeds betwist tussen Rusland en Oekraïne nadat het schiereiland een eeuwenlange inzet was voor hun voorouders en andere volkeren. Ferri bakent hun zone af tussen de huidige landen Rusland, Mongolië en Kazachstan.

Tekenaar Didier Conrad omschrijft het verhaal als een "eastern", het omgekeerde van een western, met de Sarmaten als indianen.

"Alle klassieke elementen van een western zitten erin: grote ruimtes, helden die van ver komen om onschuldigen te helpen, 'wilden' die onderdrukt worden door een aanstormend leger..."

Asterix en Obelix moeten bij de Sarmaten een epische zoektocht ondernemen naar een griffioen, een hybridisch fabeldier met de kop en vleugels van een adelaar en het lichaam van een leeuw. Eigenlijk doordat de Romeinen ernaar op zoek zijn. Jean-Yves Ferri legt uit waarom.

"Op zoek naar de griffioen, een mythisch dier dat in geschriften van antieke Griekse auteurs wordt beschreven, zijn de Romeinen nog niet aan het eind van hun Latijn! De griffioen is in het album het totemdier van een Sarmatische sjamaan. Hij speelt wat met de onwetendheid van de Romeinen en de manier waarop zij fauna in een voor hen grotendeels onontdekte wereld verbeelden. Zelfs met een leeuwenlichaam en een adelaarskop, lijkt de griffioen hen aanvankelijk niet onmogelijker dan de giraf of de neushoorn. Julius Caesar sprak immers zelf over de eenhoorn in zijn Commentarii de bello Gallico (Commentaren over de Gallische Oorlog — authentiek!). Maar hoe meer de Romeinen rondtrekken aan de grenzen van Barbaricum (de geografische term van de Romeinen voor het uitgestrekte gebied dat door Barbaarse volkeren werd bewoond), hoe meer ze twijfelen. Hun veroveraarsmentaliteit begint te verzwakken... Vooral wanneer Asterix en Obelix (zonder Idefix te vergeten!) de Sarmaten komen versterken, wat hun reis niet vergemakkelijkt!"

Asterix en de Griffioen telt zoals gewoonlijk 48 pagina's en de softcovereditie kost 6,95 euro. Van elk nieuw album en ook van oudere titels verschenen jaarlijks luxe-edities met het hele verhaal in potlood of met facsimiles van de originelen en een flink achtergronddossier van in totaal 112 pagina's. Door de te geringe oplage die in het Nederlands maar raakt verkocht, is deze luxereeks van oude en nieuwe verhalen stopgezet. De in juni in het Frans verschenen luxe van Asterix en Cleopatra is ook niet in het Nederlands verschenen. De rechten op de reeks in het Nederlands zitten nu trouwens bij Standaard Uitgeverij. In het Frans is er ook de optie om het te kopen als genummerde collector's edition als artbookversie in een verzamelcassette met het complete storyboard van Ferri en alle originelen van Conrad als facsimile, samen met twee ex librissen. Deze versie kost wel 220 euro en zou sinds vanmorgen al uitverkocht zijn. De gewone luxe in het Frans kost slechts 39 euro.

Bron en © beelden: Asterix.com / Les Éditions Albert René / Van Ditmar

Lees ook: Ferri over Asterix en de Griffioen

Download het persdossier met meer info en beelden via deze pagina.